Κλωτσηδόν εκτός Αστυνομίας

Γράφει η Λώρη Κέζα

Δεν θέλουμε ούτε να φανταστούμε τις εικόνες, όχι να τις ζήσουμε. Μια μάνα προσπαθεί να περάσει με το καρότσι του μωρού από τα στενά της Κυψέλης. Κανένα αμάξι δεν σταματά. Κάποιοι περαστικοί φωνάζουν «ζώα» και, φευ, ακούει ένας οδηγός, σε συμβατικό αυτοκίνητο, με κανονικά ρούχα. Οχι, δεν κατεβαίνει να ζητήσει «συγγνώμη» εκ μέρους όλων των ζώων που κρατούν τιμόνι. Κατεβαίνει να τιμωρήσει τη μάνα που αυθαδίασε. Μαζί και ο συνοδηγός. Δηλώνουν ειδικοί φρουροί, την υποχρεώνουν να γονατίσει, της περνούν χειροπέδες και την πάνε στο τμήμα μαζί με το μωρό! Ιστορίες απλής καθημερινότητας για όσους ζουν σε γειτονιές με πολλούς μετανάστες. Εχουμε βαρεθεί τις ακραίες συμπεριφορές, ταραζόμαστε από την παράνοια και ενδόμυχα αποκτάμε μια φοβία. Προσέχουμε. Τι θα κάνουμε αν κατεβάζοντας τα σκουπίδια πέσουμε σε περιπολία; Θα ζητήσουν ταυτότητα κι αν δεν την έχουμε πάνω μας κινδυνεύουμε με αυτόφωρο.

Στην Κυψέλη οι αστυνομικοί βγαίνουν στον δρόμο για να τρομοκρατήσουν, όχι για να προστατεύσουν. Είμαστε όλοι δυνητικά εγκληματίες. Ευτυχώς η πολιτεία αντέδρασε. Από την Κυψέλη λοιπόν στέλνουμε νοερό φιλί στον κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Ευχαριστούμε για την άμεση παρέμβαση.

Ο υπουργός έδωσε νόημα στον τίτλο του.

Προστασίας του Πολίτη. Εδιωξε τους τραμπούκους, λέγοντας: «Αυτοί οι ειδικοί φρουροί που επέδειξαν απαράδεκτη συμπεριφορά δεν έχουν καμία θέση στην ΕΛ.ΑΣ. και έδωσα εντολή για να γίνουν όλες οι ............
.ενέργειες ούτως ώστε να μην επιστρέψουν ποτέ ξανά στο Σώμα». Πόσες φορές στο παρελθόν ευχηθήκαμε την ακαριαία αντίδραση της πολιτικής ηγεσίας... Ο Ζαρντινιέρας και ο Γρηγορόπουλος συγκαταλέγονται σε αναρίθμητα θύματα που δεν βρήκαν το δίκιο τους. Αλλοδαποί δαρμένοι μέχρι θανάτου, κοπέλες που υποχρεώθηκαν σε γρήγορο μπατσικό σεξ είχαν μόνο μία διέξοδο. Να βγουν να τα πουν στην κάμερα. Οχι ότι υπήρξαν συνέπειες για τους θύτες (το πολύ πολύ μια μετάθεση σε άλλη γειτονιά), αλλά τουλάχιστον έβγαινε το άχτι. Σε λίγο καιρό αλλάζει το σχέδιο. Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανοίγει Γραφείο Αντιμετώπισης Αυθαιρεσιών από Αστυνομικούς. Υποστηρίζει ότι ο κακός μπάτσος είναι η εξαίρεση που λεκιάζει την τιμή των Σωμάτων Ασφαλείας. Για την τιμωρία των κακών θα εργάζονται εφεξής 25 άτομα, εκ των οποίων οι 15 με νομική κατάρτιση. Θα καταγράφουν κάθε βίαιη χειρονομία, κάθε υπέρβαση καθηκόντων. Οι μελανιασμένοι, εξυβρισμένοι, απειλημένοι από αστυνομικούς θα μπορούν να συντάξουν μια καταγγελία και να την προωθήσουν αρμοδίως.

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι λειτουργεί το Γραφείο Αντιμετώπισης Αυθαιρεσιών και εντοπίζεται ο κακός μπάτσος. Πώς θα τιμωρηθεί στις νέες συνθήκες; Θα κρίνεται και πάλι από συναδέλφους του, για να μην πούμε από ομοίους του. Αυτό που αλλάζει είναι η ταχύτητα.

Θα «δικάζεται» γρήγορα, εντός 30 ημερών- ενώ τώρα οι καταγγελίες μουχλιάζουν στα συρτάρια των αξιωματικών. Αν αλλάξει και το Πειθαρχικό Δίκαιο Αστυνομικού Προσωπικού, πιθανώς οι κυρώσεις να γίνουν πιο σκληρές. Το νέο πνεύμα καλούνται να ακολουθήσουν όλοι αυτοί που ανέθρεψαν τους ειδικούς φρουρούς ώστε να τσακώνονται με μωρά στα καρότσια. Η νοοτροπία περνά από γενιά σε γενιά και έτσι έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι οι αξιωματικοί που θα διερευνήσουν την υπόθεση της Κυψέλης κουβαλάνε τα ίδια μυαλά. Εγκρίνουν αυτές τις συμπεριφορές, την καταστολή αγενών προσφωνήσεων ( «ζώα!» ) σε φρουρούς με πολιτικά. Να εξηγηθούμε. Οι αστυνομικοί δεν προσλαμβάνονται με κλήρωση. Περνούν από εξετάσεις, ψυχογραφούνται και το επάγγελμα το σπουδάζουν. Πάνε σε Ακαδημία για να μάθουν να επιβάλλονται. Οι αξιωματικοί ξέρουν από το πρώτο μάθημα ποιοι θα ξεπεράσουν τα όρια.

Γυαλίζει το μάτι τους.

Το Γραφείο Αντιμετώπισης Αυθαιρεσίας Αστυνομικών είναι μια καλή αρχή. Το ερώτημα είναι κατά πόσον θα καταφέρει να αλλάξει τη νοοτροπία αυτής της μειονότητας (κατά τον υπουργό) που αμαυρώνει το όνομα των Σωμάτων Ασφαλείας. Η πιο αποτελεσματική μέθοδος για την εκκαθάριση δεν είναι δημοκρατική. Χωρίς Πειθαρχικά Συμβούλια και αηδίες οι τραμπούκοι να στέλνονται στον υπουργό, για να τους σουτάρει με συνοπτικές διαδικασίες. Σώζουν άραγε την κατάσταση οι ηρωικές, ατομικές διευθετήσεις;
Λώρη Κέζα