Ελεύθερος ο Ιρακινός δημοσιογράφος που πέταξε τα παπούτσια του στον Μπους


Μερικοί του προσφέρουν τις κόρες τους για νύφες. Άλλοι του υπόσχονται καινούργιο σπίτι, καινούργιο αυτοκίνητο, χρήματα. Μια καινούργια ζωή περιμένει τον Μουντάζερ αλ-Ζαΐντι όταν βγει τη Δευτέρα από τη φυλακή.

O Μουντάζερ αλ-Ζαΐντι είναι ο Ιρακινός δημοσιογράφος που έγινε σύμβολο της αντίστασης εναντίον των ΗΠΑ και ήρωας εκατομμυρίων ανθρώπων, όταν εκσφενδόνισε τα παπούτσια του εναντίον του Τζορτζ Μπους στη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου, πέρυσι τον Δεκέμβριο στη Βαγδάτη, φωνάζοντάς του: «Αυτό είναι το αποχαιρετιστήριο φιλί σου, σκύλε. Αυτό είναι για τις χήρες και τα ορφανά του Ιράκ». Τα λόγια του έμειναν στην ιστορία, ενώ φωτογραφίες με τον Μπους να σκύβει για να αποφύγει τα παπούτσια αναρτήθηκαν σε τοίχους σ΄ όλη τη Βαγδάτη, αποτυπώθηκαν σε μπλουζάκια στην Αίγυπτο, εμφανίσθηκαν σε παιδικά παιχνίδια στην Τουρκία. Πολλοί επικοινώνησαν με το κανάλι αλ-Μπαγκντάντια, στο οποίο εργαζόταν, για να προσφέρουν δώρα για τον δημοσιογράφο. «Ένας Ιρακινός που ζει στο Μαρόκο προσφέρθηκε να στείλει την κόρη του για να γίνει γυναίκα του Μουντάζερ», λέει ο διευθυντής του καναλιού Αμπντούλ Χαμίντ αλΣάιτζ. «Ένας άλλος τηλεφώνησε από τη Σαουδική Αραβία και προσέφερε 10 εκατομμύρια δολάρια για τα παπούτσια του και κάποιος από το Μαρόκο προσέφερε ένα άλογο με χρυσή σέλα.

Είχαμε πολλά τηλεφωνήματα και από την Παλαιστίνη και πολλές γυναίκες ζητούσαν να τον .......
παντρευτούν, αλλά δεν έχουμε κρατήσει τα ονόματά τους».

Στο κελί του, ο Ζαΐντι έχει μια ιδέα για όλα αυτά, όμως δεν γνωρίζει την έκταση που έχουν πάρει οι προσφορές. Το πρώην αφεντικό του χτίζει γι΄ αυτόν ένα καινούργιο σπίτι τεσσάρων υπνοδωματίων. Έχουν δοθεί επίσης υποσχέσεις για αυτοκίνητα, χρήματα και υγειονομική περίθαλψη. Ο ανταποκριτής της βρετανικής «Γκάρντιαν» στη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης γράφει για την περίπτωση του 75χρονου Άχμεντ Τζούντα, ο οποίος οργάνωσε μια συνάντηση της ευρύτερης οικογένειάς του κατά την οποία έπεισε τους συγγενείς του να συνεισφέρουν δεκάδες χιλιάδες δολάρια για να καλύψουν τα νομικά έξοδα του Ζαΐντι, ενώ ο ίδιος πούλησε για τον σκοπό αυτό τις μισές κατσίκες του...

Ο Ζαΐντι έχει πει πως, όταν αποφυλακιστεί, θα ανοίξει ένα ορφανοτροφείο και δεν θα δουλέψει ξανά ως δημοσιογράφος. «Δεν θέλει να γίνει η δουλειά του τσίρκο», είπε ο αδελφός του Βέγκραμ στον Μάρτιν Τσούλοφ του «Γκάρντιαν» που συνάντησε την οικογένεια Ζαΐντι στη Βαγδάτη. «Κάθε φορά που θα έκανε μια δύσκολη ερώτηση θα του απαντούσαν ρωτώντας τον αν θα πετάξει και σ΄ αυτούς τα παπούτσια του...». Ο άλλος αδελφός του, ο Μαϊτάμ, λέει πως έχει μια ιδέα για το τι περιμένει τον Μουντάζερ όταν αποφυλακιστεί. «Αυτή τη στιγμή αισθάνομαι σαν τον Μάικλ Τζάκσον», λέει. «Όπου και να πάω, άνθρωποι με φωτογραφίζουν. Αν το κάνουν για μένα, τι θα κάνουν άραγε για τον ίδιο τον Μουντάζερ;».