ΥΠΟΜΝΗΜΑ Ε.Κ.Α ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΕΚΑΖΕΙΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΓΣΕΕ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1939
ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 39, ΤΡΙΠΟΛΗ 22100
ΤΗΛ.: 2710 - 222218, ΦAΞ: 2710 - 238755
Email: erkenar@otenet.gr
Τρίπολη 10 - 5 - 2010
Αρ. πρωτ.: 6526

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

ΠΡΟΣ:

Πρόεδρο Δ.Σ Δεκάζειου Γηροκομείου Τρίπολης


Θέμα: Απολύσεις - προβλήματα λειτουργίας στο Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης


Σε μια δύσκολη περίοδο οικονομικής κρίσης, το Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης προχώρησε σε αντεργατικές ενέργειες με την απόλυση δύο (2) εργαζομένων στις αρχές Φεβρουαρίου. Η μία εργαζόταν 15 χρόνια στο Ίδρυμα και η άλλη 6 μήνες (πτυχιούχος Ανωτάτου Ιδρύματος) και εκτελούσε καθήκοντα Προϊσταμένης.
Οι «ιερές» απολύσεις των δυο εργαζόμενων έγιναν με προσχηματικές κατηγορίες από τους υπευθύνους της Διοικούσας Επιτροπής και ............
να παραστούν να εκθέσουν τις απόψεις τους, στην συνεδρίαση του Δ.Σ του Ιδρύματος που αποφάσισε την απόλυση τους.

Επισημαίνουμε ότι μετά τις απολύσεις αυτές, έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα στην ουσιαστική και αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών στους τροφίμους του Ιδρύματος, ανθρώπους της τρίτης ηλικίας. Καθήκοντα Προϊσταμένης εκτελεί εργαζόμενη χωρίς πτυχίο Ανωτάτης Σχολής καθώς και εργαζόμενες που έχουν προσληφθεί ως καθαρίστριες εκτελούν καθήκοντα ξένα προς την ειδικότητα τους, δίνοντας ιατρικές εντολές, κ.λ.π.

Καταγγέλλουμε τις απολύσεις των δύο εργαζομένων.

Κλίμα αυταρχισμού και πιέσεων εξασκείται από τον Πρόεδρο της Διευθύνουσας Επιτροπής (Συνταξιούχος Δ.Υ) ο οποίος έχει συμβάλει αποκλειστικά στην απόλυση των παραπάνω εργαζομένων ενώ υποθάλπει πρόσωπα και καταστάσεις με άνιση μεταχείριση εργαζομένων, κατασκευάζοντας σενάρια επιστημονικής φαντασίας σ’ όσους και όσες εργαζόμενους/ες δεν ανήκουν στους «ημέτερους».
Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στην παροχή υπηρεσιών στους τροφίμους.
Και ενώ δεν φτάνει η παραπάνω πρακτική του, έχει εξαπολύσει άγρια τρομοκράτηση στους εργαζόμενους μετά από πρόσφατη συνάντηση - συζήτηση αντιπροσωπείας της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου με τον Πρόεδρο του Ιδρύματος καθώς και επίσκεψης αντιπροσωπείας του Εργατικού Κέντρου στο Ίδρυμα.
Μήπως νομίζει ότι βρίσκεται σε άβατο ή σε εποχή «αποφασίζομεν και διατάσσομεν»;

Αλήθεια ο εν λόγω κύριος ασκεί καθήκοντα Εντεταλμένου Συμβούλου; Γιατί δεν ορίζει το Δ.Σ Εντεταλμένο Σύμβουλο όπως προβλέπεται στη σχετική νομοθεσία;

Καλούμε το Δ.Σ του Δεκάζειου Γηροκομείου Τρίπολης:

Να επανεξετάσει τις εν λόγω απολύσεις και προβεί στην άμεση επαναπρόσληψη τους.
Να λάβει όλα τα νόμιμα μέτρα για την απρόσκοπτη λειτουργία του Ιδρύματος και την ουσιαστική παροχή υπηρεσιών στους τροφίμους.

Καλούμε κάθε αρμόδιο φορέα της πολιτείας να προχωρήσει σε ουσιαστικούς ελέγχους για την εφαρμογή της νομοθεσίας και την διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΜΠΡΟΥΜΑΣ ΑΡ. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩ.


ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αληλεγγύης
Υπουργό Οικονομικών
Υπουργό Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας
Ειδικό Γραμματέα Σ.ΕΠ.Ε
Σ.ΕΠ.Ε Πελ/σου
Εισαγγελία Πρωτοδικών Τρίπολης
Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αρκαδίας
Νομαρχία Αρκαδίας
Δήμο Τρίπολης