Ανωφελής συνδικαλισμός

Γράφει ο Δημήτρης Κακογιάννης

Η ΠΝΟ (Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία) απαιτεί παράνομα την πρόσθετη ναυτολόγηση 107 Ελλήνων ναυτικών στο κρουαζιερόπλοιο «ZENITH», της εταιρείας RCI η οποία απασχολεί ήδη 1100 Έλληνες Ναυτικούς.

Το παραπάνω κρουαζιερόπλοιο με κοινοτική σημαία χωρητικότητας 1800 επιβατών, κάνοντας χρήση της κοινοτικής νομοθεσίας έχει προγραμματίσει 33 εβδομαδιαίες κρουαζιέρες με λιμάνι επιβίβασης και αποβίβασης τον Πειραιά.

Η ΠΝΟ από την πλευρά της απειλεί σε περίπτωση μη ικανοποίησης του αιτήματός της να αποτρέψει την επι/αποβίβαση των επιβατών, και τις εταιρείες των κρουαζιερόπλοιων να εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να διαγράψουν τον Πειραιά από τους προορισμούς τους και να μεταφέρουν το σημείο επι/αποβίβασης στο Μπάρι και στην Αττάλεια της Τουρκίας.

Δεν ξέρω αν η παραπάνω συνδικαλιστική οργάνωση θεωρεί ότι .......
ενεργώντας με αυτό τον τρόπο εξυπηρετεί τα συμφέροντα των «υπηκόων» της όμως σίγουρα βλάπτει το γενικότερο συμφέρον της χώρας.

Η άποψη των συνδικαλιστών ότι προορισμός τους είναι να επιβάλλουν συνδιοίκηση στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται, κάποτε θα πρέπει να λάβει τέλος.

Στην εποχή μας ο συνδικαλισμός έχει καταντήσει ο πρόναος της πολιτικής, λειτουργεί με στόχο την προβολή και προώθηση μόνο των συνδικαλιστών σε όλους τους τομείς, και αποκλειστικός στόχος η κατάληψη εδράνου στη Βουλή.

Ταπεινά ατομικά συμφέροντα παραμερίζουν το «κοινό» και δεν είναι τυχαίο που η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων τους έχει γυρίσει την πλάτη.

Ο συνδικαλισμός όπως είχε εκδηλωθεί στα μισά του 19ου αιώνα δεν έχει καμία σχέση με τον σημερινό και αυτό έχει γίνει ευρέως κατανοητό.

Η προσαρμογή στα δεδομένα της κάθε εποχής και η αναθεώρηση απόψεων και πρακτικών δεν είναι μειονέκτημα απεναντίας βοηθά στην καλύτερη κατανόηση και προαγωγή των συμφερόντων των εργαζομένων.

Κάποτε θα πρέπει οι συνδικαλιστές να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν - και είναι πολλές - τόσο στην αύξηση της ανεργίας όσο και στην αποβιομηχάνιση που πλήττουν τη χώρα.