Το καρτέλ της λευκής μπλούζας

Γράφει ο Αντώνης Καρακούσης

Το σκάνδαλο της Siemens είναι πταίσμα μπροστά στο σκάνδαλο της Υγείας, υποστηρίζουν μετά πάθους όσοι έχουν αίσθηση των αριθμών και του μεγέθους της συντελούμενης, εδώ και χρόνια, κλοπής των νοσοκομείων και των ασφαλιστικών ταμείων.

Οι λίστες του Χριστοφοράκου δεν αντέχουν ούτε λεπτό σύγκρισης απέναντι στους ληστές με τις λευκές μπλούζες, οι οποίοι, σύμφωνα με τους μετριοπαθέστερους υπολογισμούς, έχουν αφαιρέσει κοντά στα 25 δισ. ευρώ από τα δημόσια ταμεία και φέρουν την ευθύνη για το υπερβάλλον 10% του δημόσιου χρέους που απείλησε και συνεχίζει να απειλεί την Ελλάδα με πτώχευση.

Τόσο αποτιμάται αυτή η φάμπρικα των απευθείας προμηθειών ιατρικών υλικών με τιμές πολλαπλάσιες των αντίστοιχων ευρωπαϊκών. Ορθοπεδικά πρόσθετα, φακοί οφθαλμών, καρδιολογικά υλικά, βηματοδότες, στεντ, απινιδωτές και .........
φίλτρα αιμοκάθαρσης αποτέλεσαν τη βάση της μοναδικής σε πανευρωπαϊκή κλίμακα οργανωμένης κλοπής από τα κρατικά ταμεία με τη συμμετοχή εταιρειών, πολιτικών, μεγαλογιατρών και διοικητικών υπαλλήλων.

Περίπου 150 εντοπισμένοι προμηθευτές έχουν συμμετάσχει σε αυτό το απίστευτο πάρτι της Υγείας και είναι αυτοί που συγκρότησαν το περίφημο «καρτέλ της λευκής μπλούζας», το οποίο υπαγόρευε στην κυριολεξία τιμές και ποσότητες στις επιτροπές προμηθειών. Εφθασαν αυτοί οι λεβέντες, σε αγαστή συνεργασία με πολιτικά, ιατρικά και διοικητικά στελέχη, να διαμορφώσουν κέρδη 700%.

Χαρακτηριστικότερη και προκλητικότερη περίπτωση αυτή των φίλτρων αιμοκάθαρσης που στη Γερμανία κοστίζουν το πολύ 7 ευρώ και έφθασαν να πωλούνται πάνω από 50 ευρώ στα ελληνικά νοσοκομεία. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι τα χρήματα αυτά είναι δυνατόν να διεκδικηθούν από τις προμηθεύτριες εταιρείες και από τις επιτροπές έγκρισης των εξωφρενικών τιμών.

Με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπορούν να διερευνηθούν οι αγοραίες συνθήκες στη Γηραιά Ηπειρο, να ζητηθούν εξηγήσεις για την εκτεταμένη αισχροκέρδεια και απάτη, και βεβαίως να ανοιχθούν οι λογαριασμοί των υπευθύνων για να αποδειχθεί το μέγεθος της κλοπής. Στην κατάσταση που είναι η χώρα δεν υπάρχουν περιθώρια ανοχής και διαπραγμάτευσης.

Αυτά τα καθεστώτα κλοπής δεν αντέχονται στις σημερινές συνθήκες. Είναι ζήτημα επιβίωσης πια για τη χώρα και γι΄ αυτό είναι απαραίτητο να τελειώσουν οριστικά και αμετάκλητα. Λόγοι παραδειγματισμού εξάλλου επιβάλλουν τον κολασμό και την έκθεση των προσώπων της πολιτικής που ευνόησαν και συντήρησαν τέτοια καθεστώτα. Πολύ περισσότερο όταν οι πρωταγωνιστές παριστάνουν τις αθώες περιστερές και επιμένουν ακόμη και τώρα να διεκδικούν ρόλους και εξουσία.