Στα εσπερινά μόνο για τον υπολογιστή

Πυκνώνουν οι μαθητές των εσπερινών γυμνασίων καθώς ορισμένοι επιτήδειοι αποφάσισαν να επιστρέψουν στα μαθητικά θρανία για να πάρουν τον φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή, που δικαιούνται όλοι οι μαθητές της Α΄ Γυμνασίου. Τα εσπερινά σχολεία αποδεικνύονται χοάνη για εκείνους που αναζητούν να κοροϊδέψουν το εκπαιδευτικό σύστημα, αφού και κατά το παρελθόν υπήρξαν περιπτώσεις μαθητών που, μέσω των εσπερινών, επεδίωξαν την εύκολη εισαγωγή στα ΑΕΙ. Επίσης, πολλοί μετανάστες «αξιοποιούν» τα εσπερινά για να παραμείνουν στη χώρα.

Καταγγελίες

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», σημαντική αύξηση έχουν παρουσιάσει φέτος οι εγγραφές στην Α΄ Γυμνασίου των εσπερινών σχολείων. Το φαινόμενο παρατηρείται κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα. Τα προηγούμενα χρόνια ο αριθμός των πρωτοετών κυμάνθηκε περί τους 2.400 μαθητές στα περίπου 80 δημόσια και ιδιωτικά γυμνάσια. Το σύνολο των μαθητών προσέγγιζε τις 9.000. Να σημειωθεί ότι τα εσπερινά σχολεία απευθύνονται, εύλογα, σε εργαζόμενους μαθητές. Οι καταγγελίες αυτές έχουν φθάσει στις...........
αρμόδιες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, που αναζητούν να διαχωρίσουν εκείνους που θέλουν μόνο τον ηλεκτρονικό υπολογιστή από εκείνους που στοχεύουν σοβαρά στο απολυτήριο.

Οι τελευταίες καταγγελίες προστίθενται σε παλαιότερες που δείχνουν ότι ο θεσμός των εσπερινών σχολείων στη χώρα μας πάσχει. Πολλοί αλλοδαποί εργαζόμενοι εγγράφονται στα εσπερινά σχολεία ώστε να αποφύγουν την αναγκαστική συγκέντρωση 200 ενσήμων εργασίας που απαιτούνται για την άδεια παραμονής. Και αυτό διότι όσοι σπουδάζουν δεν μπορούν να απελαθούν. Τα προηγούμενα χρόνια, επίσης, είχε πάλι παρουσιαστεί περίεργη αύξηση των εγγραφών, τότε ήταν στην τελευταία τάξη των εσπερινών λυκείων. Εργαζόμενοι μαθητές είχαν καταγγείλει ότι διάφοροι νέοι, με πλαστά χαρτιά που έδειχναν ότι εργάζονται, κατάφεραν να εγγραφούν σε εσπερινά λύκεια με σκοπό να διεκδικήσουν με πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες τις θέσεις στα ΑΕΙ που προσφέρονται στους αποφοίτους των εσπερινών μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων. Και αυτό διότι κάποιος 18χρονος ή 19χρονος χωρίς άλλες υποχρεώσεις είναι πολύ πιο εύκολο να γράψει καλύτερα στις πανελλαδικές από έναν υποψήφιο μεγαλύτερης ηλικίας, ο οποίος πρέπει να συνδυάσει εργασία, οικογενειακές υποχρεώσεις και εντατικό διάβασμα.

Συνολικά, στα περίπου 70 εσπερινά λύκεια φοιτούν περίπου 8.000 μαθητές. Βέβαια, πολύ λίγοι διεκδικούν θέση σε ΑΕΙ. Χαρακτηριστικά, στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις οι υποψήφιοι ήταν 435, εκ των οποίων εισήχθησαν 368. Στην Ιατρική Αθηνών δόθηκαν στους υποψηφίους των εσπερινών λυκείων δύο θέσεις οι οποίες καλύφθηκαν από δύο μαθητές με 19.468 μόρια και 19.382 μόρια αντίστοιχα. Την ίδια στιγμή, ο τελευταίος εισαχθείς στην Ιατρική Αθηνών απόφοιτος ημερησίου λυκείου είχε 19.476 μόρια. Στη Νομική Αθηνών η βάση για τους απόφοιτους ημερησίων λυκείων ήταν 18.891 μόρια και για τους αποφοίτους εσπερινών 15.183...

Πηγή