Οι καθηγητές αποφασίζουν σήμερα αν θα βαθμολογήσουν


Κρίσιμη είναι η σημερινή ημέρα για την πορεία των κινητοποιήσεων των εκπαιδευτικών που απέχουν από τα καθήκοντά τους και δεν βαθμολογούν τα γραπτά των εφετινών εξετάσεων λόγω περικοπής των αμοιβών τους. Οι εκπαιδευτικοί συνεδριάζουν σήμερα για να αποφασίσουν αν η αποχή τους θα συνεχιστεί για μία εβδομάδα ακόμη ή όχι. «Εμείς περιμένουμε την απόφαση της ΟΛΜΕ η οποία θα δείξει ότι σέβεται την αγωνία όλων των μαθητών και των γονιών αλλά και όλων μας για να τελειώσει αυτή η ταλαιπωρία» δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ.Πεταλωτής ερωτηθείς σχετικά με το θέμα. Ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι είναι γνωστό πως υπάρχει ένα θέμα μεταξύ της Ομοσπονδίας των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) και του υπουργείου Οικονομικών, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για πρόσθετη αμοιβή και όχι για αμοιβή που περιλαμβάνεται στους μισθούς, οι οποίοι ως προς τη μείωσή τους ακολούθησαν τις απολαβές των δημοσίων υπαλλήλων.

Πάντως κρίσιμη θα είναι και στη σημερινή συνεδρίαση της ΟΛΜΕ η στάση των συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ (της παράταξης της Νέας Δημοκρατίας). Και αυτό γιατί η διάσπαση της παράταξης οδήγησε ήδη δύο φορές σε αποφάσεις για συνέχιση της αποχής των εκπαιδευτικών. Οι εκπρόσωποι της κυβερνητικής ΠΑΣΚ ζητούν να διακοπεί η αποχή, ενώ οι εκπρόσωποι των αριστερών παρατάξεων στο ΔΣ της ΟΛΜΕ επιμένουν να συνεχιστεί. Αν οι δύο από τους τέσσερις.......... εκπροσώπους της ΔΑΚΕ στην ηγεσία της Ομοσπονδίας διατηρήσουν σήμερα τις απόψεις τους ότι η αποχή πρέπει να συνεχιστεί, τότε η ανακοίνωση των βαθμολογιών θα καθυστερήσει τουλάχιστον κατά μία εβδομάδα. Μια τέτοια απόφαση, βέβαια, είναι πλέον πολύ δυσκολότερη απ΄ ό,τι ήταν την περασμένη εβδομάδα, καθώς βρισκόμαστε ήδη στην τρίτη εβδομάδα αποχής του κλάδου.

Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι σε βαθμολογικά κέντρα της πρωτεύουσας εμφανίστηκε χθες μικρός αριθμός εκπαιδευτικών οι οποίοι αποφάσισαν να μη συμμετάσχουν στην αποχή. Πάντως, στην πλειονότητά τους οι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν στην αποχή του κλάδου, μπλοκάροντας τη λειτουργία εννέα βαθμολογικών κέντρων στην πρωτεύουσα από τα συνολικά 28 της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας δεν έχει βαθμολογηθεί το 25% των γραπτών. Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου έχει δηλώσει ότι ως τις 25 Ιουνίου (δηλαδή ως το τέλος της εβδομάδας που διανύουμε) θα έχει αποκατασταθεί η τάξη και θα προχωρήσει κανονικά η διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων. Το πρώτο και επικρατέστερο σενάριο που μελετά το υπουργείο Παιδείας είναι η πρόσληψη καθηγητών που δεν συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις για να διορθώσουν τα γραπτά.

Χθες οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ συνέχισαν τις επισκέψεις τους σε βαθμολογικά κέντρα προκειμένου να ενημερώσουν τους συναδέλφους τους για τα αποτελέσματα των συναντήσεων τους με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, αλλά και να συζητήσουν μαζί τους τα σενάρια για την εξέλιξη των κινητοποιήσεων του κλάδου.

βημα