Απορίες ενός πολίτη

Γράφει ο Γιώργος Παπαδόπουλος

Όπως ξέρετε, ο Συνήγορος του Πολίτη επιλέγεται από τη Βουλή. Οι Βοηθοί του, όμως, διορίζονται με πρότασή του από τον Υπουργό Εσωτερικών. Η θέση Βοηθού Συνηγόρου για τον τομέα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι κενή, επειδή ο κ. Τάκης ανέλαβε Γενικός Γραμματέας στο Υπουργείο Εσωτερικών. Και ξέρετε ποιόν πρότεινε ο Συνήγορος, κ. Καμίνης, για νέο Βοηθό Συνηγόρου; Τον κ. Βασίλη Καρύδη, συγγενή του ίδιου του κ. Καμίνη (ας το αφήσουμε αυτό, άλλωστε υπάρχουν και χειρότερα) και ... δικηγόρο του Κουφοντίνα στη δίκη της 17 Νοέμβρη!
Εκτός από δικηγόρος του Κουφοντίνα, ο κ. Καρύδης είναι και θαυμαστής του, αφού σε συνέντευξή του στην Ελευθεροτυπία της 17/12/2003 διαβάζουμε: «Τι γνώμη σχηματίσατε για τον Κουφοντίνα; - Την ίδια που σχημάτισε η κοινή γνώμη. Ενας άνθρωπος με σπάνια ακεραιότητα. Ένας άνθρωπος που δεν θα αδικούσε στο παραμικρό και ήταν πάντοτε έτοιμος να προσφέρει. Η εντύπωσή μου από το κλείσιμο της απολογίας του ήταν συγκλονιστική. Αισθάνθηκα ότι εκείνη τη στιγμή η ψυχή του ήταν σαν την πεταλούδα που καίγεται στο φως οραματικών προσδοκιών».
Αυτός ο άνθρωπος, ως Βοηθός Συνηγόρου του Πολίτη, θα ελέγχει από αύριο τις φυλακές μην τυχόν κλειδώνουν τους κρατουμένους, τα σχολεία μην τυχόν διδάσκουν θρησκευτικά, τα αστυνομικά τμήματα μην τυχόν πιάσουν κανέναν λαθρομετανάστη. Εκτός αν ο Υπουργός Εσωτερικών, που όπως σας είπα είναι αρμόδιος, αρνηθεί να υπογράψει το σχέδιο πράξης διορισμού που του έχει στείλει ο κ. Καμίνης.

Γιώργος Παπαδόπουλος, Αθήνα