Λοβέρδος: "Θα είναι κόλαση για μένα"

Η σχέση του Ανδρέα Λοβέρδου με τον Γιώργο Παπανδρέου είναι πολυκύμαντη. Ο Λοβέρδος υπήρξε άλλωστε υφυπουργός τού τότε υπουργού Εξωτερικών. Το 2004, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τού εμπιστεύτηκε το πόστο της νομιμοποίησης του συνεδρίου που θα ακολουθούσε.Ομως μεταξύ 2006 και 2007, όταν οι δημοσκοπήσεις εδειχναν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει προοπτική ανάκαμψης και το δαχτυλίδι που πήρε ο Γ. Παπανδρέου από τον Κ. Σημίτη αποδείχτηκε... θαμπό, ο Ανδρέας Λοβέρδος άρχισε να κρατάει αποστάσεις ασφαλείας. Η 17η Σεπτεμβρίου του 2007 βρήκε τον Λοβέρδο στο πλευρό του Ευάγγελου Βενιζέλου. Κάποιοι τον έχρισαν «υπαρχηγό». Μετά την ήττα όμως των εσωκομματικών εκλογών της 11ης Νοεμβρίου, οι σχέσεις Βενιζέλου- Λοβέρδου ατόνησαν. Σήμερα οι περισσότεροι στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι ως υπουργοί της κυβέρνησης Παπανδρέου διανύουν φάση ψυχρότητας, κάτι που αποδίδεται στις ανταγωνιστικές διαθέσεις των δύο φιλόδοξων πολιτικών. Αλλωστε, όπως επισημαίνουν άσπονδοι φίλοι του υπουργού Εργασίας, μπορεί σε 11 χρόνια ο Ανδρέας Λοβέρδος να έχει τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθεί, όμως θα είναι αρκετά νέος για να αποσυρθεί από την πολιτική σκηνή.


Η ανάθεση του υπουργείου Απασχόλησης στον Ανδρέα Λοβέρδο τον Οκτώβριο του 2009 ερμηνεύτηκε από πολλούς ως η πιο καλά οργανωμένη εκδίκηση του Γιώργου Παπανδρέου για τη στάση που ο βουλευτής της Β΄ Αθηνών κράτησε στην εσωκομματική διαμάχη. Ο Παπανδρέου όρισε τον κ. Λοβέρδο υπουργό Εργασίας γνωρίζοντας πολύ καλά ότι θα κληθεί να σηκώσει το βάρος του Ασφαλιστικού. Οταν μετά το Πάσχα κυκλοφόρησαν οι πρώτες φήμες περί παραίτησης του Ανδρέα Λοβέρδου από το υπουργικό αξίωμα, στο Μέγαρο Μαξίμου μόνο ανησυχία δεν υπήρξε. Οχι γιατί αδιαφορούσαν για το πολιτικό κόστος μιας παραίτησης. Αλλά γιατί ποτέ δεν πίστεψαν ότι ο Λοβέρδος θα αποφάσιζε την απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση. Αντιθέτως άφηναν να γίνει κατανοητό ότι ενδεχομένως πίσω από τη σπορά των συγκεκριμένων φημών βρισκόταν ο ίδιος. Πάντως, η περιπέτεια της υγείας του και η ολιγοήμερη εισαγωγή του στο νοσοκομείο τού έδωσαν πόντους δημοτικότητας και συμπάθειας και τον διευκόλυναν- σύμφωνα με κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ- να περάσει τις σκληρές αλλαγές που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο της τρόικας.

Ο ίδιος πάντως πιστεύει ότι μέχρι στιγμής έχει δικαιωθεί στις επιλογές του: «Είχα αμφιβολίες αν αυτό που πράττω είναι το σωστό, αλλά τώρα δεν έχω. Υποχρεούμαι να κάνω εφαρμογή του μνημονίου για τη διάσωση της χώρας με τα λιγότερα κοινωνικά επώδυνα μέτρα», εξηγεί.

