O Σάββας Τσιτουρίδης μιλάει για όλους και για όλα στο καφενείο

«Στις επόμενες εκλογές θα με κρίνει ο λαός του νομού Κιλκίς»

Συνέντευξη στη Χρύσα Κυριακού


Κλειστό κρατούσε το στόμα του τον τελευταίο καιρό ο Σάββας Τσιτουρίδης. Μετά από περίπου 4 μήνες, από τις εκλογές του περασμένου Οκτώβρη, ο πολιτικός από το Κιλκίς αποφάσισε να μιλήσει για την απόφαση του Κώστα Καραμανλή να μην τον συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στις τελευταίες εκλογές χαρακτηρίζοντάς την "άδικη, αναιτιολόγητη και προσβλητική για τον ίδιο και τους πολίτες του νομού Κιλκίς". Όπως λέει και ο ίδιος όλη αυτή η ιστορία τον έχει κάνει «σοφότερο» στην κρίση του για πρόσωπα και καταστάσεις. Ο πρώην υπουργός μάλιστα τονίζει ότι την πολιτική την εγκαταλείπει κάποιος είτε διότι ο λαός αποφάσισε να τον στείλει σπίτι του, είτε διότι έτσι επέλεξε ο ίδιος ο πολιτικός. «Στην περίπτωσή μου δεν συνέβη ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Για αυτό έχω βάλει στόχο στις επόμενες εκλογές, να με κρίνει ο λαός του νομού Κιλκίς. Και ξέρω από τώρα, υγεία να μας δίνει ο Θεός, ότι θα με κρίνει θετικά», υποστηρίζει.

Σε ερώτηση για την εμπλοκή του, εντός εισαγωγικών, στην υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου ο κ. Τσιτουρίδης τονίζει ότι ούτε ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ούτε ως υπουργός Απασχόλησης έβαλε κάποια υπογραφή. «Σ’ αυτήν την υπόθεση «εμπλοκή» προσπάθησαν να μου δημιουργήσουν άλλοι εμπλεκόμενοι σ’ αυτήν την υπόθεση. Στην υπόθεση αυτή εγώ κλήθηκα να απαντήσω, γιατί ενώ δεν δέχτηκα να ικανοποιήσω τα αιτήματά μιας μονής, αυτό το έπραξαν οι διάδοχοί μου υπουργοί στα προαναφερόμενα υπουργεία. Για τα θέματα αυτά, αυτοί που με .........
διαδέχτηκαν, έδωσαν ξεκάθαρες απαντήσεις στην Βουλή. Επισημαίνω ότι στο πόρισμα που έδωσε η Εξεταστική Επιτροπή για το Βατοπαίδι το 2008, δεν υπήρχε, ούτε θα μπορούσε να υπάρξει, καμία αναφορά σε δικές μου πράξεις, ή παραλήψεις ή ευθύνες
», αναφέρει.

Μάλιστα ξεκαθαρίζει ότι χαίρεται που η παρούσα Βουλή προχωρά σε σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών για υποθέσεις οι οποίες ταλαιπώρησαν την εθνική κοινή γνώμη, και το πολιτικό σύστημα. «Δεν αναφέρομαι βέβαια στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία. Αυτή είναι μια δραματικά λαθεμένη απόφαση του ΠΑΣΟΚ, που οδηγεί σε διάσπαση του εσωτερικού μετώπου και θα τραυματίσει ακόμη περισσότερο την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Θέλω να πιστεύω ότι οι συνάδελφοι βουλευτές, που θα έχουν την ευθύνη των εξεταστών δεν θα παρουσιαστούν ως κατήγοροι, όπως έπραξαν στο παρελθόν ορισμένοι ή δεν θα παρουσιαστούν ως διεκπεραιωτές ειλημμένων αποφάσεων για να εξυπηρετηθούν πολιτικές σκοπιμότητες.

Έχετε δηλώσει ότι έχετε αισθανθεί ως εξιλαστήριο θύμα.

