Εργατοπετέρες σε απόγνωση

Ι. Παναγόπουλος-Σπ. Παπασπύρος: Μεγαλοστελέχη και οι δύο του κυβερνώντος κόμματος, προνομιακοί συνομιλήτές μέχρι τώρα του Παπανδρέου, οι κύριοι πυλώνες της επενεκλογής του στις εσωκομματικές εκλογές και ταυτόχρονα επικεφαλεις των δύο μεγάλων συνδικαλιστικών ενώσεων που πρέπει να αντιμετωπίσουν τα μέτρα της Κυβέρνησης εναντίον των εισοδημάτω των εργαζομένων.

Ισορροπία τρόμου σε τεντωμένο σκινί .


Σταχυολογούμε μερικές από τις δηλώσεις τους τις τελευταίες ημέρες
Παναγόπουλος:«Αιφνιδιάστηκα ή μάλλον αδειάστηκα από τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, παρ΄ ότι κατέθεσα πρόταση για το φορολογικό νομοσχέδιο, αγνοήθηκε. Tα μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση δεν συνιστούν απάντηση στις συνθήκες εκτάκτου ανάγκης, αλλά, κατά τη γνώμη μου, κινούνται εκτός πολιτικού πλαισίου που είχε θέσει το ΠαΣοΚ. Με βάση αυτή την εκτίμηση, στην γενική απεργία της 24ης Φεβρουαρίου είναι ευκαιρία να εμφανιστεί η αντίδραση ως κοινωνικό ισοδύναμο των μέτρων Οι αποφάσεις που- τις τελευταίες ημέρες λαμβάνονται κατ΄ ουσίαν λαμβάνονται από τη συντηρητική πλειονότητα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Το θέμα είναι πώς τα μαζεύεις όλα αυτά και πώς διαμορφώνεις πολιτική στάση» .

Εν όψει αυτών ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις που δίνει όταν ερωτάται για το αν τον ενοχλεί το γεγονός ότι από προνομιακός συνομιλητής του κ. Παπανδρέου δεν τον βλέπει καθόλου . «Ο κόσμος ψήφισε τον Παπανδρέου να κυβερνήσει, όχι εμένα. Ομως με ενοχλεί ο διάλογος να γίνεται με διαρροές.Το credit του Παπανδρέου ήταν ότι συνομιλούσε. Αν τώρα το σταματήσει αυτό, θα είναι σαν να ρίχνουμε νερό στον μύλο του ΚΚΕ. Εγώ ποτέ δεν έχω κρύψει την πολιτική μου ταυτότητα, να στηρίξω θέλω...».

Παπασπύρου:«Η κατάσταση είναι δύσκολη για όλους, για την οικονομία, για την κυβέρνηση, για τους εργαζομένους, για τις .......
συνδικαλιστικές οργανώσεις. Απαιτείται συνεχής ανάλυση και εκτίμηση από όλους. Αν τα πράγματα ήταν ήρεμα και ωραία κι ερχόταν μια κυβέρνηση και ανακοίνωνε αυτά τα μέτρα, τότε και η στάση η δική μας θα ήταν πολύ διαφορετική, η ΑΔΕΔΥ δεν έχει εξαντλήσει τα περιθώρια της μαχητικότητάς της, Τώρα, με μια τόσο δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση, τι να πω; Ως τώρα ήμαστε στο σκοτάδι. Αλλά, αν μου έλεγε ο Παπακωνσταντίνου ότι από 1ης Ιανουαρίου 2013 και εφόσον έχουν επιτευχθεί οι στόχοι διαπραγματευόμαστε με νέους όρους και όχι με αυτούς που βάζει τώρα, θα το εκτιμούσαμε όλοι» .
Σε ό,τι αφορά το θέμα της απόστασής του (πλέον) από τον κ. Παπανδρέου, τον οποίο ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ επίσης στήριξε στην εσωκομματική σύγκρουση, απαντά: «Δεν θεωρώ ότι όφειλε ο Παπανδρέου να μιλάει μαζί μου με άλλους όρους,άλλωστε τώρα είναι πλέον Πρωθυπουργός, όχι αρχηγός της αντιπολίτευσης».

Τα συμπεράσματα δικά σας