«Εγώ τώρα έχω σύγκρουση μεγατόνων. Το επόμενο διάστημα θα είναι κόλαση για μένα,» συνηθίζει να λέει εσχάτως στους συνομιλητές του ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος για να περιγράψει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην προσπάθειά του να ανέβει έναν διπλό πολιτικό Γολγοθά: το Ασφαλιστικό και τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις.

O υπουργός Απασχόλησης είναι ίσως το πιο πολυσυζητημένο πρόσωπο της κυβέρνησης τους τελευταίους μήνες. Παρ΄ ότι, μέχρι πρότινος τουλάχιστον, καταγραφόταν ως ο δημοφιλέστερος υπουργός, ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει μπει στο μάτι του συνδικαλιστικού κυκλώνα, αλλά και στο στόχαστρο της κοινωνίας τόσο για το περιεχόμενο των ρυθμίσεων των δύο καυτών θεμάτων που προωθεί όσο και για τους χειρισμούς που ακολούθησε στην προσπάθειά του να επικοινωνήσει τις αλλαγές.

Ο 54χρονος πολιτικός από την Πάτρα διαχειρίζεται με εκρηκτικό τρόπο τις υποθέσεις του. Και με τον πληθωρικό του λόγο επιχειρεί ορισμένες φορές το ακατόρθωτο... Αφενός να πείσει για την αναγκαιότητα των δραματικών αλλαγών που επέρχονται και αφετέρου να μην τσαλακωθεί πολιτικά. Αυτή η προσπάθεια εξισορρόπησης των πραγμάτων δεν του έχει βγει πάντα σε καλό. Ο υπουργός Απασχόλησης ενίοτε ενοχλεί ακόμη και το Μαξίμου με τις κινήσεις του, ωστόσο φροντίζει να υποβαθμίζει τις αντιδράσεις λέγοντας ότι «έχω πολύ μεγάλη υποστήριξη». Οι πρόσφατοι χειρισμοί του για τις προβλέψεις που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο της τρόικας προκάλεσαν πάντως δυσφορία στο κυβερνητικό επιτελείο. «Μιλάει πολύ ο Ανδρέας», έλεγαν συνεργάτες του πρωθυπουργικού γραφείου σχολιάζοντας τις παρορμητικές δηλώσεις που έχει κάνει κατά καιρούς. «Ενας υπουργός πρέπει να παίρνει ρίσκα και πρωτοβουλίες και να μην ακολουθεί μόνο οδηγίες», απαντά ο Λοβέρδος στους επικριτές του και προσθέτει: «Ας μην ξεχνάμε ότι εγώ σπαταλάω και το προσωπικό μου πολιτικό κεφάλαιο. Είναι προσωπική μου επιλογή να εξηγώ στον κόσμο όλη την αλήθεια. Αυτή είναι η δική μου συνταγή...».


Πολιτικό τέκνο του Σημίτη

O Ανδρέας Λοβέρδος είναι πολιτικό τέκνο του Κώστα Σημίτη। Ο πρώην πρωθυπουργός το 19 96 τον διόρισε γενικό γραμματέα Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Εσωτερικών. Το 2000 ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου δοκίμασε την τύχη του στα ζόρικα της Β΄ Περιφέρειας Αθηνών και κατάφερε να πλασαριστεί στην τρίτη θέση. Θρίαμβος για πρωτοεμφανιζόμενο. Ανέλαβε τη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών με αρμοδιότητα τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις, όμως η πορεία του ήταν αντιστρόφως ανάλογη με εκείνη του ΠΑΣΟΚ. Στις εκλογές του 2004, όταν το ΠΑΣΟΚ έχασε την εξουσία, ο Λοβέρδος σκαρφάλωσε μία θέση αυξάνοντας τις ψήφους του. Τον Σεπτέμβριο του 2007 ήρθε η πρωτιά, την οποία διατήρησε και τον Οκτώβριο του 2009.

Από την εφημερίδα ΤαΝέα