ΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ

Γράφει η Πόπη Σουφλή

Τι κρίμα που σ' ένα καφενείο, συζητούν μόνο πολιτικά θέματα... Μήπως θα έπρεπε να συζητήσουμε και λίγο περιβάλλον και πολιτισμό; Μήπως αξίζει ν' ασχοληθούμε επιτέλους και με το θέμα "διαχείριση απορριμμάτων"; Και η προηγούμενη, και η νυν κυβέρνηση, έχουν βάλει στην ουσία, το μείζον αυτό πρόβλημα κάτω από το χαλί, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τον ΕΣΔΚΝΑ (ΕΝΙΑΙΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ), αλλά και τα μεγάλα εργολαβικά συμφέροντα.
Στην ουσία, οι κυβερνώντες, θέλησαν να βγάλουν από τις πλάτες τους τις ευθύνες για την διαχείριση των απορριμμάτων της Αθήνας και του Πειραιά, που κυρίως εστιάζεται το πρόβλημα, και να το πετάξουν όπου τους βόλευε. Και το πέταξαν στην Κερατέα και στο Γραμματικό.
Στην Κερατέα, γιατί κάποιοι από τους πρώην διοικούντες, τους άνοιξαν την πόρτα. Το ίδιο έγινε και στο Γραμματικό.
Με μια μόνο μόνο διαφορά: Ότι στην Κερατέα ο επιλεγής χώρος είναι υψίστης αρχαιολογικής σημασίας και στο Γραμματικό η μορφολογία του εδάφους, η ύπαρξη υπόγειων υδάτων και σεισμογενούς ρήγματος, καθώς και το αναδασωτέον της περιοχής, καθιστά αδύνατη την κατασκευή ενός τέτοιου έργου. Επιπλέον η ύπαρξη της Λίμνης Μαραθώνα πλησίον της περιοχής θα έπρεπε να προβληματίσει τους νοσηρούς νόες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που χωροθέτησαν στο σημείο αυτό.
Ας μην παίζουμε με τις λέξεις ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ. Στην Ελλάδα βρισκόμαστε και η δυνατότητα λειτουργίας ενός χώρου υποδοχής απορριμμάτων, δεν θα είναι τίποτα περισσότερο από έναν "ελεγχόμενο ΧΥΤΑ". Επικαλούμενη συγκλονιστικά στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή τον Ιούνιο του 2003 ο τότε βουλευτής της Ν.Δ. Θανάσης Κατσιγιάννης και αφορούν στην αύξηση καρκίνων και τερατογεννέσεων από την ύπαρξη ΧΥΤΑ, τα οποία προήλθαν από ........
επίσημες επιδημιολογικές έρευνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οφείλω να καταστήσω σαφές, ότι η κατασκευή ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ, θα έχει τραγικες συνέπειες για όλους τους κατοίκους της Αττικής.
Λύσεις επιστημονικά τεκμηριωμένες για την μεταφορά και την λειτουργία ενός χώρου εκτός Αττικής, υπάρχουν.
Αν θέλει να κάνει σωστά την δουλειά της η νέα κυβέρνηση, ας προχωρήσει στην χωροθέτηση ενός Εθνικού Σχεδιασμού, όπως προβλέπεται από την επιστημονική πρόταση της Μελέτης του Πολυτεχνείου Κρήτης του Καθηγητή κ. Αλέξανδρου Οικονομόπουλου που αφορά; μόνο σε 10 χώρους σε όλη την ελληνική επικράτεια, αντί των 120 ΧΥΤΑ.
Για τα ΑΤΤΙΚΑ ΝΕΑ
Πόπη Σουφλή
Εκδότρια - Δημοσιογράφος