Αρχισαν τα εμβόλια - η νέα γρίπη καλπάζει


Με προβλήματα ξεκίνησε χθες ο εμβολιασμός των ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Σε πολλά εμβολιαστικά κέντρα δεν υπήρχε επάρκεια πανδημικών εμβολίων, ενώ σε άλλα, όπως του Δήμου Αθηναίων, τα εμβόλια έφθασαν χθες το μεσημέρι. Και όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που η νέα γρίπη καλπάζει. Μέσα σε μόλις μία εβδομάδα ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων τριπλασιάστηκε. Μέρα με την ημέρα αυξάνεται και ο αριθμός των ασθενών που παρουσιάζουν επιπλοκές εξαιτίας της νέας γρίπης. Σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύονταν ως χθες 17 ασθενείς, οι οποίοι παρουσίασαν επιπλοκές της νόσου. Ανάμεσά τους και ένα αγόρι, ηλικίας επτάμισι ετών, το οποίο δεν έπασχε από άλλο νόσημα. Το παιδί προσβλήθηκε από τον ιό της νέας γρίπης και παρουσίασε σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας. Επίσης, ως χθες είχαν καταγραφεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες δώδεκα θάνατοι που σχετίζονται με τη νέα γρίπη.

Λόγω των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στα εμβολιαστικά κέντρα του Δήμου Αθηναίων ο εμβολιασμός των χρονίως πασχόντων και γενικότερα όσων ανήκουν σε ειδικές ομάδες θα ξεκινήσει αύριο. «Παραλάβαμε με καθυστέρηση τα εμβόλια. Εκτιμώ ότι ως αύριο (σ.σ.: σήμερα) θα έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των υγειονομικών για να προχωρήσουμε την Τετάρτη με τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού» , είπε με δηλώσεις του προς «Το Βήμα» ο πρόεδρος του Οργανισμού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων κ. Π. Θεοδωράκης. Ανάλογα προβλήματα παρουσιάστηκαν και σε εμβολιαστικά κέντρα της Βορείου Ελλάδος. «Σε πολλές περιοχές δεν έχουν πάει εμβόλια, πιθανόν λόγω καθυστέρησης της μεταφορικής εταιρείας. Πιστεύω ότι μέσα σε δύο ημέρες θα γίνουν οι εμβολιασμοί παντού, σε όλο τον πληθυσμό», επισήμανε η διοικήτρια του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) Βορείου Ελλάδος κυρία Τζίνα Λεπτοκαρίδου-Λακασά. Η υπουργός Υγείας κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου παραδέχτηκε χθες ότι υπήρξαν προβλήματα σε διάφορα εμβολιαστικά κέντρα. Διευκρίνισε ωστόσο ότι υπάρχει επάρκεια εμβολίων, καθώς η χώρα μας διαθέτει ήδη 1.092.400 εμβόλια. Ως τις 29 Νοεμβρίου- είπε- ο αριθμός των εμβολίων θα φθάσει τα 2.306.400. Παράλληλα, εξέφρασε την ..........
ικανοποίησή της για την πορεία των εμβολιασμών. Η προσέλευση των ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού ήταν μεγάλη. Μέχρι χθες στις 13.30 6.500 πολίτες είχαν «θωρακιστεί» έναντι της νέας γρίπης. Χιλιάδες τηλεφωνήματα από ανθρώπους που ήθελαν να πάρουν πληροφορίες για τη νέα γρίπη δέχθηκε και η ειδική γραμμή του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) 1135. Στις 14 ως 15 Νοεμβρίου η «γραμμή» δέχτηκε 2.253 κλήσεις. Το περασμένο Σαββατοκύριακο ο αριθμός των κλήσεων ανήλθε στις 9.123.

O πως επισήμανε η υπουργός Υγείας, τα πανδημικά εμβόλια που κυκλοφορούν στην Ελλάδα περιέχουν ανοσοενισχυτικό το οποίο προφυλάσσει και από πιθανές μεταλλάξεις του ιού της νέας γρίπης. Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι ενώ οι παχύσαρκοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, εν τούτοις δεν έχει δοθεί έμφαση σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό τους. Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Παθολογίας και Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνεργάτη του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων κ. Σωτ. Τσιόδρα , κακώς δεν έχει δοθεί έμφαση σε αυτή την κατηγορία του πληθυσμού. Οπως σημειώνει «είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός ιδιαίτερα εκείνων που έχουν Δείκτη Μάζας Σώματος πάνω από 35, διότι- βάσει και των ελληνικών δεδομένων- η παχυσαρκία ήταν υποκείμενο νόσημα σε πολλούς ασθενείς οι οποίοι εισήχθησαν στην Εντατική με γρίπη».

Αγώνας για τις ΜΕΘ
Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας για να θέσει άμεσα σε λειτουργία τις κλειστές κλίνες εντατικής θεραπείας. Οι ανάγκες αναμένεται να αυξηθούν δραματικά το επόμενο χρονικό διάστημα με τη ραγδαία εξάπλωση της νόσου. Η κυρία Ξενογιαννακοπούλου ανέφερε ότι από τις 150 κλίνες που μένουν τα τελευταία χρόνια αναξιοποίητες, οι 95 μπορούν να λειτουργήσουν εφόσον προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό. Στόχος, ανέφερε, είναι η λειτουργία των κλινών μέσα στον επόμενο μήνα. Για τον σκοπό αυτό δρομολογείται σε συνεργασία με το ΑΣΕΠ η πρόσληψη περίπου 300 νοσηλευτών, επικουρικού προσωπικού, ενώ με σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή δημιουργούνται 1.000 νέες θέσεις ειδικευμένων γιατρών.