Που το πάνε οι ανθύπατοι;…

Γράφει ο Μαγια

Σε τροχιά πολύχρονης και βαθιάς κρίσης, με υποχώρηση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών και αποδιάρθρωση του κοινωνικού κράτους, εισέρχεται η χώρα με τα μέτρα που θα ανακοινώσει αύριο ο πρωθυπουργός, για λογαριασμό των Βρυξελλών.

Ωστόσο, δεν φαίνεται πως είναι και τόσο …αθώα αυτή η ιστορία με τα πρόσθετα επώδυνα μέτρα λιτότητας.

Σα να μην καίγονται οι ανθύπατοι των Βρυξελλών, να περιορισθούν οι σπατάλες, η φοροδιαφυγή, η φοροαποφυγή και η εισφοροδιαφυγή.

Σα να γράφουν εις τα παλαιότερα των υποδημάτων τους τα ελλείμματα, το κρατικό πλιάτσικο, την διαφθορά του δημόσιου τομέα κλπ.



Μοναδικός τους στόχος να συνθλίψουν τους μισθούς και τις συντάξεις. Να βάλουν χέρι στα εργασιακά δικαιώματα.

Ακόμη ηχούν στα αυτιά μας οι θέσεις που εξέφρασε ο Γ. Παπανδρέου, μόλις τον περ. Δεκέμβριο, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ: «Την κρίση δεν μπορεί να την πληρώσει ούτε η φτωχολογιά ούτε το μέσο εισόδημα, τα μεσαία εισοδήματα, που στο κάτω κάτω έχουν από ελάχιστη μέχρι καμία ευθύνη... Ναι, σκληρά μέτρα απέναντι στη διαφθορά, όχι σκληρά μέτρα απέναντι στον κοσμάκη και στον συνταξιούχο και στον μισθωτό... Ο μισθωτός είναι το πρόβλημα στη χώρα μας; Δηλαδή όλα αυτά τα χρόνια, τα τελευταία 5-6 χρόνια, ο μισθωτός έφταιγε που φτάσαμε σε έλλειμμα 13%;», είχε πει μεταξύ άλλων στις Βρυξέλλες.

Πώς είναι δυνατόν, σημειώνει στο «Εθνος» ο Γ.Δελαστίκ, να επιβάλλονται «πρόσθετα μέτρα», όταν δεν έχει καν μορφοποιηθεί, συγκεκριμενοποιηθεί και ψηφιστεί στη Βουλή το Πρόγραμμα Σταθερότητας που υπέβαλε η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες και υποτίθεται ότι ενέκρινε η Κομισιόν;

Πώς μπορούν να γνωρίζουν οι Ευρωπαίοι ότι δεν αρκούν τα κυβερνητικά μέτρα, αφού αυτά δεν ψηφίστηκαν καν, άρα ούτε φυσικά εφαρμόστηκαν για να κρίνουμε από τα αποτελέσματά τους αν είναι επαρκή ή ανεπαρκή; Αυτοί δεν περίμεναν καν ούτε μέχρι τη συμβολική ημερομηνία της 15ης Μαρτίου που είχαν οι ίδιοι θέσει για να ελέγξουν την κυβέρνηση!

Που το πάνε οι ορντινάτσες της δικτατορίας των αγορών;

Γιατί θέλουν σώνει και καλά οι έλληνες να ματώσουν;