ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Γράφει το ΙΔΕΟΓΡΑΜΜΑ

Μια φορά κι’ έναν καιρό:
«Ιστορικής σημασίας γεγονός... Ναι μεν αυξάνονται τα περιθώρια κινήσεων στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής, πλην όμως δεν σημαίνει ότι σταματούν οι προσπάθειες για την εδραίωση της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Ήταν μια δύσκολη διαδικασία, λόγω του μεγέθους της απαιτούμενης διόρθωσης, αλλά και των αβεβαιοτήτων σχετικά με τα δημοσιονομικά στοιχεία...η διόρθωση των δημοσίων οικονομικών στην Ελλάδα ήταν χωρίς προηγούμενο (προσαρμογή της τάξης των 5,5% του ΑΕΠ, ή 1,8% το χρόνο)... χρειαζόμαστε μια ετήσια προσαρμογή κατά περίπου 0,7-0,8% του ΑΕΠ για την περίοδο από το 2008 έως το 2010... δηλδή μικρότερη από τη μισή αυτής που επιτεύχθηκε και, επομένως, ο στόχος είναι φιλόδοξος αλλά εφικτός...» Γ. Αλογοσκούφης, 2007 (Διάβασε εδώ)
«Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας μειώθηκε κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ «με αξιόπιστο και διατηρήσιμο τρόπο», επισημαίνεται στην απόφαση, για να συμπεράνει το Συμβούλιο ότι «η κατάσταση υπερβολικού ελλείμματος στην Ελλάδα έχει διορθωθεί. Εντούτοις, δεν λείπουν οι συστάσεις για επαγρύπνηση σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική πειθαρχία, καθώς και για τη λήψη μέτρων μόνιμου χαρακτήρα. Οι αποφάσεις για την αναθεώρηση του ΑΕΠ κατά 26% αναμένονται «εντός του 2007» και παρά την αυξημένη αναδρομική συνεισφορά στον κοινοτικό προϋπολογισμό το έλλειμμα δεν θα ξεπεράσει το 3%.» (Ecofin, 2007!!!) (Διάβασε εδώ)
«Η σημερινή κυβέρνηση διακρίνεται για τη συνέπειά της στις αποφάσεις, πράξεις και δράσεις της. Έχει αποδείξει ότι περικόπτει τις δαπάνες εκεί που πρέπει να τις περικόψει, χωρίς να θίγεται ο κοινωνικός ιστός, αντίθετα δε, δεν ...........
περικόπτονται κοινωνικές δαπάνες. Η πορεία της χώρας τα τελευταία τρία χρόνια δείχνει ότι με νοικοκύρεμα μπορούμε και ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς να έχουμε και να στηρίζουμε τις ασθενέστερες τάξεις και επενδύσεις να έρχονται και ανάπτυξη να δημιουργείται, και θέσεις απασχόλησης να δημιουργούνται και η Ελλάδα να γίνεται πόλος έλξης για όσους διαπιστώνουν ότι η χώρα μας αλλάζει». (Ευ. Αντώναρος, αν. κυβ. εκ. 2007) (Διάβασε εδώ)
«Το ΠΑΣΟΚ ενοχλείται από την μείωση του ελλείμματος από το 7,9% το 2004, στο 2,6% μέσα σε τρία χρόνια, από τους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ (4,6% το πρώτο τρίμηνο του 2007), με την μείωση της ανεργίας από 11,3% στο πρώτο τρίμηνο του 2004, στο 8,6% μέσα σε τρία χρόνια, από την συνεχή δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και τις μεταρρυθμίσεις.» (Π. Δούκας υφ. Οικονομίας, 2007) (Διάβασε εδώ)
Και ζούνε αυτοί καλύτερα και εμείς οι άλλοι πολύ χειρότερα.