ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ e-ΜΑΓΕΙΡΙΣΣΑΣ

Ξεκινάμε σήμερα μια νέα στήλη στο καφενείο με τις συνταγές της e-Μαγείρισσας. Οποιοι φίλοι έχουν κάποια ξεχωριστή συνταγή ας μας την στείλουν να την κάνουμε γνωστή στους θαμώνες του καφενείου.


ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ


Υλικά

1 πακέτο φύλλα για μπακλαβά (ΚΑΝΑΚΗ Μωβ κουτί)

1 κιλό ζάχαρη

6 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου – παίζει πολύ μεγάλο ρόλο)

1 λίτρο γάλα

100 γραμ. σιμιγδάλι ψιλό

150-200 γρ βούτυρο γάλακτος (το έχει το super market σε βαζάκια ή χύμα, για τα φύλλα και για την ζύμη). Μπορεί να μην το χρειαστούμε όλο.

Εκτέλεση

Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το γάλα, το σιμιγδάλι και 6 κουταλιές της σούπας, ζάχαρη. Χτυπάμε τους 6 κρόκους με 1-2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Λιώνουμε .....
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο και το ρίχνουμε και αυτό στην κατσαρόλα. Βάζουμε την κατσαρόλα στην φωτιά στην αρχή το μάτι στο 3 ώσπου να ζεσταθεί και μετά στο 2. Ανακατεύουμε συνέχεια με το σύρμα που χτυπάμε τα αυγά. Μόλις κάνει την πρώτη φουσκάλα το κατεβάζουμε από το μάτι (θα είναι λίγο νερουλό). Το αφήνουμε να γίνει λίγο χλιαρό.

Χτυπάμε τα ααπράδια μαρέγκα με λίγο αλάτι (λίγο λιγότερο από μισό κουταλάκι του γλυκού) και τα ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας προσεκτικά για να απορροφηθεί όσο μπορεί περισσότερο από την κρέμα.

Χρησιμοποιούμε ταψάκι που γυρίζουν τα φύλλα διπλά γιατί μας αρέσει να έχει αρκετό φύλλο. Βουτυρώνουμε το ταψί και βάζουμε όλα τα φύλλα απο κάτω, το μισό μέσα - το μισό απ' έξω,(βουτυρωμένα ένα-ένα) εκτός από ένα φύλλο που το κρατάμε για το τέλος.

Μόλις στρώσουμε τα κάτω φύλλα ρίχνουμε την κρέμα. Γυρίζουμε τα φύλλα που είχαμε αφήσει έξω, από πάνω, αλείφοντας και αυτά ένα-ένα με βούτυρο. Τελευταίο βάζουμε το φύλλο που έχουμε κρατήσει (εις διπλούν) και το βουτυρώνουμε απο πάνω πολύ καλά.

Το χαράζουμε (όχι πολύ βαθιά γατί θα βγει η κρέμα έξω) και ψήνουμε στον αέρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για περίπου τρία τέταρτα της ώρας, μέχρι να ροδίσει το φύλλο.

Αφού ψηθεί και βγει το γαλακτομπούρεκο από τον φούρνο. τότε φτιάχνουμε το σιρόπι για να έχει κρυώσει λίγο το ταψί.

Βάζουμε την ζάχαρη που μας έχει μείνει σε μία κατσαρόλα με 2,5 ποτήρια νερό και βράζουμε το σιρόπι για περίπου 6-8΄ λεπτά, ο χρόνος μετράει από την ώρα του βρασμού. Λίγο πριν το κατεβάσουμε, ρίχνουμε 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού (όχι γεμάτες, είναι περίπου μισό λεμόνι) .

Ρίχνουμε το σιρόπι στο λίγο κρύο γαλακτομπούρεκο και ....... καλοφάγωτο.