Η αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου λύση για το χρέος

Γράφει ο Θανάσης Λυρτσογιάννης
Στη συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με ομογενείς επιχειρηματίες στη Νέα Υόρκη, ελληνικής καταγωγής χρηματιστής έριξε την ιδέα να εγγυηθεί η κυβέρνηση τα δάνεια με ελληνική γη. Με τον τρόπο αυτόν, προσέθεσε, θα αποκλιμακωθούν τα spreads.

Φαντάζομαι ότι κάποιοι θα αισθάνθηκαν... ιερή αγανάκτηση ακούγοντας την ανίερη πρόταση του golden boy της Wall Street. Ορισμένων θα σηκώνεται η τρίχα διαβάζοντας αυτές τις γραμμές.

Αλλά, όπως..........
υποστηρίξαμε, χρειαζόμαστε έξυπνες ιδέες, ρηξικέλευθες ιδέες για να αντιμετωπίσουμε την κρίση και το τεράστιο χρέος, γιατί, όπως είχε πει ο Ανδρέας Παπανδρέου, αν δεν το αφανίσουμε θα μας αφανίσει.

Η πρόταση αυτή έφερε στον νου μία άλλη που έχει κάνει ο κ. Μιχάλης Σάλλας. Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, αφού ανέφερε ότι η εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου αγγίζει τα 350 δισ. ευρώ, πρότεινε την αξιοποίησή της (προσοχή, όχι την εκποίησή της) ώστε να καλυφθεί τουλάχιστον μέρος των τόκων των δανείων.

Για σκεφτείτε λίγο. Το Δημόσιο αποκομίζει 52 εκ. ευρώ τον χρόνο από την ακίνητη περιουσία του, ποσό εξωφρενικά χαμηλό. Αν η απόδοση ήταν μόλις 1%, τότε το κέρδος θα ήταν 3,5 δισ. ευρώ.

Ο συλλογισμός οδηγεί στα επόμενα βήματα. Πρώτον στη σύσταση ομάδας ειδικών η οποία θα αναλάβει να εκπονήσει σχέδια για την αξιοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου.

Δεύτερον και απολύτως αιρετικό, που έρχεται σε αντίθεση με ριζωμένες αντιλήψεις για τη γη, θα ήταν η δημιουργία ενός fund ή κάποιου άλλου μηχανισμού ή οργανισμού ή οτιδήποτε τέλος πάντων που θα μπορούσε να εγγυηθεί τα ελληνικά ομόλογα.

Γιατί είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσουμε περιουσιακά στοιχεία για εγγύηση παρά να γυρίζουμε τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ως επαίτες.

Θανάσης Λυρτσογιάννης