Online e-reader ετοιμάζει η Google

καφετζής2
Έτοιμoς να κοντράρει την Αmazon του Jeff Bezos ο διαδικτυακός κολοσσός.
H Google ανακοίνωσε τα σχέδια της για τη δημιουργία ενός online καταστήματος που θα παρέχει βιβλία σε ηλεκτρονικά μορφή προς οποιαδήποτε συσκευή που διαθέτει browser, απειλώντας έτσι την αγορά των εξειδικευμένων e-readers, κύριος παίκτης της οποίας είναι σήμερα το Kindle της Amazon.
Η μεγάλη αμερικανική εταιρεία δήλωσε ότι σκοπεύει να λειτουργήσει την υπηρεσία Google Editions το πρώτο εξάμηνο του 2010, αρχικά προσφέροντας περίπου μισό εκατομμύριο e-books, σε συνεργασία με εκδότες που ήδη συνεργάζεται και διαθέτει τα ψηφιακά δικαιώματα.
Οι καταναλωτές θα μπορούν να αγοράζουν τα e-books είτε από την Google είτε από οποιοδήποτε άλλο Online κατάστημα όπως αυτό της Amazon ή της Barnes & Noble. «Δεν επικεντρωνόμαστε στην ανάπτυξη ενός e-reader ή κάποιας παρόμοιας συσκευής», επεσήμανε ο Τομ Τέρβι, διευθυντής στρατηγικών συνεργιών της εταιρείας, στις δηλώσεις τους σε δημοσιογράφους στην Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης.....

Η ανακοίνωση πραγματοποιείται μόλις μία εβδομάδα μετά τη δήλωση της Amazon για διάθεση του Kindle σε περισσότερες από 100 χώρες εκτός των ΗΠΑ, προωθώντας έτσι την κυρίαρχη θέση της σε μια μικρή αλλά ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά, στην οποία μεταξύ άλλων συμμετέχει και η Sony.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Forrester, οι πωλήσεις των e-readers αναμένεται να φτάσουν τα τρία εκατομμύρια συσκευές στις ΗΠΑ μέχρι το τέλος του έτους, ανάπτυξη που οφείλεται στη μείωση των τιμών, στη διάθεση περισσότερου περιεχομένου αλλά και βελτιωμένων καναλιών διάθεσης. Η Barnes & Noble έχει αναφερθεί ως μια ακόμη μεγάλη εταιρεία που θα μπει στην αγορά των e-readers με στόχο την υποστήριξη του μεγάλου online καταστήματος που εγκαινίασε τον Ιούλιο.
Το Google Editions θα δώσει τη δυνατότητα στην εταιρεία να σημείωσει έσοδα για πρώτη φορά από τις μέχρι σήμερα κινήσεις της στην εκδοτική αγορά, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη δημιουργία μιας μεγάλης ψηφιακής βιβλιοθήκης δεκάδων εκατομμυρίων βιβλίων, που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη. Το επιχειρηματικό μοντέλο αναφέρει ότι η εταιρεία θα μοιράζεται τα έσοδα με τους εκδότες αλλά και τα online καταστήματα στην περίπτωση που ο αναγνώστης αγοράσει ένα βιβλίο της Google από κάποιο άλλο σημείο διάθεσης. Ο Τάρβι δήλωσε ότι Google θα δίνει στους εκδότες 63% των εσόδων και θα διατηρεί το 37% στις περιπτώσεις που το e-book πουλήθηκε απευθείας στον καταναλωτή.
Στην περίπτωση αγοράς του e-book από τρίτο, οι εκδότες θα παίρνουν 45%, ενώ το υπόλοιπο 55% θα δίνεται στον έμπορο, με τη Google να παίρνει ένα πολύ μικρό μερίδιο. Οι καταναλωτές θα μπορούν να διαβάσουν τα e-books από οποιαδήποτε συσκευή, είτε πρόκειται για PC, laptop, netbook ή iPhone, μέσω του λογαριασμού Gmail.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και η Microsoft εξετάζει το ενδεχόμενο εισόδου της στην αγορά των e-books, αν και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Στιβ Μπάλμερ, δήλωσε την περιασμένη εβδομάδα ότι δεν είναι αναγκαία μια τέτοια κίνηση, αφού ήδη κυριαρχεί στην αγορά του λογισμικού της πιο δημοφιλούς συσκευής ανάγνωσης, του PC