Ασφάλεια της Ε.Ε.


Του Καδήρ Αϊκούτ

Β΄έτος Νομικής ΔΠΘ

Σήμερα 21 μέλη του ΝΑΤΟ ήδη είναι μέλη και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά ωστόσο αποτελεί μόνο όραμα για την Ευρώπη να σχεδιάζει και να υλοποιεί στρατιωτικές αποστολές σήμερα στον κόσμο χωρίς την υποστήριξη του ΝΑΤΟ.

Μετά την θέση σε ισχύ της Συνθήκης της Λισαβόνας και αφού λύθηκαν όλα τα προηγούμενα προβλήματα λειτουργίας που υπήρχαν, τώρα προσπαθούν οι Ευρωπαίοι να οργανωθούν και σε θέματα στρατού, ασφάλειας και άμυνας. Ο κάθε λογικός άνθρωπος με μια πρώτη ματιά θα έλεγε ότι αφού η Ε.Ε. αποτελεί μια πολύ μεγάλη οικονομική και πολιτική δύναμη, μπορεί εφόσον οργανωθεί να αποτελεί και μια μεγάλη στρατιωτική δύναμη με 27 κράτη μέλη. Αλλά δυστυχώς δεν είναι τόσο απλό το θέμα. Υπάρχουν αρκετά προβλήματα και διαφορές μεταξύ της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ που μπορούμε να βρούμε την ρίζα αυτών των προβλημάτων στο 1949 μετά τον τερματισμό του πολέμου και την ίδρυση του ΝΑΤΟ για την ασφάλεια της Ευρώπης.



Στρατιωτικός νάνος

Όπως είπα και παραπάνω 21 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ ήδη είναι μέλη σήμερα και της Ε.Ε. οπότε αυτό αυξάνει την ισχύ της συμμετοχής των κρατών μελών της Ε.Ε. στη λήψη αποφάσεων στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. Αυτό όμως ισχύει μόνο στη θεωρία, γιατί στην πράξη τα πράγματα διαφέρουν. Γιατί αν κάποιος εξετάσει τον προϋπολογισμό των κρατών μελών της Ε.Ε. θα διαπιστώσει πως τα χρήματα που προορίζονται για στρατιωτικούς σκοπούς είναι λίγα και δεν αρκούν για άμυνα και ασφάλεια της Ε.Ε. Από την στιγμή που οι ΗΠΑ και η Τουρκία δεν συμμετέχουν ή αποσυρθούν από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, τα Ευρωπαϊκά κράτη δεν θα μπορούν να πραγματοποιούν στρατιωτικές αποστολές και επιχειρήσεις διευθέτησης κρίσεων. Θα μπορούν μόνο και μόνο να λύνουν τις τοπικές συγκρούσεις και να αποτελούν όχι μια στρατιωτική δύναμη, αλλά δύναμη αστυνόμευσης! Με λίγα λόγια θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε την Ε.Ε. έναν ........
οικονομικό γίγαντα (αλλά δεν ξέρω κατά πόσο στέκει αυτός ο χαρακτηρισμός, διότι σήμερα υπάρχει και μια οικονομική κρίση), αλλά αποτελεί έναν στρατιωτικό νάνο!



Υπάρχουν 4 λόγοι για τους οποίους οι Ευρωπαίοι ηγέτες υποστηρίζουν ότι η Ε.Ε. πρέπει να αναλάβει την ασφάλεια και την άμυνα της Ευρώπης:

Πρώτα από όλα, θεωρούν ότι η πολιτική ενοποίηση που είναι ο νέος στόχος της Ε.Ε. μπορεί να επιτευχθεί μέσω της στρατιωτικής ενοποίησης. Οι Ευρωπαίοι θέλουν μια ένωση κρατών, που μεταξύ τους αυτά τα κράτη θα συμφωνούν σε όλους τους τομείς, είτε στρατιωτικούς είτε πολιτικούς. Έτσι θα λειτουργούν ανεξάρτητα από τις ΗΠΑ πρώτα στο στρατιωτικό τομέα, και μετά στον πολιτικό τομέα.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι θέλουν πλέον να μπορούν να αποτελούν μια δεύτερη παγκόσμια στρατιωτική δύναμη. Όπως ξέρουμε ο George Bush ακολουθούσε μονομερείς στρατιωτικές πολιτικές κατά την διάρκεια του πολέμου στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ και δεν υπολόγιζε τα συμφέροντα και τις πολιτικές των Ευρωπαϊκών κρατών. Μέχρι το 2009 οι περισσότεροι Ευρωπαίοι τηρούσαν αντιαμερικανική στάση, αλλά μετά την εκλογή του Obama αυτή η στάση άλλαξε λίγο. Έχω αμφιβολίες γιατί μπορούν οι Ευρωπαίοι να ξαναπάρουν αντιαμερικανική στάση λόγω της νέας στρατηγικής του Obama για το Αφγανιστάν, Ιράκ κτλπ.

Τρίτον, υπάρχουν αρκετές πιέσεις των στρατιωτικών εργοστασίων προς την Ε.Ε. Οι επιχειρήσεις που παράγουν όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό έχουν πολύ μεγάλη δύναμη και όχι μόνο οικονομική. Βρίσκονται ανάμεσα στις πολυεθνικές εταιρίες που διευθύνουν τον κόσμο. Για να το καταλάβετε καλύτερα δείτε και εξετάστε την παρουσία τέτοιων επιχειρήσεων στις ΗΠΑ. Μέχρι πριν λίγο καιρό υπήρχαν τέτοιες εταιρίες στις ΗΠΑ μόνο και πωλούσαν όπλα και στις ΗΠΑ (ΝΑΤΟ) αλλά και στην Ε.Ε. Τώρα πλέον υπάρχουν αρκετές μεγάλες εταιρίες και στην Ευρώπη, που θέλουν να σπάσουν το μονοπώλιο των Αμερικανικών εταιριών. Μπορούν να ανεξαρτητοποιηθούν στρατιωτικά τα Ευρωπαϊκά κράτη από τις ΗΠΑ εφόσον θα έχουν τις δικές τους εταιρίες παραγωγής όπλων και στρατιωτικών εξοπλισμών. Και το σημαντικότερο από όλα είναι ότι οι επιχειρήσεις αυτές πιέζουν την Ε.Ε. μέσω των ΜΜΕ και των thinktanks (ερευνητικά ινστιτούτα) και υποστηρίζουν ότι η άμυνα και η ασφάλεια Ευρώπη πρέπει να ανήκει στους Ευρωπαίους.


Και ο τελευταίος λόγος είναι ότι φοβούνται ότι κάποια στιγμή θα πάψουν οι ΗΠΑ να υποστηρίζουν την Ε.Ε. και στρατιωτικά και σε άλλους τομείς. Αρκετοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ θα πάψουν να υποστηρίζουν οικονομικά, στρατιωτικά και πολιτικά την Ε.Ε. λόγω εσωτερικών πολιτικών προβλημάτων που θα έχουν όπως είχε γίνει πριν τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο.