Καταγγελία σχετικά με τα τουριστικά καταλύματα στην χώρα μας!!!!

Γράφει η Βάσω Βιολιντζή

Αγαπητό kafeneio παρακαλώ να το δημοσιεύσεις ολόκληρο γιατί είναι πολύ σοβαρό!!!!
Έρχομαι να ρωτήσω τους κκ Υπουργούς Τουρισμού κ. Γερουλάνο και κα. Γκερέκου καθώς και τον κ. Χρυσοχοϊδη Υπουργό Προστασίας του Πολίτη.
Τόσο καιρό ακούμε τι θα γίνει με το νομοσχέδιο σχετικά με τους ημιυπαίθριους!!!
Γνωρίζετε κ. Υπουργοί τους Νόμους που έχει περάσει η κυβέρνηση της Ν.Δ. πριν τις εκλογές του 2007 και τώρα πριν του 2009 για τα τουριστικά καταλύματα; μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσει τα μεγαλοσυμφέροντα των ξενοδόχων νομιμοποιώντας έτσι όλα τα υπόγεια, γκαράζ, αποθήκες, αυθαίρετα, κ.λ.π από άποψη ενεργητικής Πυροπροστασίας παρακάμπτοντας την παθητική πυροπροστασία μέσω πολεοδομίας;
Έρχομαι λοιπόν να σας ενημερώσω ότι με το Ν. 3498/24-10-2006 (ΦΕΚ Α΄ 320) και στη συνέχεια με το Ν.3766/01-07-2009(ΦΕΚ Α΄ 102), χαρακτηρίζει τα νεόδμητα κτίρια των τουριστικών καταλυμάτων ως υφιστάμενα αρχικά μέχρι 24-10-2006 και στη συνέχεια μέχρι την 01-07-2009. (Υφιστάμενα σύμφωνα με την νομοθεσία για τα Τουριστικά καταλύματα ήταν μέχρι 17-03-1988).
Τι σημαίνει αυτό;
Από εδώ και στο εξής όποιος έχει αυθαίρετα κτίσματα, ορόφους, αποθήκες, γκαράζ, υπόγεια, στάβλους αχούρια κλπ, θα πηγαίνει στην Πυροσβεστική Υπηρεσία παρακάμπτοντας την .........
αρμόδια Πολεοδομική Αρχή, (η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν έχει δικαίωμα να ελέγχει την νομιμότητα και τη χρήση αυτών, ούτε να ενημερώνει την Πολεοδομία) θα καταθέτει μελέτη και κατόψεις ως υφιστάμενο και θα παίρνει Πιστοποιητικό το οποίο θα στέλνει στον ΕΟΤ και θα παίρνει την άδεια λειτουργίας (σήμα). Εδώ να σημειώσουμε ότι η νομοθεσία στα νεόδμητα κτίρια σχετικά με τα μέσα πυρόσβεσης, είναι πολύ ποιο αυστηρή σε σχέση με τα υφιστάμενα.
Η πρακτική που ακολουθήθηκε για να χαρακτηριστούν υφιστάμενα τα τουριστικά καταλύματα μέχρι την 24-10-2006, είναι η ίδια που ακολουθείται πάντα από τους αρμόδιους υπουργούς, όταν θέλουν να εξυπηρετήσουν κάποιους. Στο Ν. 3498/24-10-2006 (ΦΕΚ Α΄ 320), ο οποίος φέρει τον αθώο τίτλο “Ανάπτυξη ιαματικού τουρισμού και άλλες διατάξεις”, που δίνει στον αναγνώστη την πρώτη εντύπωση ότι νομοθετήθηκε κάτι καλό για την ανάπτυξη του τουρισμού στη χώρα μας, κάπου στη μέση του Νόμου και συγκεκριμένα στο άρθρο 34 παρεμβάλλεται κάτι το οποίο δεν έχει καμία σχέση με τον ιαματικό τουρισμό και με μία πρόταση χαρακτηρίζονται όλα τα τουριστικά καταλύματα για τα οποία έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια μέχρι τη δημοσίευση του εν λόγω Νόμου (24-20-2006) ως υφιστάμενα. Τόσο απλά!!!
Κάτι ανάλογο ισχύει και με τον πρόσφατο Νόμο 3766 /01-07-2009(ΦΕΚ Α΄ 102). Η λογική του ΕΟΤ προς τους ιδιοκτήτες των καταλυμάτων είναι: “Τακτοποιείστε” ότι αυθαίρετη επέκταση έχετε κάνει, υπόγεια, γκαράζ κλπ. κάντε τα δωμάτια διαμονής, πληρώστε και τόσα χρήματα ανά τετραγωνικό μέτρο ως Τέλος λειτουργικής τακτοποίησης στον ΕΟΤ και ορίστε η ανάπτυξη του Ελληνικού Τουρισμού!!!
Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω, για ποια ανάπτυξη του τόπου μας και για ποιόν τουρισμό μιλάμε; Πως περιμένουμε να έρθουν οι ξένοι στην χώρα μας; Να τους προσφέρουμε υπηρεσίες στα προαναφερόμενα αχούρια, στα υπόγεια με υγρασία, στα γκαράζ και στα αυθαίρετα που χτίστηκαν σε μια νύχτα και δεν γνωρίζουμε την στατικότητά τους και τα οποία με την προαναφερόμενη διαδικασία, βαφτίζονται ως δωμάτια διαμονής!!! Τότε κ. Υπουργοί για ποια προστασία και ποια ασφάλεια του πολίτη μιλάμε;