Παθείν Μαθείν ή Εξακολουθείν ως είθισται;


Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης



«Η απάντηση είναι μια:δουλειά και διεκδίκηση μιας καλύτερης θέσης στο διεθνή καταμερισμό γνώσης και πλούτου»

Και αίφνης ανακαλύψαμε ότι οι γερμανοί είναι ρατσιστές!. Τι έκπληξη Αλήθεια.
Το 1983 παρακολουθούσα στη γερμανική τηλεόραση ζωντανή ομιλία του υποψήφιου Καγκελάριου της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ σε μία κλειστή προεκλογική συγκέντρωση των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών. Σε ερώτηση κάποιου οπαδού «γιατί κύριε Κολ δίνουμε χρήματα στους τεμπέληδες του Νότου, τους τα χρωστάμε;» Σημειωτέον, η Γερμανία χρηματοδοτούσε τότε το 28% του συνολικού προϋπολογισμού της ΕΟΚ). Από αυτά που θυμάμαι, ο Κολ, δίχως, όχι μόνο να αντικρούσει αλλά ούτε να πει κάτι πάνω στον χαρακτηρισμό «τεμπέληδες του νότου», είπε περίπου τα εξής:
«Είμαστε μία κατ εξοχήν εξαγωγική χώρα με ανταγωνιστικά βιομηχανικά προϊόντα και μία εσωτερική αγορά 60 εκατομμυρίων ( πριν την ενσωμάτωση της πρώην Ανατολικής Γερμανίας). Σε λίγα χρόνια θα έχουμε μία εσωτερική αγορά άνω των 300 εκατομμυρίων καταναλωτών, στην οποία τα Γερμανικά βιομηχανικά προϊόντα έχουν μεγάλες δυνατότητες επικράτησης. Για να γίνει όμως αυτό θα .......
πρέπει να αρθούν όλες οι δεσμεύσεις στην ελεύθερη μετακίνηση κεφαλαίου και εργασίας. Επειδή οι οικονομίες των κρατών μελών του Ευρωπαϊκού Νότου δεν μπορούν να αντέξουν προς το παρόν τον ελεύθερο ανταγωνισμό, για το λόγο αυτό συμφωνήσαμε να τους βοηθήσουμε για μερικά χρόνια για να φθάσουν οι εθνικές οικονομίες τους σε ένα τέτοιο επίπεδο, ώστε με την άρση των περιορισμών στην ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίου και εργασίας να μην καταρρεύσουν». Οι πλούσιοι του Βορρά δεν περιμένουν την ουσιαστική οικονομική σύγκλιση για να αρχίσουν να παίρνουν πίσω τα χρήματά τους. Ενα αρκετά μεγάλο ποσοστό των λεγόμενων Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης (ΚΠΣ τώρα ΕΣΠΑ), ξαναεπιστρέφει στο Βορρά με τη μορφή προμηθειών. Με την καθιέρωση του ευρώ, ένα μεγάλο μέρος του μόχθου και του πλούτου του Νότου πηγαίνει στο Βορρά μέσα από περίπλοκους μηχανισμούς και ακόμη πιο περίεργα χρηματοπιστωτικά προϊόντα, με τη συμμετοχή διεφθαρμένων πολιτικών του Νότου και αυτό δεν το βλέπουν μόνο αφελείς, για να μην πω ηλίθιοι. Στο διεθνή καταμερισμό πλούτου, δυστυχώς, δεν μετράει το νταϊλίκι, το καμάκι και η μαγκιά αλλά άλλα προσόντα.
Για δυο-τρεις δεκαετίες μετά τον πόλεμο, όλος ο κόσμος πίστευε ότι όλοι οι γερμανοί συλλήβδην είναι Ναζί. Όταν εμείς στους κινηματογράφους γελούσαμε με τις καρικατούρες των γερμαναράδων που πάντα ήταν κακοί και μπουνταλάδες, εκείνοι, αντί να διαμαρτύρονται, είχαν στρωθεί στη δουλειά και μέσα σε λίγα χρόνια απέδειξαν ποιοι είναι μπουνταλάδες και ποιοι οι έξυπνοι.
