Συνεχίζεται το «πόκερ» Τρόικας – Κυβέρνησης για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό


Σε σκληρή παρτίδα «πόκερ» γύρω από το θέμα της αναπλήρωσης των συντάξεων με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της τρόικας και του υπουργείου Εργασίας. Σύμφωνα με το νέο σενάριο και την συμφωνία που φέρεται να επιτεύχθηκε,την περασμένη Παρασκευή, η αναπλήρωση θα κυμαίνεται από 80-65% .

Με βάση τα όσα δήλωσε την Παρασκευή ο Επίτροπος για θέματα Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν «η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε για το πώς να προχωρήσουμε αναφορικά με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας»

Ως προς τις διευκρινίσεις που είχε δώσει στις αρχές της περασμένης εβδομάδας ο εκπρόσωπος της τρόικας κ. Ρεν Αμαντέους Αλταφάζ το ποσοστό αναπλήρωσης του 48% προκύπτει από τον απλό υπολογισμό του μέσου ετήσιου ποσοστού αναπλήρωσης 1,2%, για 40 χρόνια, όπως θα προβλέπεται για πλήρη σύνταξη και θα αντιπροσωπεύει το ποσοστό αναπλήρωσης της ανταποδοτικής σύνταξης, επί της οποίας θα προστίθεται και η βασική (360 ευρώ υπολογίζεται σήμερα).

Συμφωνία με αυτά που ανέφερε ο κ. Αλταφάζ το ποσοστό αναπλήρωσης θα διαμορφώνεται στο 65% με 80% εκτός από «τις υψηλότερες εισοδηματικές ομάδες του πληθυσμού» όπως σημείωσε, αφήνοντας αδιευκρίνιστο ποιους αφορά.

Ωστόσο είναι αδιευκρίνιστο αν αυτό το ..........ποσοστό αναπλήρωσης θα αφορά το σύνολο των συντάξεων ( κύριων και επικουρικών) ή θα υπολογίζεται χωριστά και θα «προστίθεται» για τη διαμόρφωση των συνολικών παροχών.

Τέλος ανοικτό στην διαπραγμάτευση είναι και το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για εργαζόμενους με καθεστώς Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων και η σύνταξη σε χήρες κάτω των 50 ετών.