Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Γιατί θα έπρεπε να μας επισημάνει ο Ερντογάν το βρώμικο ρόλο των ΜΜΕ; (γιατί οι Έλληνες πολιτικοί δεν το τολμούν;)

Γράφει ο Νάσος Ζαγγογιάννης

ΔΕΝ το κρύβω ότι με τη πρώτη ματιά οργίστηκα με την τοποθέτηση του Τούρκου πρωθυπουργού.


Σήμερα όμως με καινούρια ματιά διαπίστωσα ότι έχει απολύτως δίκιο και θα πρέπει να του το αναγνωρίσουμε, αρκεί να κάνουμε μια σύντομη αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν:


1. Ποιοι δημιούργησαν το περιβόητο σκάνδαλο Κοσκωτά και έσυραν τον αείμνηστο Ανδρέα στο Ειδικό Δικαστήριο;
2. Ποιοι πολώνουν προεκλογικά το πολιτικό κλίμα υπερ του δικομματισμού με φοβικά διλήμματα;
3. Ποιοι στήριξαν τη φιλελεύθερη πολιτική Μητσοτάκη;
4. Ποιοι πρόβαλλαν τη πολιτική Σημίτη ως........... εκσυγχρονιστική με τα γνωστά επακόλουθα των ιδιωτικοποιήσεων, εργολάβων έργων, φούσκωμα χρηματιστηρίου, και των εν συνεχεία άυλου χρήματος με τον υπερδανεισμό της χώρας;
5. Ποιοι κατασκεύασαν το πολεμικό αδιέξοδο (τετελεσμένα) με τα πολεμικά ανακοινωθέντα στα Ίμια;
6. Ποιοι έχρησαν καταλληλότερο τον Καραμανλή, και ποιοι σήμερα τον εκμηδένισαν;
7. Ποιοι ωραιοποιούσαν την ακυβερνησία και σιωπούσαν στα σκάνδαλα;
8. Ποιο βάπτισαν τον ¨Γιωργάκη" από τον τρίτο σε κατάταξη κατάλληλου (μετά από τον κανέναν από τους δύο) σε σωτήρα της πτωχευμένης Ελλάδας;
9.... Με πολλά "Ποιοι" θα μπορούσε κάποιος να καταρτίσει μια λίστα η οποία θα οδηγούσε στη αυθαίρετη, διαπλεκόμενη και κρατικοδίαιτη "Τέταρτη Εξουσία".Βέβαια το να ακούς από έναν ηγέτη μιας παραδοσιακής "εχθρικής χώρας", αυτά που θα έπρεπε να έχουν θεσμοθετηθεί από τους πολιτικούς της χώρας σου ΔΕΝ είναι ότι καλύτερο. Αν και η πρώτη μας αντίδραση ήταν παρορμητική λόγω ευνόητων τοποθετήσεων, η επόμενη μέρα μας επιβάλλει να υπερασπιστούμε την αλήθεια, ακόμη και εάν αυτή μας θλίβει από την υποτέλεια των πολιτικών να επιλέγονται από εκδότες- καναλάρχες σε μία δημόσια εμφάνιση. Αυτό που συνήθως ΔΕΝ μαθαίνουμε είναι τα κριτήρια της επιλογής του. Λ.χ πως μπορείς να αποδείξεις μία "φιλική επιλογή" ή μία "προτίμηση" μιας διαφημιστικής εταιρείας;


Το βρόμικο ρόλο των ΜΜΕ τον γνωρίζουν όλοι οι πολίτες, παρόλα αυτά αναγκάζονται να παρακολουθούν τα μονοθεματικά δελτία προπαγάνδας των οκτώ. Η λύση ίσως θα ήταν η ενημέρωση που παρέχουν τα blogs, αλλά όπως έχουμε γράψει πολλές φορές, θρασύδειλοι δημοσιογράφοι κρύπτονται πίσω από δήθεν "ανώνυμους bloggers" και συνεχίζουν και από εκεί το άθλιο ρόλο τους με κατευθυνόμενες εντολές των αφεντικών τους.


Εμείς σε αυτό το χώρο ΔΕΝ έχουμε τη δυνατότητα πλήρους ενημέρωσης, αλλά προσπαθούμε περισσότερο ως πολίτες να ανιχνεύσουμε την αλήθεια που υποκρύβει η ενημέρωση στηριζόμενοι δυστυχώς σε αυτούς που πολλές φορές ασκούμε κριτική.


Το θέμα ΜΜΕ χρειάζεται θεσμική ριζική αναμόρφωση και μία άλλη σχέση με τη πολιτεία:
1. Κρατική διαφήμιση (δωρεάν ή μόνο σε κρατικά μέσα).
2. Αδειοδότηση συχνοτήτων.
3. Καταγραφή της παρουσίας των πολιτικών σε συγκεκριμένα ΜΜΕ
4. Μία διακριτή θεσμική θέση και κατάργηση των μονοθεματικών Δελτίων Ειδήσεων με τους γνωστούς γκεμπελίσκους της παραπληροφόρησης.Μετά τα παραπάνω το σχετικό video:


Νάσος
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.