Ευρώπη ή 4ο Ράιχ;


Γράφει ο Μαγια


Ταφόπλακα στις ελπίδες της Ελλάδας και των υπόλοιπων Ευρωπαίων έβαλε λίγες ώρες πριν τη σύνοδο κορυφή η Άνγκελα Μέρκελ, επαναλαμβάνοντας ότι, δεν πρόκειται να αποδεχθεί μηχανισμό υποστήριξης της Ελλάδας αποκλειστικά και μόνο από τις χώρες της ευρωζώνης.

«Η Γερμανική κυβέρνηση θα προωθήσει την χορήγηση άμεσης βοήθειας, που θα συνδυάζει χρηματοδότηση σε διμερές επίπεδο και χρηματοδότηση από το ΔΝΤ. Αυτό τονίζω, για μια φορά ακόμη ότι, θα ενεργοποιηθεί μόνο σε περίπτωση έσχατης ανάγκης», δήλωσε η κ. Μέρκελ και πρόσθεσε, πως θα ζητήσει αλλαγές στις συνθήκες έτσι ώστε να αποτραπούν μελλοντικές κρίσεις στις χώρες-μέλη της ευρωζώνης.

Η Γερμανίδα καγκελάριος δέχθηκε σκληρή κριτική από την εκπρόσωπο της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλιστών, Ανκέλικα Σβαλντίρεν, η οποία κατηγόρησε την κ. Μέρκελ για απομόνωση της Γερμανίας από την Ευρώπη. Σχετικά με το θέμα της Ελλάδας, η κ. Σβαλντίρεν δήλωσε πως «η κ. Μέρκελ μαχαιρώνει πισώπλατα τον .........Έλληνα πρωθυπουργό, που έχει φορτώσει τους Έλληνες με σκληρά μέτρα, λόγω του ότι, ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, έκανε παιχνίδια με την Goldman Sachs»!...

Εκκληση στην Άνγκελα Μέρκελ να συναινέσει σε σχέδιο στήριξης της Ελλάδας απηύθυνε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βίβιαν Ρέντινγκ, προειδοποιώντας ότι Ελλάδα μπορεί να είναι η αρχή ενός τσουνάμι.

«Άνγκελα, δείξε λίγο θάρρος. Εχεις σοβαρά προβλήματα στη χώρα σου, γιατί ο λαϊκισμός θέλει όλος ο λαός σου ή ένα μεγάλο μέρος του να είναι κατά της αλληλεγγύης. Πες τους ότι εμείς ήμαστε αλληλέγγυοι όταν έγινε η επανένωση της Γερμανίας. Πληρώσαμε όλοι τότε για να γίνει αυτό και δεν το μετανιώνουμε», υπογράμμισε η Βίβιαν Ρέντινγκ, μιλώντας στο βελγικό ραδιοσταθμό Bel-RTL.

Όσον αφορά στις επιπτώσεις που θα έχει μια ενδεχόμενη κατάρρευση της Ελλάδας για το σύνολο της Ευρώπης, τόνισε: "Είμαστε στην ίδια οικογένεια. Εάν ένα πολύ μικρό μέλος δεν τα πηγαίνει καλά, πρέπει να το βοηθήσουμε, γιατί αν δεν το βοηθήσουμε μπορεί να επηρεαστούν όλα τα άλλα μέλη τα οποία επίσης δεν τα πηγαίνουν τόσο καλά, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Αγγλία, η Γαλλία, κλπ".

Σημειώνεται ότι η πολιτικός από το Λουξεμβούργο προέρχεται από τη συντηρητική παράταξη και συγκεκριμένα από τους Χριστιανοδημοκράτες.

Πάντως, αργά το βράδυ θα γνωρίζουμε την απάντηση στο μεγάλο δίλημμα: Ευρώπη ή 40 Ραιχ;