Το είπα. Πολλές φορές ως υπουργός αισθάνθηκα ότι κάποιοι μου ζήτησαν να σηκώσω έναν σταυρό που δεν ήταν δικός μου. Θα αναφερθώ σε δύο ειδικότερες περιπτώσεις. Θα αρχίσω από την υπόθεση της ΜΕΒΓΑΛ. Θα επισημάνω λέγοντας ότι εγώ δεν διόρισα κανέναν κουμπάρο μου πουθενά. Ένας άνθρωπος με τον οποίο είχα κοινωνική σχέση, βρέθηκε εμπλεκόμενος σε μία υπόθεση που απασχόλησε την δικαιοσύνη και δεν έχει τελεσιδικήσει. Αυτόν τον άνθρωπο δεν τον διόρισα εγώ κάπου. Θα έλθω στην υπόθεση των ομολόγων. Ούτε εδώ κανείς βρήκε δική μου εμπλοκή, ούτε θα μπορούσε να υπάρξει. Ο υπουργός Απασχόλησης δεν έχει καμία αρμοδιότητα ούτε για την παραγωγή, ούτε για την διακίνηση, ούτε για την αγορά ομολόγων ή άλλων προϊόντων από ασφαλιστικούς οργανισμούς. Λάσπη, συκοφαντία και πυροβολισμοί σ’ έναν «εύκολο» στόχο υπήρξαν εκείνη την εποχή. Ο Τσιτουρίδης φάνταξε εύκολο θύμα για να πυροβολείται και πάρα πολλές φορές δεν είχα την ευκαιρία να μιλήσω, διότι και ένα μεγάλο μέρος του επικοινωνιακού τοπίου μετείχε σε παιχνίδια προειλημμένων αποφάσεων, που εξυπηρετούσαν προσωπικές ή πολιτικές σκοπιμότητες.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν μεγάλο προβάδισμα στο ΠΑΣΟΚ. Πιστεύετε πως η ΝΔ θα μπορέσει να ανατρέψει το σκηνικό;

Θα το ανατρέψει. Η κυβέρνηση έχει ακόμη τράτο. Και είναι εύλογο, σε καιρούς κρίσης, οι πολίτες να συσπειρώνονται γύρω απ’ την εκάστοτε κυβέρνηση, δίδοντας την αναγκαία στήριξη. Η κρίση της κυβέρνησης θα έρθει αργότερα. Από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία ως κόμμα που πριν από 5 μήνες συνετρίβη, δόξα το Θεό, σε καλό δρόμο βρίσκεται. Όλα όμως θέλουν το χρόνο τους.

Τι διαφορετικό φέρνει η εποχή Σαμαρά για τη ΝΔ;

Ο κ. Σαμαράς πήρε μια ξεκάθαρη εντολή, από μια εξαιρετικά μεγάλη εκλογική βάση, να προχωρήσει με τομές και ρήξεις. Στην κατάσταση που βρέθηκε η ΝΔ χρειάζεται κάτι το σημαντικό. Πρέπει να επαναθεμελιωθεί και να επανιδρυθεί. Αυτή είναι ευθύνη μας στην πορεία προς το Συνέδριο μας. Πρέπει να διαχειριστούμε με τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο την αισιοδοξία που δημιούργησε στην παράταξη η εκλογή ενός προέδρου, που δεν συνδέεται στην συνείδηση των πολιτών, με τον κυβερνητισμό της τελευταίας περιόδου, που συνετρίβει στις 4 Οκτωβρίου. Ο κ. Σαμαράς αποδεικνύει ότι ανταποκρίνεται στην εντολή και την εμπιστοσύνη της παράταξης. Και μου αρέσει το ότι βγάζει «ψυχή». Και προεκλογικά και τώρα.

Πως σχολιάζετε όλα όσα λέγονται και γράφονται για τις σχέσεις των Α. Σαμαρά και Ντ. Μπακογιάννη. Η τελευταία μάλιστα σε πρόσφατη συνέντευξη της δήλωσε ότι νιώθει ανεπιθύμητη στο κόμμα.

