Ματαιώνεται η κοινή Ελληνοισραιλινή αεροπορική άσκηση


Διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ μετά την πρωτοφανή επίθεση ισραηλινών καταδρομέων κατά διεθνούς νηοπομπής ανθρωπιστικής βοήθειας στην οποία μετείχαν και Ελληνες.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας κάλεσε στο γραφείο του τον Ισραηλινό πρέσβη Αλί Γιαχία από τον οποίο ζήτησε επίσημη ενημέρωση και εξηγήσεις για τις στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ κατά της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, στην οποία υπήρχε και ελληνική συμμετοχή. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει ενεργοποιήσει τη μονάδα διαχείρισης κρίσεων, προς το παρόν όμως, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Δελαβέκουρας μιλώντας στο ΘΕΜΑ 9.89, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για την τύχη των ελλήνων ακτιβιστών. Οι πολίτες που έχουν συγγενείς στα καράβια μπορούν να επικοινωνούν στον αριθμό 210 36.81.730.

Την ίδια ώρα, με απόφαση του υπουργείου Αμυνας, διεκόπη η ελληνο-ισραηλινή άσκηση με την επωνυμία "Μίνωας 2010", που επρόκειτο να ολοκληρωθεί στο Ιόνιο στις 3 Ιουνίου, με αφορμή τις εξελίξεις με την ........ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα. Είναι η δεύτερη φορά που έχουμε κοινά γυμνάσια με το Ισραήλ.

Όπως έγινε γνωστό από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ματαιώθηκε και η προγραμματισμένη επίσκεψη του ισραηλινού αρχηγού ΓΕΑ στην Ελλάδα η οποία θα πραγματοποιείτο με αφορμή την ελληνο-ισραηλινή άσκηση με την επωνυμία "Μίνωας 2010".

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα γίνει σήμερα το απόγευμα στις 19.00 μ.μ. έξω από την Ισραηλινή πρεσβεία στην Αθήνα για όλα όσα συνέβησαν στα διεθνή χωρικά ύδατα στη Γάζα. Σε ανακοίνωσή της η πρωτοβουλία «Ενα Καράβι για τη Γάζα» ζητάει η ελληνική κυβέρνηση να ενεργήσει για την άμεση απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων και την επιστροφή των σκαφών του Στόλου της Ελευθερίας.