Ένα Θολό Δάνειο


Γράφει ο Τριαντάφυλλος Καρατράντος

Πρόσφατα έγινε στο αμφιθέατρο Δρακοπούλου του Πανεπιστημίου Αθηνών μία συζήτηση για τα Ελληνικά ΜΜΕ και την κρίση. Ο Πάσχος Μανδραβέλης έκανε μία τεκμηριωμένη παρουσίαση με την οποία έδειξε ότι τα ΜΜΕ, αλλά και ο πολιτικός κόσμος, ηθελημένα ή αθέλητα, αγνόησαν τα μηνύματα που έστελναν κάποιοι άνθρωποι, όπως ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, για την δύσκολη κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας. Όπως πολύ εύστοχα είπε, τα Ελληνικά ΜΜΕ έχασαν την είδηση της χρεοκοπίας.
Ιδιαίτερη σημασία όμως είχε και η τοποθέτηση του Διευθυντή Ειδήσεων του ΣΚΑΙ Κώστα Σπυρόπουλου. Ο κύριος Σπυρόπουλος ανέδειξε με τον πλέον παραδειγματικό τρόπο ότι μένουμε σε ένα και μόνο κομμάτι της είδησης για μία ακόμη φορά. Τονίζοντας, ότι ο μηχανισμός βοήθειας δεν είναι τίποτε άλλο από ένα διεθνές δάνειο, σημείωσε ότι η συζήτηση περιορίζεται μόνο στις επιπτώσεις που θα έχει αυτό το δάνειο στην καθημερινότητα μας. Πολύ σημαντικό κομμάτι, ίσως και το σημαντικότερο ατομικά, αλλά δεν είναι το μόνο.
Όπως και με κάθε δάνειο, έτσι και με αυτό, υπάρχουν μία σειρά θεμάτων τα οποία έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα: α) το ποσό, πόσα χρήματα ζητήσαμε και πόσα πήραμε, β) το επιτόκιο, το οποίο δεν έχει κλειδώσει
ακόμη, γ) ο χρόνος αποπληρωμής, και αυτός ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί, δ) οι εγγυήσεις που έχουμε δώσει, δεν τις έχουμε μάθει, και ε) η δανειοληπτική μας ικανότητα.
Όπως πολύ εύστοχα τόνισε ο Κώστας Σπυρόπουλος, αν δεν γνωρίζαμε αυτά τα στοιχεία δεν θα παίρναμε ποτέ ένα δάνειο. Στην περίπτωση του κράτους, όπου μιλάμε ουσιαστικά για το συνολικό μας μέλλον δεν πρέπει να γνωρίζουμε αυτά τα στοιχεία;
Το ερώτημα είναι ρητορικό. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί τα ΜΜΕ θα χάσουν μία ακόμη είδηση. Ειδικότερα, όταν αυτή η είδηση θα καθορίσει το μέλλον της οικονομίας, αλλά και της κοινωνίας μας. μόνο που και εμείς οι πολίτες δεν πρέπει να επιτρέψουμε αυτή την συσκότιση, πρέπει να διεκδικήσουμε την πληροφόρηση, πρόκειται για πολιτική πράξη, αφορά τον καθορισμό του μέλλοντος μας.