Η Κύπρος όμηρος της Τουρκίας

Αντιγράφουμε από την Süddeutsche Zeitung
«Όποιος επισκεφθεί ως τουρίστας την τελευταία διχοτομημένη πρωτεύουσα της Ευρώπης μπορεί, όπως ο κ. Μπαν Κι Μουν, να περπατήσει από τον ένα τομέα της πόλης στον άλλο. Και αυτό παραπλανεί. Αλλά οι Κύπριοι είναι χωρισμένοι και γι’ αυτούς η διέλευση από τη μια μεριά στην άλλη σημαίνει έξτρα ελέγχους διαβατηρίων, έκδοση ειδικής ασφάλειας για το αυτοκίνητο και άλλες ρυθμίσεις.

Η Κύπρος διχοτομήθηκε από τον φόβο, τη δυσπιστία και τις προκαταλήψεις, που καλλιέργησε το αιματοβαμμένο παρελθόν, αλλά και τα συγκεκριμένα πολιτικά συμφέροντα του παρόντος, μεταξύ άλλων η διένεξη για τις περιουσίες, που μας θυμίζει έντονα την άλλοτε διαιρεμένη Γερμανία, και οι ανησυχίες για το πώς θα γίνει η ενοποίηση του φτωχού Βορρά με τον πλούσιο Νότο.»

«
Οι στρατηγοί χρειάζονται την Κύπρο σαν μέσο εκβιασμού»

«Το πιο σημαντικό σημείο όμως είναι άλλο: η Κύπρος είναι όμηρος της Τουρκίας και κυρίως του στρατιωτικού της ........
κατεστημένου, που φαίνεται να μην έχει σκοπό να χάσει αυτόν τον πολύτιμο μπαλαντέρ. Οι Τούρκοι στρατηγοί δεν το κάνουν για την Κύπρο, διότι εδώ και χρόνια έχει χάσει την γεωστρατηγική της σημασία, αλλά χρειάζονται το χαρτί της Κύπρου σαν μέσο εκβιασμού, για να κρατούν στο χέρι την τουρκική κυβέρνηση, της οποίας οι φιλόδοξοι στόχοι για ένταξη στην ΕΕ δεν θα μπορούν να καρποφορήσουν, εάν ο τουρκικός στρατός μείνει με τους 40.000 άνδρες του στην Κύπρο.»