Η συλλογική πορεία σ’ ένα κόμμα δεν μπορεί να εδράζεται στα αισθήματα του ενός για τον άλλον. Σε αρχές και ιδέες εδράζεται Η ευθύνη ενός πολιτικού ηγέτη, στη συγκεκριμένη περίπτωση του Αντώνη Σαμαρά, δεν είναι να πνίγει ή να μην αποδέχεται την οποιαδήποτε άποψη μέσα στη ΝΔ. Η ΝΔ είναι ένα μεγάλο και φιλελεύθερο δημοκρατικό κόμμα και αλίμονο εάν όλοι συμφωνούσαμε με όλους σε όλα. Οι πρώτες πράξεις και αποφάσεις του Αντώνη Σαμαρά αμέσως μετά την εκλογή του δείχνουν ότι θέλησε και θέλει, να συνθέτει και να αξιοποιεί όλα τα πρόσωπα όχι στη βάση του τι επέλεξαν στην εσωκομματική διαδικασία, αλλά στη βάση της αξίας ή της αξιολόγησης του καθενός. Και σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Ντόρα, εγώ δεν ξέρω τι αισθάνονται άλλοι γι’ αυτήν. Θα μείνω εγώ στα δικά μου αισθήματα. Που είναι πάρα πολύ θετικά.

Ποια θεωρείτε ότι πρέπει να είναι η στάση της ΝΔ απέναντι στην οικονομική κρίση που περνά η χώρα;

Φυσικά και έχουμε και εμείς τις δικές μας ευθύνες για την σημερινή κατάσταση. Η Ελλάδα όμως δεν ξεκίνησε το 2004. Ούτε το ΠΑΣΟΚ ήρθε να κυβερνήσει τώρα με παρθενογένεση. Το 2004 μας παρέδωσε τεράστια ελλείμματα και χρέη. Και τους τελευταίους πέντε μήνες έκανε μεγάλα λάθη. Και αλχημείες. Έπαιξε με τη φωτιά και έχασε. Στην προσπάθειά της να σκάψει το λάκκο της Νέας Δημοκρατίας, έπεσε η ίδια μέσα. Άλλα παρασύρει και τον τόπο. Για να το παίξουν «σωτήρες» οι σημερινοί κυβερνώντες, φούσκωσαν τα ελλείμματα του 2009, ακυρώνοντας σειρά εισπρακτικών ρυθμίσεων και εξοφλώντας το σύνολο των προμηθευτών του Δημοσίου. Κατασυκοφάντησαν ακόμη εκτός Ελλάδος την προηγούμενη κυβέρνηση και άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου σε κερδοσκόπους και ιδιοτελείς. Προκαλέσαμε έτσι την κακοδαιμονία μας. Επιπλέον δεν υπάρχει ίχνος αναπτυξιακής λογικής και πολιτικής σ’ ότι πράττουν μέχρι σήμερα.

Ποια είναι τα δικά σας επόμενα βήματα; Έχουν βάση οι πληροφορίες για μη υποψηφιότητάς σας στο Κιλκίς αλλά για μια ενδεχόμενη στη Θεσσαλονίκη ή ακόμη και την Αθήνα;

Την πολιτική την εγκαταλείπει κάποιος είτε διότι ο λαός αποφάσισε να τον στείλει σπίτι του, είτε διότι έτσι επέλεξε ο ίδιος ο πολιτικός. Στην περίπτωσή μου δεν συνέβη ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Δεν εγκαταλείπει κανείς την πολιτική επειδή ανεξήγητα και πολιτικά λαθεμένα, αποφασίζει ένας αρχηγός να σε αποκλείσει από αυτήν. Εγώ παραμένω στην πολιτική και στην παράταξή μου. Και στόχος μου είναι, στις επόμενες εκλογές, να με κρίνει ο λαός του νομού Κιλκίς. Και ξέρω από τώρα, υγεία να μας δίνει ο Θεός, ότι θα με κρίνει θετικά. Ως τα τότε, σε μια παραγωγική για μένα ηλικία, θα κάνω αυτό που έκανα και πριν ασχοληθώ με την πολιτική. Θα δουλέψω για να ζήσω εγώ και η οικογένειά μου.