ΟΤΑΝ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟΥΣ

Γράφει ο Δημήτρης Κουμάνταρος

Ρε τα παλιόπαιδα. Τάχουν όλα τ’ αχάριστα και κατεβαίνουν σε διαδηλώσεις γιατί πυροβόλησαν λέει ένα δεκαεξάχρονο συμμαθητή τους, που τόλμησε να πάει στα Εξάρχεια. Και τι δεν έχουν. Η πολιτεία, η κοινωνία μας στο σύνολό της, τους παρέχει: Δημιουργική παιδεία. Εκπαιδευμένους δασκάλους και γονείς με γαλήνια ιδιοσυγκρασία. Ψυχολογική βοήθεια στα πρώτα βήματα της ζωής τους. Μέσα μαζικής ενημέρωσης κι επικοινωνίας, πολιτικούς, πνευματικούς, αθλητικούς κι εν γένει εκπροσώπους, που δίνουν το παράδειγμα της δημιουργικότητας και της μετριοπάθειας και διδάσκουν την άρνηση κάθε μισαλλοδοξίας και κάθε φανατισμού. Αστυνομία που σέβεται τους πολίτες, την υγεία τους, την ηρεμία τους, που δεν δημιουργεί πολεμικό κλίμα στις κοινές για όλους πόλεις. Εξασφαλισμένο επαγγελματικό μέλλον στο κάθε παιδί ανάλογα με τις δεξιότητές του. Κι όλα αυτά παρέχονται στα παιδιά όχι μόνο τώρα αλλά χρόνια τώρα. Με δυό λόγια μεγάλωσαν σε ένα ιδανικό από παιδαγωγική άποψη περιβάλλον.



Και δε φτάνει που κατεβαίνουν σε διαδηλώσεις, ορισμένα πετάνε και πέτρες και μολότοφ και κατεβάζουν βιτρίνες, ακόμα και τη σημαία μας. Τι να κάνει λοιπόν η πολιτεία με αυτά τα «κωλ....δα»; Για να προστατέψει τη γαλήνη της πόλης, από 200-300 παιδιά που παρανομούν με βίαιες πράξεις; Διακόπτει τη κυκλοφορία σε όλη την πόλη. Κοτσάρει ένα ελικόπτερο 24 ώρες πάνω από τα κεφάλια των κατοίκων της ως μελωδία του Μότσαρτ. Φλομώνει με χημικά και δακρυγόνα ολόκληρες συνοικίες. Στέλνει μηχανόβιους αστυνομικούς να πέσουν με ταχύτητα πάνω σε διαδηλωτές. Δεν φυλάσσει ιδρύματα που ενδεχομένως να γίνουν στόχος των διαδηλωτών, για να μην «προκαλέσει». Δεν ασχολείται δια μέσου των ΜΜΕ, των πολιτικών και πνευματικών εκπροσώπων της, με τα ..........
προβλήματα της νεολαίας αλλά με την περιγραφή των συγκρούσεων και με τις αναλύσεις σχετικά με αυτές. Συλλαμβάνει στο σωρό με «ευγενικό» και «κόσμιο» τρόπο δεκάδες νέους, που οι περισσότεροι δεν κάναν καμμιά παράβαση για να μην κάνουν στο μέλλον.



Όλοι είναι ίσοι σε αυτήν την πολιτεία απέναντι στο νόμο. Αυτός εφαρμόζεται παντού: Στο διαδηλωτή. Στον πετροβολητή. Στον επιχειρηματία που λαδώνει επισήμως κόμματα κι ανεπισήμως πολιτικούς και δημοσιογράφους. Στον κατάσκοπο που υποκλέπτει τις επικοινωνίες του πρωθυπουργού. Στον μεγαλοσχήμονα που χτίζει ένα αυθαίρετο και καταπατά τις ακτές, που ανταλλάσσσει οικόπεδα με λίμνες. Στον καναλάρχη που δηλητηριάζει ασύστολα ψυχές και μυαλά.



Είναι εύλογο, γιατί είναι πανθρώπινο, το φαινόμενο, ο κάθε άνθρωπος να προσπαθεί να αναβαθμίσει το άτομό του. Ο νέος την εξεγερσιμότητά του. Ο επαναστάτης την επαναστατικότητά του. Ο επιχειρηματίας τα λεφτά του. Ο αστυνομικός την επιβολή του. Ο Υπουργός το υπουργιλίκι του. Κι άμα τυχαίνει νάναι και Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, την Προστασία του. Όμως, η άμετρη αναβάθμιση βλάπτει σοβαρά την υγεία και του αναβαθμιζόμενου κι όσων υφίστανται την αναβάθμιση. Είναι, δε λέω, μια κάποια λύση, αφού όλα τα προβλήματα τα λύσαμε, να περάσουμε τώρα την ώρα μας παρακολουθώντας και συμμετέχοντας στο σήριαλ: ΚΛΕΦΤΕΣ & ΙΝΔΙΑΝΟΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΑΣΤΥΝΟΜΩΝ & ΚΑΟΥΜΠΟΫΔΩΝ. Εξ άλλου κάτι τέτοιο προστατεύει με τον καλύτερο τρόπο και τους νέους και τους πολίτες και τη χώρα. Σε μια καμμένη γη η προστασία περιττεύει.



Δημήτρης Κουμάνταρος

Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΝΕΝΑ ΚΑΘΕΝΑ