Τα CDS «καίνε» τις ελληνικές τράπεζες


Στην αγορά των Credit Default Swaps, δηλαδή των συμβολαίων ασφάλισης έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας, «καίγονται» οι ελληνικές τράπεζες, καθώς τους τελευταίους μήνες το κόστος ασφάλισης των ελληνικών ομολόγων έχει υπερτριπλασιασθεί και προκαλεί τεράστιες επιβαρύνσεις στα αποτελέσματά τους.

Σε ένα ιδιαίτερα καυστικό άρθρο (ως συνήθως…) για την Ελλάδα, η Wall Street Journal συνδέει τη μεγάλη αύξηση στα spread των CDS με τα σενάρια χρεοκοπίας, τονίζοντας ότι:

- Μέσα σε ένα εξάμηνο, το κόστος ασφάλισης των θέσεων σε ελληνικά χρεόγραφα έχει εκτιναχθεί από τις 100 στις 340 μονάδες βάσης.

- Αυτό αποτελεί ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη για τις ελληνικές τράπεζες οι οποίες έχουν μεγάλες θέσεις στην αγορά και πιθανότατα θα ανακοινώσουν σοβαρές ζημιές.

- Σύμφωνα με το άρθρο, μάλιστα, τον ...........επόμενο μήνα θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα 2009 των ελληνικών τραπεζών, που έχουν επιβαρυνθεί και με τις ζημιές από τα CDS και τα οποία θα φέρουν την χώρα ακόμη πιο κοντά στην πτώχευση.

Τραπεζικά στελέχη σχολίαζαν το θέμα στο “B” επιχειρώντας να ρίξουν τους τόνους και να καθησυχάσουν τις ανησυχίες για τα αποτελέσματα των τραπεζών, τονίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση οι οικονομικές καταστάσεις του 2009 δεν θα κρύβουν τόσο δυσάρεστες εκπλήξεις, ώστε να επιταχυνθούν οι εξελίξεις που θα οδηγήσουν στη χρεοκοπία.

Ωστόσο, αναγνωρίζουν ότι το πρόβλημα με το υψηλό κόστος ασφάλισης των θέσεων σε ελληνικά ομόλογα είναι υπαρκτό και σοβαρό: με χαρτοφυλάκιο ομολόγων συνολικής αξίας 37 δις. ευρώ, οι ελληνικές τράπεζες είναι όντως μεγάλοι «πελάτες» της αγοράς των CDS και γράφουν αμέσως ζημιές, όταν τα spread ανοίγουν σημαντικά.

Το χαρτοφυλάκιο ομολόγων των ελληνικών τραπεζών μπορεί να ασφαλισθεί με ετήσιο κόστος που δεν ξεπερνά τα 400 εκατ. ευρώ, αν το spread βρίσκεται στις 100 μονάδες βάσης κατά μέσο όρο μέσα στο χρόνο, αλλά το κόστος ασφάλισης ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, αν το spread φθάνει τις 300 μονάδες βάσης.

Αναλυτές τονίζουν, ότι η μοίρα των ελληνικών τραπεζών έχει αναπόφευκτα συνδεθεί με τα δραματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα σε δημοσιονομικό επίπεδο: αν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να πείσει τις αγορές ότι μπορεί να ξεπεράσει την κρίση, το «ασφαλές» χαρτοφυλάκιο κρατικών τίτλων των ελληνικών τραπεζών θα μετατραπεί γρήγορα σε μια τοξική λίμνη…
banksnews