Δελφίνοι με το όπλο παρά πόδα

Η κυρία Μπακογιάννη, ο κ. Αβραμόπουλος και ο κ. Σαμαράς ακονίζουν τα ξίφη τους αναμένοντας τη μάχη της διαδοχής




ΑΚΟΜΗ και οι παλαιότεροι βουλευτές της ΝΔ  δεν θυμούνται να έχει προσέλθει ξανά η ΝΔ  σε μια εκλογική μάχη με το κλίμα να είναι τόσο βαρύ και τα αισθήματα απογοήτευσης
τόσο έντονα. «Τέτοια κατήφεια και ηττοπάθεια δεν υπήρχαν ούτε το 1996 με τον Εβερτ ούτε το 1993 με τον Μητσοτάκη»
υποστηρίζουν ιστορικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος,προβλέποντας ταυτόχρονα ότι η επομένη των εκλογών δεν θα είναι
μόνο μια ημέρα γκρίνιας και έντονης εσωστρέφειας για τη ΝΔ αλλά και η απαρχή εσωκομματικών εξελίξεων που είναι πολύ πιθανόν να καταλήξουν σε αλλαγή ηγεσίας. Για πρώτη φορά από το 1997 που ανέλαβε ο κ. Κ. Καραμανλής την ηγεσία του κόμματος
είναι πιθανόν να υπάρξει κίνημα αμφισβήτησής του, ενώ υπουργοί και βουλευτές έχουν ήδη ξεκινήσει τις διεργασίες διαδοχής του,παρά τις επανειλημμένες δηλώσεις του ότι δεν σκοπεύει να αποχωρήσει, ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος.

Το έναυσμα για να ξεκινήσει η μάχη των επιγόνων έδωσε κατά πολλούς ο ίδιος ο κ. Καραμανλής με μια σειρά κινήσεις του τις δύο τελευταίες εβδομάδες. Οσοι γνωρίζουν πώς λειτουργεί ο Πρωθυπουργός στοιχηματίζουν πλέον ότι θα εγκαταλείψει τα ηνία του κόμματος μετά τις εκλογές και επικαλούνται μια σειρά ενδείξεις στη συμπεριφορά του.

* Η κίνησή του να χαλαρώσει τη γραβάτα μετά το τέλος της ομιλίας του στο Αιγάλεω, προτού κατεβεί από την εξέδρα, ήταν χαρακτηριστική για το πόσο άβολα αισθάνεται.

* Μετά τη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ εγκατέλειψε σύξυλους τους συνεργάτες του και εξαφανίστηκε οδηγώντας ο ίδιος το αυτοκίνητό του, χωρίς να ........
ρωτήσει καν πώς είδαν την εμφάνισή του. Στο αεροπλάνο της επιστροφής ταξίδεψε μόνο με την οικογένειά του και όλοι οι άλλοι επέστρεψαν με τα αεροσκάφη της γραμμής.

* Ο ίδιος επιμένει να προσθέτει «αστερίσκους» στις δηλώσεις του ότι θα παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος. Οπως τονίζει, θα παραμείνει μόνο αν το θέλει το κόμμα του και η κοινωνία, προϋπόθεση που δεν θα υπάρξει σε περίπτωση καθαρής εκλογικής ήττας.

* Μετά την προκήρυξη των εκλογών έχει απομονωθεί και δεν μιλάει στο τηλέφωνο παρά μόνο με ελάχιστους υπουργούς του, ενώ έδειξε να αδιαφορεί σε όσους του ζητούσαν να δώσει επικοινωνιακά χαρακτηριστικά στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Ολα αυτά είναι φυσικό να αναζωπυρώνουν τις κινήσεις διαδοχής του, οι οποίες έτσι κι αλλιώς υποβόσκουν εδώ και μήνες στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Πληθώρα στελεχών που ανήκουν στην «καραμανλική πτέρυγα» στοιχίζονται ήδη πίσω από τους κκ. Α. Σαμαρά και Δ.Αβραμόπουλο, τους δύο υπουργούς δηλαδή που φιλοδοξούν να αποτελέσουν το «αντίπαλον δέος» της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη. Η υπουργός Εξωτερικών οργανώνει επίσης, αλλά με ιδιαίτερα προσεκτικές κινήσεις, τον κομματικό μηχανισμό που διαθέτει σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ η πρόσφατη περιπέτεια της υγείας της (εισήχθη την Παρασκευή με συμπτώματα πνευμονίας στο «Ερρίκος Ντυνάν») ενισχύει ακόμη περισσότερο τη δημοφιλία της.

