Για μια νέα Πολιτική Δράση Αντιμετώπισης των Δασικών Πυρκαγιών στη χώρα μας.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ

Γράφει ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΑΛΛΗΣ

Με μεγάλη λύπη και πόνο ψυχής παρακολουθούμε την καταστροφή των δασών της χώρας μας.
H συνεχιζόμενη καταστροφή των δασών μας είναι μια μεγάλη ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή με τεράστιο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό κόστος.
Με μία συρρικνωμένη και παραγκωνισμένη Δασική Υπηρεσία, η Ελλάδα κατέχει την παγκόσμια πρωτοτυπία να μη διαθέτει ουσιαστικά, τυπικά βέβαια υπάρχει, Δασική Υπηρεσία, τον αρμόδιο φορέα για τη φροντίδα των δασών παντού στον κόσμο. Πουθενά δεν συμβαίνει αυτό σε καμία χώρα του κόσμου, ούτε στην Ευρώπη ούτε στην Αμερική ούτε στην Ασία αλλά ούτε και στην Αφρική. Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι παράδοση ο Πρόεδρος της χώρας σε τακτά διαστήματα να υποδέχεται στο Λευκό Οίκο τους επικεφαλείς της Δασικής Υπηρεσίας για να τον ενημερώσουν και του παραδώσουν την έκθεση τους για την κατάσταση των δασών της χώρας.
Στην Ελλάδα η Δασική Υπηρεσία, υπό το φως μιας νέας πολιτικής φιλοσοφίας από το 1993 κι έπειτα, αποδιοργανώθηκε, απογυμνώθηκε από τις αρμοδιότητές της, στερήθηκε στελεχιακού δυναμικού και κονδυλίων και ουσιαστικά περιορίστηκε στη διαχείριση ιδιοκτησιακών θεμάτων. Έτσι, εδώ και 16 χρόνια, τα δάση είναι παρατημένα στην .........

τύχη τους με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα, παράγοντας περίσσια βιομάζα (πολύ περισσότερα δέντρα απ’ όσα ενδείκνυται), η οποία τελικά αποτελεί την καύσιμη ύλη που τροφοδοτεί τις πυρκαγιές, τη στιγμή μάλιστα που δεν έχουν διανοιχτεί όλα αυτά τα χρόνια αντιπυρικές ζώνες.
Είναι εθνική ανάγκη ουσιαστικά να επανασυστήσουμε τη Δασική Υπηρεσία για να σώσουμε τα δάση που μας έχουν απομείνει.
Αυτό όμως δεν αρκεί. Θα πρέπει να της παρασχεθούν οι εγγυήσεις, τα μέσα και οι προϋποθέσεις για τη φροντίδα των δασών της χώρας και τη μέριμνα για τις καμένες εκτάσεις, με πρώτη προτεραιότητα την αποτροπή πλημμυρικών φαινομένων και διάβρωσης των εδαφών αλλά και τη μάχη για την αναγέννηση των δασών, που αν δεν αρχίσει αύριο κιόλας θα έχουμε χάσει το παιχνίδι του περιβάλλοντος. Σύμφωνα με την παγκόσμια δασολογική επιστήμη αειφορική διαχείριση των δασών εννοείται και η με βάση την επιστήμη υλοτόμηση, αραίωση, αναγέννηση, αναδάσωση; και σε σχέση με τις δασικές πυρκαγιές, την διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, τον καθαρισμό, την φύλαξη, με απλά λόγια “πρόληψη”.
Αυτό που συνέβη με τα δάση της Πελοποννήσου το 2007 και τώρα στα δάση της Αττικής είναι ότι ουσιαστικά στα δάση αυτά όλα αυτά τα χρόνια δεν έγινε καμία ουσιαστική δασοκομική επέμβαση. Ουσιαστικά τροφοδοτήσαμε το δάσος με καύσιμη ύλη! Χίλια πυροσβεστικά αεροπλάνα να είχαμε εκεί δεν θα μπορούσαν να σβήσουν την πυρκαγιά! Είναι αδύνατο οι πυροσβεστικές δυνάμεις να είναι αποτελεσματικές σε ένα ενιαίο δάσος, χωρίς αντιπυρικές ζώνες, και με τόσο πολύ καύσιμη ύλη. Οι μόνοι που γνωρίζουν καλά την τοπογραφία των δασών, τις ιδιαιτερότητες της κάθε καύσιμης ύλης, και την συμπεριφορά της κατά την έναρξη και εξέλιξη της φωτιάς αλλά και τα δασοκομικά μέτρα πρόληψης που απαιτούνται είναι οι επιστήμονες δασολόγοι της Δασικής Υπηρεσίας.

Είναι επιτακτική ανάγκη η Πολιτεία να αναλάβει άμεσα τις ευθύνες της και να πάρει τα παρακάτω μέτρα:
-Δημιουργία του Ενιαίου Φορέα Δασοπυρόσβεσης στον οποίο θα συμμετέχει ενεργά και ουσιαστικά η Δασική Υπηρεσία
-Γενναία χρηματοδότηση της Δασικής Υπηρεσίας για εκτέλεση δασοκομικών έργων, διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, και συστηματικών αναδασώσεων
-Οι αντιπυρικές ζώνες θα πρέπει να ανοιχτούν από τη Δασική Υπηρεσία σε συνεργασία κυρίως με τους πιλότους των πυροσβεστικών αεροπλάνων. Αυτό γιατί στα σημεία αυτά, μαζί με την αραιωμένη βλάστηση εκατέρωθεν της αντιπυρικής ζώνης, λόγω μικρής διαθεσιμότητας καύσιμης βιομάζας η ένταση της φωτιάς μειώνεται έτσι ώστε να δίνει την δυνατότητα στους πιλότους να κάνουν αποτελεσματικές ρίψεις στα σημεία αυτά.
-Δημιουργία πολλών Δασικών Παρατηρητηρίων μέσω της Δασικής Υπηρεσίας για την έγκαιρη προειδοποίηση πυρκαγιών. Το προσωπικό στα παρατηρητήρια μπορεί να είναι φοιτητές και εθελοντές που θα προσφέρουν εθελοντική φύλαξη μέσα από κάποιο εθνικό πρόγραμμα εθελοντικής φύλαξης των δασών μας.
-Υπαγωγή της Δασικής Υπηρεσίας στην Κεντρική της Υπηρεσία και όχι στις περιφέρειες, για να υπάρχει ενιαία πολιτική και κυρίως συντονισμός
-Άμεση πρόσληψη 250 δασολόγων
-Άμεση πρόσληψη 500 δασοφυλάκων και προμήθεια κατάλληλου εξοπλισμού για περιπολίες και φύλαξη δασών. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πώς οι δασοφύλακες έχουν δικαίωμα σύλληψης και προανάκρισης.

Η καταστροφή των δασών είναι πια ένα μεγάλο πρόβλημα Εθνικής Ασφάλειας της χώρας μας. Μπορεί να πλήξει ασφαλώς και καιρίως την οικονομία και την πρωτογενή παραγωγή, με ισχυρότατες αποσταθεροποιητικές επιδράσεις σε κοινωνικό επίπεδο. Η καταστροφή των δασών έχει αγγίξει τον πυρήνα της εθνικής μας ασφάλειας. Ο αέρας, το νερό, τα δάση μας είναι τα «εσωτερικά σύνορα» της πατρίδας μας.
Δρ. Χρίστου Θ. Γαλλή,
Περιβαλλοντολόγου-Δασολόγου
Διδάκτορα του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι
Ερευνητή στο Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας Θεσσαλονίκης