Ξαδελφοκτονίες


Κατάσταση διάλυσης δημιουργεί στη Ν.Δ. η απόφαση του Κων. Καραμανλή να επισπεύσει τις κάλπες. Το πρώτο μεγάλο χτύπημα κατά του Πρωθυπουργού ήρθε από τον Μιχ. Λιάπη, αποκαλύπτοντας ένα τεράστιο ρήγμα ανάμεσα στους «κληρονόμους» του ιδρυτή της συντηρητικής παράταξης και προαναγγέλλοντας συνταρακτικές εξελίξεις στο κόμμα μετά τις εκλογές.

O ξάδελφος του Πρωθυπουργού, ανακοινώνοντας την αποχώρησή του από το κομματικό ψηφοδέλτιο (στη Β΄ Αθήνας), πυροβολεί κατά ριπάς εναντίον του κ. Καραμανλή. Αποδομεί την ηγετική του εικόνα, αμφισβητεί σε οξύτατους τόνους την ορθότητα των αποφάσεών του και προβλέπει δεινά για τη χώρα και μια πολυετή, βαθιά κρίση για τη Ν.Δ., εξαιτίας του «ιστορικού λάθους», όπως αναφέρει, να προκηρυχθούν εκλογές στις 4 Οκτωβρίου. Επιπλέον, παρουσιάζει την κυβέρνηση Καραμανλή ως αποτυχημένη και, εμμέσως πλην σαφώς, κατηγορεί τον Πρωθυπουργό ότι πρόδωσε τις παρακαταθήκες του θείου τους και ιδρυτή του κόμματος.

Το άγριο χτύπημα του Μιχ. Λιάπη προκάλεσε πανικό στο κυβερνητικό επιτελείο. Στους επιτελείς του Μαξίμου και της Ρηγίλλης ήταν διάχυτη η ανησυχία ότι η επίθεση του πρώην υπουργού- ο οποίος διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στο κόμμα από την ίδρυσή του το 1974- θα αποτελέσει το έναυσμα για αλυσιδωτές εκρήξεις από βουλευτές και κομματικά στελέχη που επίσης αντιδρούσαν στις πρόωρες κάλπες. Μέσα σε αυτό το κλίμα συνεργάτες του Πρωθυπουργού έσπευδαν να απαξιώσουν τον κ. Λιάπη και συνέδεαν την κίνησή του με το ενδεχόμενο- που χαρακτήριζαν «αρκετά πιθανό»- να προχωρούσε τις προσεχείς ημέρες ο κ. Καραμανλής στον αποκλεισμό του από τα ψηφοδέλτια, λόγω της υπόθεσης Χριστοφοράκου και το πολύκροτο ταξίδι του στη Γερμανία.