Το ελληνικό δράμα δεν θα καταλήξει σε τραγωδία.

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου

Η επικαιρότητα τρέχει με τα θέματα της οικονομίας μας. Τον τελευταίο καιρό συνηθίζω να διαβάζω τον γαλλικό κυρίως τύπο, γιατί θεωρώ πως έχει μία πιο ψύχραιμη ματιά και λέει και καμιά αλήθεια. Ο ελληνικός τύπος, που πάσχει από ακατάσχετη καταστροφολαγνεία, δεν είναι να τον εμπιστεύεσαι. Για να μην πω για τους πληρωμένους των financial times. Έγκυρη οικονομική εφημερίδα σου λένε μετά.

Στη γαλλική εφημερίδα Le Monde λοιπόν διαβάζω άρθρο με τίτλο "Η Ευρώπη δεν έχει επιλογή: το ελληνικό δράμα δεν θα καταλήξει σε τραγωδία" και επισημάνσεις πως "το ελληνικό δράμα ξεπερνάει την Ελλάδα". Από το άρθρο αυτό εγώ ο απλός άνθρωπος, και ουχί οικονομολόγος, κατάλαβα τα εξής. Καθώς κλυδωνίζεται η ισοτιμία του ευρώ μέσω των επιθέσεων που δέχεται ο πιο αδύναμος κρίκος της Ε.Ε. (εμείς είμαστε αυτοί) από ξένους ........
επενδυτικούς οίκους (αυτοί θα ήθελα να ήξερα ποιοί είναι), η Ευρώπη δεν έχει άλλη λύση παρά να βρει έναν τρόπο να μας βοηθήσει. Ο αρθρογράφος κάνει λόγο για "ένα πυρετώδες πόκερ" ανάμεσα στην Ε.Ε., την Ελλάδα και τις αγορές. Η πίεση που θα ασκηθεί στην Αθήνα θα προσπαθήσει να διασφαλίσει πως όχι μόνο η κυβέρνηση, αλλά και ο ίδιος ο λαός θα πρέπει να καταλάβει τις θυσίες που πρέπει να κάνει. Στο μεταξύ οι επενδυτές στοιχηματίζουν για την πτώχευση και τσεκάρουν την σταθερότητα του ευρώ.
Ας μην ποντάρουν πάντως πολύ στην κατανόηση του λαού και στις θυσίες, για να χρησιμοποιήσω κι εγώ έναν χαρτοπαικτικό όρο, που απ' ότι φαίνεται είναι και της μόδας. Και τέλος πάντων ποιοί είναι αυτοί οι επενδυτές και οι συν αυτώ που μπορούν να παίζουν τέτοια παιχνίδια εις βάρος των λαών; Και από πότε η Ε.Ε μετατράπηκε σε καζίνο και δεν το καταλάβαμε;

Συνεχίζω με ενδιαφέροντα σχόλια αναγνωστών της εφημερίδας. Ο Εμίλ λέει, κατ' εμέ πολύ σωστά, "είτε η Ευρώπη δείχνει αλληλεγγύη στην Ελλάδα ...., είτε η Ελλάδα χρεωκοπεί και ξεκινά η Ευρώπη να ξεφτίζει, στόχος των οικονομικών αγορών, καθώς η ευρωστία του ευρώ ενοχλεί. Ένα τεστ: είτε ο ευρωπαϊκός θεσμός υπερασπίζεται τους πολίτες είτε είναι πουλημένος στις οικονομικές αγορές. Αυτό που φοβάμαι!"

Moi aussi, mon ami!

Πηγή:
Le monde άρθρο