Η συστηματική σταδιακή απαξίωση του δημόσιου συστήματος υγείας στη χώρα μας...

Γράφει o Giatros

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας μας νοσεί βαρύτατα.
Δεν υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία πως ανίκανες κυβερνήσεις, απατεώνες προμηθευτές, πονηροί μεσάζοντες, επίορκοι γιατροί, έχουν για δεκαετίες υπονομεύσει το κύρος του συστήματος.
Όμως κανένας δε μπορεί να αμφισβητήσει τη θεμελιώδη αξία της ύπαρξης δωρεάν δημόσιας υγείας σε οποιαδήποτε χώρα.
Όποιος έχει ζήσει σε χώρες με απουσία τέτοιου συστήματος (ή έστω υποτυπώδη παρουσία), όπως για παράδειγμα στις ΗΠΑ, γνωρίζει πόση αξία έχουν και παράλληλα, πόση απαξία αποκτά η ανθρώπινη ζωή στην έλλειψή τους.
Και όμως, πρέπει να είναι κάποιος τυφλός ή κακόβουλος ώστε να μη μπορεί να δει τη σταδιακή προσπάθεια απαξίωσης του ΕΣΥ στη χώρα. Μια προσπάθεια, που παρότι αναμφίβολα συνεπικουρείται από τα "κακώς κείμενα" του ίδιου του συστήματος, υποδαβλίζεται ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ (και το τονίζω) από επιχειρηματικά διαπλεκόμενα συμφέροντα. Και λυπάμαι που διαπιστώνω, πως τελευταία ως μέσο εξυπηρέτησης αυτών των συμφερόντων, χρησιμοποιούνται εκτός των τηλεοράσεων και των εφημερίδων και ...........

τα blogs.
Πολύ πρόχειρα επαναφέρω στη μνήμη μου περιστατικά...
- Ο αγαπητός νομάρχης Θεσσαλονίκης ασθενεί λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες εκλογής στη Νέα Δημοκρατία, από πνευμονία. Κατέφυγε στο εφημερεύον νοσοκομείο του ΕΣΥ Θεσσαλονίκης? Όχι. Πηχυαίοι τίτλοι την επόμενη μέρα σε άρθρα σε εφημερίδες και blogs για την "άψογη" περίθαλψη που απολαμβάνει στο "τάδε" ιδιωτικό νοσοκομείο υπό την θεραπεία του "τάδε" διευθυντού του ιδιωτικού ιδρύματος.
- Ο "τάδε" τραγουδιστής, μοντέλο, ηθοποιός αισθάνεται αδιαθεσία. Να σου πάλι 10 φορές ανάρτηση σε blogs για την άψογη νοσηλεία του στο ιδιωτικό θεραπευτήριο.
- Ο αείμνηστος Ν.. Κακαουνάκης μεταφέρεται από τον Ευαγγελισμό σε ιδιωτική μονάδα εντατικής θεραπείας. Να πάλι δεκάδες αναρτήσεις για το ότι ο ασθενής σώθηκε και ανανίπτει χάρη στη μεταφορά στη ΜΕΘ του τάδε ιδιωτικού νοσοκομείου, υπό τη φροντίδα του τάδε γιατρού. (δυστυχώς ολίγα 24 ωρα αργότερα ο ασθενής πεθαίνει.)
- Η άτυχη αστυνομικός που πυροβολήθηκε από τους τρομοκράτες χειρουργήθηκε με τεράστια επιτυχία από τον τάδε γιατρό, της τάδε ιδιωτικής κλινικής. Μάλιστα της πήραν νεύρα από το πόδι και της απεκατέστησαν τη συνέχεια των νεύρων του χεριού και σε λίγο καιρό θα είναι απολύτως καλά. Επιπλέον, το ιδιωτικό αυτό ίδρυμα νοσηλεύει την ασθενή ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ. Διαβάζω τουλάχιστον τρεις δημοσιεύσεις της είδησης αυτής το τελευταίο 24ωρο σε γνωστό blog που το όνομά του θυμίζει επίμυα, ώστε να το εμπεδώσουμε. Μάλιστα το όνομα του ιδιωτικού νοσοκομείου και του θεράποντος τονίζονται με κεφαλαία γράμματα....
Κάθομαι και αναλογίζομαι...
Άραγε Νομάρχα μου, που υπηρετείς το δημόσιο συμφέρον τόσα χρόνια, η Θεσσαλονίκη μας δεν έχει δημόσια νοσοκομεία και ιατρούς να θεραπεύσουν την πνευμονία σας??
Άραγε, στις δημόσιες μονάδες εντατικής θεραπείας δε σώζονται ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ζωές?
Άραγε στο ΚΑΤ και σε άλλα δημόσια νοσοκομεία της πατρίδας μας δε χειρουργούνται με μεγάλη επιτυχία (όση αποκατάσταση μπορεί να επιτευχθεί σε κακώσεις του βραχιονίου πλέγματος), επι επταώρων και δωδεκαώρων ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ασθενείς?
Άραγε στα ιδιωτικά νοσοκομεία έχουν συσσωρευτεί όλοι οι άξιοι ιατροί της πατρίδας μας ?
Μήπως τελικά πράγματι όλες οι επιπλοκές συμβαίνουν στα δημόσια νοσοκομεία και καμία στα ιδιωτικά?
Αν όχι, γιατί δε διαβάζουμε ειδήσεις επιπλοκών σε ιδιωτικά ιδρύματα και επιτυχιών σε δημόσια νοσκομεία, σε εφημερίδες και blogs?

Οι απαντήσεις στα παραπάνω, πιστεύω πραγματικά, ότι βρίσκονται βαθιά μέσα στη συνείδηση του κάθενός μας...

Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία.