Η Συνθήκη της Λισαβόνας κρίνεται αύριο στο δημοψήφισμα της Ιρλανδίας


Oι αβρότητες μεταξύ των δύο «στρατοπέδων» που έχουν δημιουργηθεί εν όψει του κρίσιμου αυριανού δημοψηφίσματος στην Ιρλανδία για την επικύρωση ή μη της Συνθήκης της Λισαβόνας μπήκαν στην άκρη τις τελευταίες ημέρες, καθώς βγήκαν τα μαχαίρια και αντηλλάγησαν εκατέρωθεν προσβολές.

Ετσι, το «στρατόπεδο» του «Οχι» στρέφει τα πυρά του στον Μάικλ Ο΄ Λίρι, το «αφεντικό» της ιρλανδικής αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους Ryanair. Συγκεκριμένα, θέτουν σε αμφισβήτηση την ανιδιοτέλεια των κινήτρων που τον έκαναν να ξοδέψει 500.000 ευρώ σε διαφημίσεις και δωρεάν πτήσεις για την προώθηση του «Ναι». Τα επιχειρήματα των αντιπάλων του για «βρώμικη συμφωνία» με την κυβέρνηση ενίσχυσε και ο ίδιος ο κ. Ο΄ Λίρι ομολογώντας πριν από λίγες ημέρες ότι, μεταξύ των άλλων, υποστηρίζει την εκστρατεία του «Ναι» λόγω της επιθυμίας του να αγοράσει την εν μέρει κρατική αεροπορική εταιρεία Αer Lingus. «Γνωρίζουμε ότι η κυβέρνησή μας θα πει οτιδήποτε για να αποσπάσει το “Ναι”. Τώρα φαίνεται πως θα πουλήσει και οτιδήποτε για να αποσπάσει το “Ναι”» σχολίασε καυστικά ο επίσης ιρλανδός πολυεκατομμυριούχος Ντέκλαν Γκάνλεϊ, στον οποίο πιστώνεται κατά μεγάλο μέρος το «Οχι» του προηγούμενου δημοψηφίσματος.

Ο υπουργός Οικονομίας Μπράιαν Λένιχαν δήλωσε ότι είναι ενοχλητικό το γεγονός πως «ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές τού κ. Γκάνλεϊείναι ένα hedge fund με έδρα το Λονδίνο που δύσκολα θα μπορούσε κάποιος να πει πως ενδιαφέρεται για την οικονομική ευημερία αυτής της χώρας». Κάλεσε δε τον ............
επικεφαλής της ιρλανδικής κυβέρνησης Μπράιαν Κόουεν να διευκρινίσει «κάθε συμφωνία που έχει κάνει με τον Μάικλ Ο΄ Λίρι και τη Ryanair, προκειμένου να εξασφαλίσει την υποστήριξή τους για την έγκριση της Συνθήκης της Λισαβόνας».

Το στρατόπεδο του «Οχι» κατηγορείται για διεξαγωγή «βρώμικης εκστρατείας». Ενας ηθοποιός μάλιστα δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς, ο Φρανκ Κέλι, καταγγέλλει το στρατόπεδο του «Οχι» πως «έκλεψε» τον ήρωα που υποδύεται για να φτιάξει αφίσες εναντίον της Συνθήκης.

Το στρατόπεδο του «Ναι» απάντησε με ολοσέλιδες καταχωρήσεις της Ryanair στις χθεσινές εφημερίδες με σύνθημα: «Μόνον οι χαμένοι λένε “Οχι” στην Ευρώπη».

Σ ύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το «Ναι» υπερτερεί με ποσοστό 55%, ενώ το «Οχι» έχει «πέσει» στο 27%. Υπέρ του «Ναι» τάσσονται οι 162 από τους 166 βουλευτές, η ιεραρχία της Καθολικής Εκκλησίας, τα συνδικάτα και η Ενωση Αγροτών.

Ακόμη, υπέρ του «Ναι» έχουν ξοδέψει χιλιάδες ευρώ η φαρμακευτική εταιρεία Ρfizer, καθώς και η αμερικανική εταιρεία κατασκευής μικροτσίπ Ιntel. Σε περίπτωση επικράτησης του «Οχι» η κυβέρνηση του κ. Κόουεν θα αναγκαστεί να παραιτηθεί.

Ακόμη και μια ισχνή επικράτηση του «Ναι» θα αποτελέσει ηχηρό χαστούκι τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τις ηγεσίες των άλλων κομμάτων, των επιχειρήσεων και της Εκκλησίας.

Ο κ. Κόουεν έχει επισημάνει ότι το αυριανό δημοψήφισμα είναι τόσο σημαντικό όσο και η απόφαση της Ιρλανδίας το 1973 να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση και θα «καθορίσει την κατεύθυνση αυτής της χώρας όχι μόνο για τους επόμενους μήνες και χρόνια, αλλά και τις επόμενες δεκαετίες».