Δίχως να πάρουμε ένα μάθημα από το μακεδονικό, όπου κατασπαταλήσαμε άσκοπα ενέργεια και ψυχικά αποθέματα, δίχως συγκεκριμένο σχέδιο και όπως ήταν φυσικό χάσαμε παταγωδώς. (μόνο ανόητοι δεν το έχουν καταλάβει ακόμη). Τώρα, αρχίζουμε έναν εξ ίσου ανόητο δονκιχωτικό αγώνα αντιγερμανικής υστερίας. Πέφτοντας στην παγίδα δύο γερμανικών περιοδικών του FOCUS και του STERN, δύο περιοδικών που απευθύνονται κυρίως σε συντηρητικούς αναγνώστες και στο γερμανικό λούμπεν, κάποιοι «υπερπατριώτες», προσπαθούν να μας βάλουν σε άλλου είδους περιπέτειες, που θα φανούν το καλοκαίρι. Οταν εμείς, πριν δυο δεκαετίες είχαμε 9 εκατομμύρια τουρίστες, οι τούρκοι είχαν 4 εκατομμύρια. Πέρυσι εμείς είχαμε 13 και οι τούρκοι 27 εκατομμύρια (δε αναζητήθηκαν ευθύνες ποτέ από τους ιθύνοντες του ΕΟΤ, ούτε έγινε καμία μελέτη να εξακριβωθούν τα αίτια και μετά μας φταίνε οι ξένοι). Αν συνεχίσουμε τις γνωστές μακακίες μας θα κάψουμε και αυτό το ήδη μισοκαμμένο χαρτί
Δεν μας βλέπουν όλοι οι γερμανοί έτσι, όπως θέλουν τα δυο γερμανικά περιοδικά. Κάποια νεο-φασιστοειδή μας βλέπουν έτσι. Οι μοναδικοί γερμανοί πολιτικοί που κάνουν υποτιμητικές δηλώσεις για τους έλληνες και γενικώς για τους νοτιοευρωπαίους ανήκουν όλοι τους στα τρία συντηρητικά κόμματα CDU, CSU και FDP που κυβερνούν. Οι άνθρωποι αυτοί μας βλέπουν όπως ακριβώς βλέπουν τα ιδεολογικά αδέρφια τους στη χώρα μας τους ξένους. Ο φυλετικός ρατσισμός που δεν κάνει διαχωρισμό ειδικού από το γενικό, είναι καθαρά δεξιό-συντηρητικό αγαθό. Ας το φάνε αυτοί που σκέφτονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, αν και κάπως δύσκολο να το καταλάβουν, αφού βλέπουν μόνο σε μαυρόασπρο φόντο.. Εχω πολλούς γνωστούς και φίλους στη Γερμανία και κάποιοι μ΄έχουν πάρει ήδη τηλέφωνο για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους γι αυτά τα σχόλια. Είναι λάθος να βάζουμε ένα λαό στο ίδιο τσουβάλι γιατί κάποιοι ρατσιστές και ανεγκέφαλοί τους βρήκαν την αφορμή να εκφράσουν αυτό που ένιωθαν πάντα για τους νοτιοευρωπαίους και γενικώς για τους μελαχρινούς και τους διαφορετικούς. Αν περάσει αυτή η γενικευμένη αντίληψη για τους γερμανούς και αρχίσουν κάποιοι το καλοκαίρι να το δείχνουν στους τόπους προορισμού, αλίμονο στον τουρισμό μας, που έτσι κι αλλιώς πνέει τα λοίσθια.
Από εμάς και μόνον από εμάς τους ίδιους θα εξαρτηθεί το μέλλον μας. Αν συνεχίσουμε να μην μαθαίνουμε από τα παθήματά μας, τότε δεν θα μας φταίει κανείς άλλος εκτός του κακού εαυτού μας. Για την παιδεία, την υγεία, τις δημόσιες υπηρεσίες μας, κ.λ.π., κ.λ.π. δεν φταίνε οι ξένοι.