Ολα δείχνουν ότι, αν ο κ. Καραμανλής δεν τηρήσει τη δέσμευσή του και αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος μετά τις εκλογές, ο διάδοχός του θα είναι πιθανότατα ένας εκ των τριών προαναφερομένων υπουργών. Μάλιστα μεταξύ των ιδίων αλλά και μεταξύ των στελεχών τους έχει ήδη αρχίσει να αναπτύσσεται ένας ολοένα αυξανόμενος ανταγωνισμός, αποτέλεσμα του οποίου είναι συχνά και ορισμένες παρασκηνιακές τρικλοποδιές και εσωκομματικά μαχαιρώματα. Μόνο την περασμένη εβδομάδα συνέβησαν αρκετά γεγονότα που επιβεβαιώνουν ότι η μάχη της διαδοχής έχει ήδη αρχίσει. Συγκεκριμένα:

* Οι τρεις πρώτοι που τηλεφώνησαν στον κ. Σ. Τσιτουρίδη για να του δηλώσουν τη συμπαράστασή τους για τον αποκλεισμό του από το ψηφοδέλτιο του Κιλκίς ήταν η κυρία Μπακογιάννη και οι κκ. Αβραμόπουλος και Σαμαράς!

* Ο ίδιος ο κ. Τσιτουρίδης μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής στη Θεσσαλονίκη κάλεσε τους οπαδούς του και τα στελέχη του (και ως άτυπος επικεφαλής της ομάδας των «Λοχαγών») να δώσουν ραντεβού στις 4 Οκτωβρίου!

* Οι εσωκομματικοί αντίπαλοι της κυρίας Μπακογιάννη έσπευσαν να αξιοποιήσουν στο παρασκήνιο τις καταγγελίες Βγενόπουλου κατά του υπουργείου Εξωτερικών.

* Τρεις βουλευτές της Ηλείας που ανήκουν στο περιβάλλον της κυρίας Μπακογιάννη έστειλαν την Πέμπτη επιστολή στον Πρωθυπουργό καταγγέλλοντας ως αήθη την πρωτοβουλία του κ. Σαμαρά να εντάξει στη Μεσσηνία τη διοικητική εποπτεία του ναού του Επικούριου Απόλλωνα.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, κορυφαία στελέχη της ΝΔ προεξοφλούν ότι μετά τις εκλογές θα ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος στη Ρηγίλλης. «Αν παραμείνει αρχηγός, θα αμφισβητηθεί και ο ίδιος ο Καραμανλής» υποστηρίζουν, υπενθυμίζοντας πως φέρει ο ίδιος την ευθύνη για την επιλογή των πρόωρων εκλογών, για την άρνησή του να προχωρήσει νωρίτερα σε ανασχηματισμό και για την αναβλητικότητα που έδειξε να ξεκαθαρίσει νωρίτερα τα ψηφοδέλτια του κόμματος.

Τα ίδια στελέχη προσθέτουν ότι, αν αντιθέτως ο κ. Καραμανλής αποχωρήσει, τα πυρά θα επικεντρωθούν στην ηγετική ομάδα που «έκανε κουμάντο στο Μαξίμου μετά τις ευρωεκλογές», δηλαδή στους κκ. Γ. Σουφλιά,Ι.Λούλη,Ευ. Αντώναρο και Πρ. Παυλόπουλο.
ΒΗΜΑ