Στη φάκα τρωκτικά του αθλητισμού…


Γράφει ο Μαγια

Σπατάλη δίχως προηγούμενο. Πόρισμα-φωτιά των ελεγκτών του υπουργείου Οικονομικών, που έφερε στο φως η «Καθημερινή» επιβεβαιώνει τον χορό εκατομμυρίων ευρώ στο υφυπουργείο Αθλητισμού.

Το πόρισμα αφορά την περίοδο μετά την 1/1/2000. Εστιάζεται σε δεκάδες επιτροπές που συστήθηκαν χωρίς να υπάρχει ανάγκη και σε οργανωτικές επιτροπές αθλητικών γεγονότων, τα οποία είτε δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ, είτε πραγματοποιήθηκαν πριν από χρόνια, αλλά οι επιτροπές εξακολούθησαν να παραμένουν ενεργές!

Οι 32 μη θεσμοθετημένες επιτροπές, που λειτούργησαν στο υφυπουργείο Αθλητισμού την περίοδο 2005-2009 στοίχισαν στο ταμείο τού ελληνικού Δημοσίου πάνω από 14 εκατομμύρια ευρώ.

Από το 2000 στο υφυπουργείο Αθλητισμού λειτούργησαν 97 επιτροπές, 50 οργανωτικές-εκτελεστικές επιτροπές και 146 σχολές προπονητών.

Μόνο το 2008, επί υφυπουργίας Γ. Ιωαννίδη, λειτουργούσαν περίπου 70 επιτροπές, στις οποίες συμμετείχαν περίπου 800 άτομα!... Η μηνιαία δαπάνη για την αποζημίωση των μελών ανερχόταν στο ποσό των περίπου 500.000 ευρώ. Υπάλληλοι της ΓΓΑ συμμετείχαν κατά μήνα μέχρι και σε......
πέντε αμειβόμενες επιτροπές.

Επίσης, από τον έλεγχο διαπιστώθηκε η συνέχιση λειτουργίας πέντε οργανωτικών-εκτελεστικών επιτροπών (δεν βρέθηκαν τα ΦΕΚ διάλυσής τους), ενώ το αθλητικό γεγονός για το οποίο συγκροτήθηκαν έχει περατωθεί προ πολλών ετών ή ουδέποτε υλοποιήθηκε.

Μεταξύ αυτών και η περιβόητη επιτροπή διεκδίκησης των Μεσογειακών Αγώνων του 2009 στην Πάτρα (συστήθηκε την 1.10.02), τους οποίους τελικά κέρδισε το 2007 η Πεσκάρα της Ιταλίας.

Τα έργα και οι ημέρες της επιτροπής, στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο είχε ο Ανδρέας Φούρας (λείπει ο Μάρτης από τη σαρακοστή;…), είχαν προκαλέσει σωρεία καταγγελιών για πλιάτσικο στο δημόσιο χρήμα και είχε τεθεί επιτακτικά το θέμα της διενέργειας διαχειριστικού ελέγχου και οικονομικού απολογισμού. Ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού Γ. Ορφανός, παρά τις πιέσεις, που είχαν ασκηθεί και από νεοδημοκράτες βουλευτές κώφευε, αρνούμενος πεισματικά να ρίξει φως με αποτέλεσμα το θέμα να παραμένει σε εκκρεμότητα.

Τώρα το λόγο έχουν οι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι θα ανακαλύψουν σε ποιών τις τσέπες πήγαν τα λεφτά!...