Πρόταση προς τον κ. Παπακωνσταντίνου

Γράφει ο Δημήτρης Κακογιάννης

Κάθε μήνα διαβάζουμε από στοιχεία που εκδίδει η «ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ» Α.Ε. το ύψος των ακάλυπτων επιταγών.

Τα στοιχεία αυτά κυρίως αφορούν σε επιταγές που ενεχυράζονται στις Τράπεζες προκειμένου να χρηματοδοτηθούν επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Είναι δε κοινό μυστικό και αποκαλύπτεται εμφανέστατα στα κατά καιρούς δικαστήρια που γίνονται για έκδοση ακάλυπτης επιταγής, ότι μεγάλος αριθμός από αυτές τις επιταγές δεν ανταποκρίνονται σε πραγματικές συναλλαγές, αλλά αποτελούν προϊόντα συναλλαγών μη επαγγελματικών, κοινώς λεγόμενες «επιταγές ευκολίας».

Αυτό σημαίνει ότι κάποιος πιστούχος τράπεζας, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί από την τράπεζά του, να ζητά από φίλους ή γνωστούς να του εκδώσουν στο όνομά του επιταγή κάποιου ποσού, να τις παρουσιάσει στην τράπεζά του για να χρηματοδοτηθεί ενώ αναλαμβάνει ο ίδιος την ευθύνη στον εκδότη να εξοφλήσει την επιταγή κατά την ημερομηνία που αναγράφει το σώμα της. Είναι δε συνηθισμένο το φαινόμενο οι επιταγές αυτές να μη εξοφλούνται και έτσι να υποχρεώνεται από την τράπεζα και ο δανειολήπτης να την εξοφλήσει, αλλά και ο εκδότης εφόσον αυτή καταλήξει σε δικαστικές διαδικασίες.

Μια ρύθμιση που θα μπορούσε να γίνει, θα ήταν να καταβάλλεται στην τράπεζα ή στην αρμόδια ΔΟΥ ο ΦΠΑ που αναλογεί στο ποσό κάθε επιταγής, πριν.........
την χρηματοδότησή της, ο οποίος στη συνέχεια θα εξέπιπτε από την περιοδική δήλωση ΦΠΑ της υπόχρεης επιχείρησης.

Έτσι και οι επιταγές «μαϊμούδες» θα εξέλιπαν από την αγορά και οι τράπεζες θα έδιναν χρήματα εκεί που θα έπρεπε, αλλά και ο ΦΠΑ θα πληρωνόταν στο Δημόσιο έγκαιρα.

Στην σημερινή ανακοίνωση της «ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ» Α.Ε. αναφέρεται ποσό ακάλυπτων επιταγών για το μήνα Απρίλιο ευρώ 138 εκατομμύρια, που με ΦΠΑ 21% σημαίνει έσοδο Ευρώ 28.980.000.

Μήπως υπάρχει αντίρρηση ?????