ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΑΓΚΥΛΩΣΕΙΣ ΚΥΚΛΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Γράφει ο Κων/νος Μαργαρίτης

Την εβδομάδα που διανύσαμε τα ζητήματα της παιδείας μονοπώλησαν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. Γονείς, σπουδαστές, μαθητές παρακολουθούσαν για μία ακόμη φορά υπουργό παιδείας να ολισθαίνει και να θέτει την παιδεία σε ‘’αργία’’. Στον 21ο αιώνα, αντί να συζητάμε για καινοτομία, έρευνα, νέες τεχνολογίες, η υπουργός παιδείας Κα Άννα Διαμαντοπούλου έθεσε ως ύψιστη προτεραιότητα στην ατζέντα της κυβέρνησης την κατάργηση του ‘’10’’, για την είσοδο σε ΑΤΕΙ και ΑΕΙ. Να εξυπηρετήσει, με απλές κουβέντες, συνδικαλιστικές πιέσεις και να μεταφέρει το επίκεντρο του ενδιαφέροντος από την οικονομία, στην παιδεία.
Θέλω να μοιραστώ μαζί σας ορισμένες σκέψεις μου και όχι απλά να ασκήσω κοντόφθαλμη κριτική. Σε περίοδο οικονομικής κρίσης, που το κάθε ευρώ του έλληνα φορολογούμενου είναι πολύτιμο, είναι λάθος να διατηρείς στην περιφέρεια τμήματα ΤΕΙ με 5,6 ή 10 σπουδαστές. Τα λειτουργικά έξοδα ενός τέτοιου εγχειρήματος (μισθοί – συντήρηση – ενοίκια) δημιουργούν τεράστιο οικονομικό πρόβλημα. Παράλληλα, δεν ενισχύεις την αγορά εργασίας με εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, αφού παρατείνεις τη λειτουργία τμημάτων που η επαγγελματική τους απορρόφηση είναι προβληματική.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου παιδείας, αν ήθελε να δώσει έμφαση στην περιφέρεια ας προχωρούσε στην αναβάθμιση των τοπικών ΙΕΚ, έτσι ώστε να βοηθούσε τις τοπικές κοινωνίες με το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό. Η αγορά οδηγείται σε παρατεταμένη ύφεση, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες κλείνουν και η ........
ελληνική κυβέρνηση αδυνατεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών. Η νέα γενιά απαιτεί αναβαθμισμένο ελληνικό πανεπιστήμιο που θα οδηγεί στην επαγγελματική καταξίωση. Με απλούς οικονομικούς όρους, αν επιθυμεί η κυβέρνηση να συνδέσει το πανεπιστήμιο με την παραγωγή, πρέπει να προχωρήσει σε ρήξεις με κάθε τι που επιζητά τη στασιμότητα και την αναβλητικότητα.
Το διαδίκτυο προσφέρει πολύπλευρη ενημέρωση και η σημερινή νεολαία ξέρει να συγκρίνει και να τιμωρεί. Έμφαση στη χρήση των νέων τεχνολογιών, σύνδεση των ΙΕΚ με τα ΑΤΕΙ και ΑΕΙ, ενίσχυση των συνεργασιών με πανεπιστήμια του εξωτερικού και δημιουργία ενός σταθερού πλαισίου που θα προκρίνει την αξιοκρατία και την κινητικότητα των φοιτητών. Η μοναδική μεταρρύθμιση που έγινε στο χώρο της παιδείας ήταν επί υπουργίας Μαριέττας Γιαννάκου, που έφερε την αξιολόγηση στο χώρο των πανεπιστημίων και επέβαλε το ‘’10’’, ως βάση για είσοδο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Είναι η στιγμή, τα πολιτικά κόμματα της χώρας να συμφωνήσουν σε κάποια πράγματα για την παιδεία και να καταλήξουν σε μια ατζέντα που θα ενισχύει την ευρωπαϊκή της φυσιογνωμία. Όχι κομματισμό και πειραματισμούς στην παιδεία. Η οικονομία μας δεν αντέχει άλλες σπατάλες, που όχι μόνο δεν ενισχύουν την πρόοδο και την ανάπτυξη, αλλά εν αντιθέσει οδηγούν στην υποβάθμιση και στην περιθωριοποίηση. Η νέα γενιά οφείλει να αντιδράσει και να απαιτήσει σύγχρονες, ευέλικτες και εξ’ αποστάσεως μορφές εκπαίδευσης, που οδηγούν στην κοινωνία του μέλλοντος.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Σ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
Τ. ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΕΕΚ