«Ο Λαμπράκης , Ζει»


Γράφει ο Καφενόβιος

Σαν απόψε, στις 22 Μαίου 1963, ο βουλευτής της ΕΔΑ Γρηγόρης Λαμπράκης, 51 ετών, υφηγητής της Ιατρικής, έπεφτε στη Θεσσαλονίκη θανάσιμα τραυματισμένος από τους παρακρατικούς φονιάδες Σπύρο Γκοτζαμάνη και Εμμανουήλ Εμανουηλίδη, που εφόρμησαν με τρίκυκλο εναντίον του. Κλινικά νεκρός, «ο μαραθωνοδρόμος της ειρήνης» θα αφήσει την τελευταία του πνοή στις 27.5.1963. .

Την επομένη γίνεται πάνδημη κηδεία του στην Αθήνα, όπου 500.000 κόσμου τον συνοδεύουν με συνθήματα κατά της κυβέρνησης και του παρακράτους ("Δημοκρατία", "ο Λαμπράκης Ζεί!"). Η δολοφονία του προκαλεί σφοδρή λαϊκή αντίδραση και αποκαλύπτει τη δράση του παρακράτους με την ανοχή της κυβέρνησης της ΕΡΕ και τη κάλυψη των αρχών

Στη συνέχεια σηματοδοτούνται ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις με αποκορύφωμα την παραίτηση και την φυγή του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στο Παρίσι. Η πορεία ειρήνης στο Μαραθώνα από τότε θεσμοθετείται και γίνεται στη μνήμη του. Πολλοί νέοι πυκνώνουν τις τάξεις της "Νεολαίας Λαμπράκη", που έχει πρώτο γραμματέα το Μ. Θεοδωράκη. Η οργάνωση αυτή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο........ αριστερό και δημοκρατικό κίνημα της εποχής.

Ο Γρηγόρης Λαμπράκης μένει από τότε στη συνείδηση ενός μεγάλου τμήματος του ελληνικού λαού σαν το σύμβολο του αγώνα ενάντια στην οπισθοδρόμηση, την πολιτική φίμωση, το παλάτι και την εξάρτηση από την αμερικανοκρατία. Σαν το εθνικό σύμβολο για τη Δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Η δολοφονία του Λαμπράκη ήταν ένας βασικός «τακτικός στόχος» μιας μακριάς αλυσίδας συνωμοσιών και εγκλημάτων με στρατηγικό στόχο την επιβολή δικτατορίας. Γιατί «το τρίκυκλο ήταν της χούντας», όπως έγραψαν χαρακτηριστικά στο περιοδικό "Επίκαιρα" ο Γιώργος Μπέρτσος και ο Γιάννης Βούλτεψης, οι οποίοι μαζί με τον Γιώργο Ρωμαίο αποτέλεσαν συμβολικά «το δημοσιογραφικό αντι-τρίκυκλο», που συνέβαλε αποφασιστικά στην αποκάλυψη και διαλεύκανση των συνωμοτικών πτυχών αυτού του στυγερού πολιτικού εγκλήματος. Επίσης σημαντική ήταν η συμβολή στην αποκάλυψη του ρόλου των παρακρατικών, του ανακριτή Χ. Σαρτζετάκη και του εισαγγελέα Π. Δελαπόρτα, που αντιστάθηκαν σθεναρά στις ασκούμενες πιέσεις.

Η 47η επέτειος της δολοφονίας του αγωνιστή της ειρήνης και της Δημοκρατίας Γρηγόρη Λαμπράκη, από το φασιστικό παρακράτος, συνοδεύεται από εξαιρετικά επίκαιρα μηνύματα, σε μια περίοδο κρίσιμη για την υπόθεση της διεθνούς ειρήνης και για το μέλλον του ελληνικού λαού, του οποίου τα δικαιώματα δέχονται πρωτοφανή επίθεση από τις επιλογές της κυβέρνησης, του ΔΝΤ και των κυρίαρχων δυνάμεων της ΕΕ.

Το σύνθημα «Ο Λαμπράκης ζει» διατηρεί την αξία του και σήμερα, ως σύνθημα μνήμης, εγρήγορση και ελπίδας.