Μα είναι οι Έλληνες ρατσιστές;

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου

Τα είχαμε όλα οι ταλαίπωροι, τώρα έχουμε και τη στάμπα του ρατσιστή. Δεν ξέρω τί θα έπρεπε να λέμε ή να κάνουμε για να τη γλιτώσουμε, αλλά οποιαδήποτε γνώμη που δεν μιλάει για άνευ όρους υπηκοότητα είναι μάλλον καταδικαστέα. Ας δεχτούμε λοιπόν πως οι Έλληνες είμαστε ρατσιστές, εθνικιστές, πως δεν σεβόμαστε ανθρώπινα δικαιώματα κτλ. Για να δούμε τώρα τί κάνουν και οι άλλοι Ευρωπαίοι, που μερικοί επικαλούνται ως προοδευτικά παραδείγματα προς μίμηση.

1. Στη Γαλλία μόλις χτες απέλασαν έναν Αιγύπτιο ιμάμη, ο οποίος "καλούσε τους πιστούς για πόλεμο κατά της Δύσης και δεν σεβάστηκε τις αξίες της κοινωνίας μας" είπε ο Υπουργός Εσωτερικών. Από το 2001 η Γαλλία έχει απελάσει 129 ισλαμιστές, εκ των οποίων οι 29 είναι ιμάμηδες. Και μιλάμε για μία χώρα με ανεξιθρησκεία. Εμείς εδώ γνωρίζουμε πού είναι τα τζαμιά, ποιοί είναι οι ιμάμηδες, τί λένε; Έχουν νοικιάσει ό,τι χώρο να' ναι, όπου να' ναι και προσεύχονται ή δεν ξέρουμε τί άλλο κάνουν. Νομίζετε πως στη Γαλλία και στα άλλα κράτη η άσκηση των θρησκευτικών δικαιωμάτων είναι έτσι ανεξέλεγκτη όπως εδώ;
Να υπενθυμίσω και το θέμα της μπούργκα. 750 ευρώ πρόστιμο για όποια γυναίκα την φοράει. Μεγαλύτερο πρόστιμο εάν της το έχουν επιβάλλει. Σκεφτείτε ανάλογο μέτρο εδώ. Θα είχαν βγει σαράντα ΜΚΟ να φωνάζουν για τα δικαιώματα (;) της γυναίκας να φοράει μπούργκα.

2. Στην Ιταλία μετά τα τελευταία επεισόδια στην ...........
Καλαβρία ο Υπουργός Εσωτερικών είπε πως όλα αυτά είναι το αποτέλεσμα της πολυετούς ανοχής της χώρας απέναντι στη λαθρομετανάστευση. Εδώ βγαίνει ο Υπουργός Εσωτερικών να κάνει τέτοιες δηλώσεις; Θα τον φάνε ζωντανό, αφού του κολλήσουν και μια στάμπα ΛΑΟΣ, φασίστα και δεν ξέρω τί άλλο.

3. Στην Ισπανία ανακοίνωσαν πως η εισροή παράνομων μεταναστών μειώθηκε στο μισό μετά από σοβαρά μέτρα που πήραν. Πιστεύουν βέβαια πως παίζει ρόλο και η οικονομική κρίση. Φέρνουν ωστόσο ως παράδειγμα την Ελλάδα για να δείξουν πως ενώ και εμείς βρισκόμαστε σε χειρότερη οικονομική κατάσταση δεν έχουμε καταφέρει να ελέγξουμε την εισροή.
(Πηγή: Le Monde)

Ερωτώ λοιπόν. Πότε έχουμε απελάσει εμείς θρησκευτικό ηγέτη ή οποιοδήποτε μουσουλμάνο ως ισλαμιστή; Πότε ελέγξαμε τις θρησκευτικές τους λατρείες, πότε μιλήσαμε για "μη σεβασμό των αξιών της κοινωνίας μας", το οποίο είναι μία πραγματικότητα; Διάβαζα πρόσφατα πως τα δικαιώματα που έχει ο μουφτής της Θράκης, δεν τα έχει μουσουλμάνος θρησκευτικός ηγέτης πουθενά αλλού στην Ευρώπη. Πότε υπουργός μας έκανε αντίστοιχες δηλώσεις με τους Ευρωπαίους που προανέφερα; Πότε έγινε σοβαρή προσπάθεια να ελεγχθεί μία κατάσταση που είναι εξ αρχής ανεξέλεγκτη;

Με αφορμή τη συζήτηση επί του επίμαχου νομοσχεδίου διαπιστώνω πως πλήθος ανθρώπων που γνωρίζω ως προοδευτικούς, αριστερούς, ανοιχτόμυαλους διατηρούν μία επιφύλαξη ως και άρνηση για το θέμα της υπηκοότητας. Αυτοί οι άνθρωποι ούτε είναι, ούτε πρόκειται ποτέ να γίνουν ΛΑΟΣ, φασίστες και Χρυσή Αυγή. Απλά είναι Έλληνες που προβληματίζονται. Και πρέπει να προβληματίζονται για πάρα πολλούς λόγους.
Ο ρατσισμός για μένα, όταν δεν εκφράζεται με βία, είναι η σύγκρουση διαφορετικών πολιτισμών, ράτσες που συναντιούνται και δυσκολεύονται να συνυπάρξουν. Και σε αυτό το επίπεδο είμαστε όλοι ρατσιστές, με ή χωρίς Ελληνική υπηκότητα.


Ελένη Παπαδοπούλου