Τα σχολεία στο κλοιό της νέας γρίπης


Δεκάδες γιατροί και νοσηλευτές εμβολιάστηκαν κατά της νέας γρίπης, στο πλαίσιο του πιλοτικού εμβολιασμού ο οποίος ξεκίνησε χθες σε 28 νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας. Μεταξύ αυτών, το Νοσοκομείο «Ερυθρός» και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αττικόν». Στο μεταξύ αναστάτωση έχει προκαλέσει το κλείσιμο- για μία εβδομάδα- 60 τάξεων σε 30 σχολεία της χώρας και ενός νηπιαγωγείου, εξαιτίας της νέας γρίπης. Επίσης από σήμερα και ως τις 16 Νοεμβρίου θα παραμείνουν κλειστοί οι 6Δ 5ος και 4Δ 3ος Παιδικοί Σταθμοί, καθώς παρουσιάστηκαν δύο εργαστηριακά επιβεβαιωμένα περιστατικά νέας γρίπης. Τα δύο παιδιά είναι σε πολύ καλή κατάσταση.

Σε ό,τι αφορά τον πιλοτικό εμβολιασμό, χθες εμβολιάστηκαν στο Νοσοκομείο «Ερυθρός» είκοσι γιατροί και νοσηλευτές και άλλοι δέκα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αττικόν». Στο Κρατικό Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» αναβλήθηκε για σήμερα ο πιλοτικός εμβολιασμός, διότι καθυστέρησε η παραλαβή των εμβολίων. Στον «Ευαγγελισμό» οι γιατροί-μέλη της επιτροπής λοιμώξεων πρόβαλαν στους συναδέλφους τους και στους άλλους εργαζομένους τους λόγους για τους οποίους πρέπει να εμβολιαστούν. Οπως επισήμαναν, εκτός από την ......
.προστασία των ιδίων, ο εμβολιασμός θα συμβάλει στην ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών του νοσοκομείου, καθώς δεν θα σημειωθούν πολλές απουσίες εξαιτίας της νέας γρίπης.

Ορισμένοι γιατροί και νοσηλευτές που εμβολιάστηκαν δήλωσαν ότι ένιωσαν ένα μικρό τσούξιμο. «Ασφαλώς και θα κάνει τσούξιμο, καθώς και όλες τις τοπικές αντιδράσεις στο σημείο της ένεσης που κάνουν όλα τα εμβόλια», σχολίασε προς «Το Βήμα» ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, της Ελληνικής και της Ευρωπαϊκής Παιδιατρικής Εταιρείας, καθηγητής κ. Α. Κωνταντόπουλος. Οπως επισήμανε, «... το κλινικό φάσμα της γρίπης είναι τελείως διαφορετικό από αυτό που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, καθώς αρκετά παιδιά που έχουν προσβληθεί από τη νέα γρίπη δεν εμφανίζουν ούτε ένα σύμπτωμα» . Χαρακτηριστικά ανέφερε την περίπτωση ενός δωδεκάχρονου κοριτσιού το οποίο προσήλθε στο νοσοκομείο με πόνους στους μυς και στα κόκαλα. «Δεν είχε πυρετό. Ωστόσο δεν μπορούσε να περπατήσει και αυτό οφειλόταν στη γρίπη», είπε. Επίσης ανέφερε τις περιπτώσεις άλλων οκτώ παιδιών που είχαν πολύ υψηλό πυρετό (40 β. Κελσίου) για τέσσεριςπέντε ημέρες, ο οποίος δεν υποχωρούσε με αντιπυρετικά φάρμακα. «Ολα τα παιδιά πήγαν σπίτι τους. Δεν χρειάστηκε να νοσηλευτούν» , συνέχισε.

Σύμφωνα με εκπροσώπους του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ο αριθμός των κρουσμάτων γρίπης ανάμεσα στον μαθητικό πληθυσμό είναι αρκετά υψηλός. Τα μεγαλύτερα ποσοστά νοσηρότητας εμφανίζονται στη Βόρεια Ελλάδα εξαιτίας της πτώσης της θερμοκρασίας.