Τα σχέδια Καραμανλή...


Στις αυστριακές Αλπεις μαζί με την οικογένειά του «θα βρουν» τα φετινά Χριστούγεννα τον τέως πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή, ο οποίος κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να μην είναι στο «κάδρο» της πολιτικής συζήτησης στη χώρα.

Ο τέως πρωθυπουργός, ο οποίος επιδεικνύει μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου μια άκρως χαλαρή διάθεση, δείχνει να μη σκέπτεται τίποτε που να έχει σχέση με πολιτικές κινήσεις ή βήματα επιστροφής του σε ρόλο πρωταγωνιστή στον δημόσιο βίο της χώρας.

Το ταξίδι του στις Αλπεις και τα σχέδιά του για διακοπές στη Σκοτία το αμέσως προσεχές διάστημα οδηγούν στην πρόσκαιρη (;) «εξαφάνιση» του κ. Καραμανλή από τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα.

Παράλληλα, οι εμφανίσεις του στο γήπεδο, η διαρροή μονοθεματικών συζητήσεών του για τον Παναθηναϊκό και η αποχή από κάθε ουσιαστική πολιτική δραστηριότητα, όπως και η ..........
απουσία απαντήσεων από τον ίδιο ακόμη και σε θέματα που αφορούν άμεσα τις δικές του κυβερνήσεις έχουν πείσει πολλά στελέχη της ΝΔ ότι ο κ. Καραμανλής είναι εκτός «κεντρικής σκηνής» και έτσι θέλει να μείνει.

Ωστόσο, στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπάρχουν και οι πιο... καχύποπτοι, που συνήθως είναι και οι πιο έμπειροι.

Τα σενάρια
Η εκτίμηση των προσώπων αυτών κάθε άλλο παρά συμπίπτει με τη θεωρία της... συνταξιοδότησης του κ. Κ. Καραμανλή. Αλλωστε φρόντισε και ο ίδιος ο τέως πρωθυπουργός να διαχωρίσει τις έννοιες, όταν διορθώνοντας βουλευτή της ΝΔ του είπε ότι «είναι στην εφεδρεία και όχι στη σύνταξη».

Ο τέως πρωθυπουργός, λένε τα πιο έμπειρα στελέχη της ΝΔ, επιλέγει συνειδητά τον δρόμο της «εξαφάνισης», αλλά διευκρινίζουν ότι αυτό είναι πρόσκαιρο. Συμπληρώνουν δε ότι ο ίδιος έχει πει (περισσότερες από μία φορές) και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ότι «είναι μόλις 53 ετών» και σημειώνουν ότι αυτό δεν σήμαινε παραμονή στην ηγεσία της ΝΔ, αλλά ίσως επιστροφή -έπειτα από ένα ικανό χρονικό διάστημα- σε κεντρικό ρόλο στην πολιτική σκηνή της χώρας.

Τα ερωτήματα είναι πολλά και αφορούν τους στόχους του κ. Καραμανλή. Είναι βέβαιον ότι έχει «βγει» σοβαρά «τραυματισμένος» από τα σκάνδαλα που σημειώθηκαν την πενταετία που πέρασε, αλλά και από αυτό καθαυτό το εκλογικό αποτέλεσμα της 4ης Οκτωβρίου, που ήταν το χειρότερο στην ιστορία της ΝΔ. Θέλει ή όχι μια πολιτική ρεβάνς; Οι κινήσεις του αυτήν την ώρα δείχνουν πως όχι.

Ωστόσο, στελέχη της ΝΔ που συνομιλούσαν τακτικά κατά το πρόσφατο παρελθόν με τον τέως πρωθυπουργό εκφράζουν την άποψη ότι θα επιδιώξει κάποια στιγμή να επιστρέψει και προσθέτουν πως τώρα δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει δημόσια κάποια κίνηση, με δεδομένο ότι η αποδοκιμασία της πολιτικής που ακολούθησε είναι πολύ πρόσφατη και οποιοδήποτε βήμα θα έπεφτε στο κενό. «Ο Καραμανλής δεν έχει κανένα λόγο να βιάζεται και επενδύει πολλά σε όσα είπε κατά την προεκλογική περίοδο», σημειώνουν τα ίδια πρόσωπα.

Οι... σκέψεις
Ο κ. Καραμανλής μπορεί να κάνει διάφορες σκέψεις, αλλά το βέβαιο είναι ότι ο δρόμος της επιστροφής του σε κεντρικό ρόλο στην πολιτική σκηνή «περνά» από τους κ. Παπανδρέου και Σαμαρά. Εάν ο πρωθυπουργός με την πολιτική του οδηγήσει τη χώρα μακριά από τα σημερινά οικονομικά αδιέξοδα, τότε ο κ. Καραμανλής θα έχει χάσει κάθε δυνατότητα να επανέλθει.

Εάν ο κ. Παπανδρέου δεν τα καταφέρει και υπάρξει σε ορίζοντα 4ετίας πολιτική αλλαγή στη χώρα, τότε θα πρέπει και ο κ. Σαμαράς ως πρωθυπουργός να αποτύχει.

Τότε και μόνο τότε, και αφού θα έχει περάσει ένα ικανό χρονικό διάστημα και θα έχουν ξεχαστεί τα όσα συνέβησαν την πενταετία 2004-2009, ο κ. Καραμανλής θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να διεκδικήσει την εμπιστοσύνη του κόμματός του και στη συνέχεια να ζητήσει μια δεύτερη ευκαιρία από τον ελληνικό λαό...

Το... Χρονοδιάγραμμα
Το προσκήνιο και το παρασκήνιο

Τα γεγονότα που επιβεβαιώνουν ότι ο κ. Καραμανλής έχει «στο πίσω μέρος του μυαλού του» το ενδεχόμενο μιας ολικής επαναφοράς είναι τα εξής:

* Οι επαφές που έχει ήδη ξεκινήσει με παράγοντες που έχουν σχέση με Μέσα Ενημέρωσης, κάτι που δεν έκανε όσο ήταν πρωθυπουργός.
* Οι δηλώσεις περί... δικαίωσης του κ. Καραμανλή, τις οποίες κάνουν στελέχη που αποτελούσαν τον πυρήνα των συνεργατών του, ειδικά το τελευταίο διάστημα. Οι κ. Σιούφας και Παπαθανασίου το είπαν ευθέως στις ομιλίες τους κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού.
* Η απουσία του από τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό της ΝΔ. Ο κ. Καραμανλής φρόντισε να αποφύγει τη φθορά μιας εσωκομματικής μάχης και «οχυρώθηκε» πίσω από τις νουθεσίες περί ενότητας κ.λπ. που έκανε προς τους υποψήφιους διαδόχους του. Ακόμη και τώρα, που το κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος δεν είναι το καλύτερο, ο ίδιος φροντίζει να απέχει.

Ο κ. Καραμανλής δεν βιάζεται και ίσως ελπίζει ότι όσο σύντομα κατέρρευσε το οικοδόμημα που είχε «χτίσει» ως πρωθυπουργός τόσο σύντομα θα μπορέσει να επιστρέψει...

Εθνος