Μάχες για μια υγιή παρουσία κάτω από τον Αμερικανικό ήλιο..

Γράφει ο Ευγένιος Ανδρικόπουλος


Αφορμής δοθείσης από την περιπέτεια της υγείας μου σας απασχόλησα σχεδόν τηλεγραφικά με την ακραία εμπορευματοποίηση αυτού του πολυτιμότατου αγαθού πιστεύοντας εσφαλμένα ότι τουλάχιστον μεταξύ του πολιτισμένου κόσμου κατέχουμε το αρνητικό κέρδος της αποκλειστικότητάς της! Να που όμως ένα άρθρο στους New york times από την παραπαίουσα υπερδύναμη των Ηνωμένων Πολιτειών με αφυπνίζει του..μακάριου ύπνου δηλώνοντάς μου ξεκάθαρα πως τουλάχιστον ο μισός πληθυσμός της παρακμάζουσας δύσης είναι ανασφάλιστος! Συγγραφέας του ο Frank Rich ένας από τους δημοφιλέστερους Νεοϋρκέζους δημοσιογράφους. Γράφει:

«Ο Ομπάμα πήρε πάνω του την υπόθεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και προσπαθεί απεγνωσμένα να υπερκεράσει τα εμπόδια που ορθώνονται από τα εταιρικά λόμπι και τα παντοδύναμα πολυεθνικά συμφέροντα. «Ενας οργανισμός που διευκολύνει τους αντιδραστικούς διαδηλωτές είναι ο "Freedom Works" που διευθύνει ο Ντικ Αρμι, πρώην μέλος του Κογκρέσου και νυν μέλος της ομάδας πίεσης της δικηγορικής εταιρείας "DLA Piper". Η "Medicine Company", φαρμακευτική εταιρεία παγκοσμίου βεληνεκούς, έχει καταβάλει στην "DLA Piper" ποσό μεγαλύτερο των 6 εκατομμυρίων σε τέλη για άσκηση πίεσης στο διάστημα των πέντε ετών κατά το οποίο ο Αρμι δουλεύει εκεί. Με βάση την "Post", υπάρχουν και οι 52 συντηρητικοί Δημοκρατικοί του λεγόμενου συνασπισμού "Blue Dog" που έχουν ταχθεί κατά της κρατικής ασφάλισης. Το ρευστό που λαμβάνουν από ασφαλιστικές και φαρμακευτικές εταιρείες ξεπερνά εκείνο των υπόλοιπων Δημοκρατικών σε ποσοστό 25% κατά μέσο όρο»...


Ο αρθρογράφος επισημαίνει δίχως περιστροφές τη «δικομματική φύση του πολυεθνικού κτήνους», που έχει αρωγό τα θηριώδη συμφέροντα και ενδέχεται να οδηγήσει τον Ομπάμα σε ταπεινωτικές υποχωρήσεις και συμβιβασμούς! Αντιληπτό. Γιατί όπως γράφει και ο Γιάννης Τριάντης το Αμερικανικό όνειρο έχει πλέον εστιαστεί στην συμμετοχή των πολιτών σε εξευτελιστικά reality shows τα βραβεία των οποίων περιορίστηκαν στην κατάληψη μιας σταθερούς θέσης εργασίας. Ειλικρινέστερο λέω πάντως εγώ της εντόπιας αγορά μας όπου ο σταθερός τηλεοπτικός τους στόχος είναι η περισυλλογή σκουπιδιών από τις κοινωνικές χωματερές προκειμένου να τους προβάλλουν για μία νύχτα ως αστεροειδείς!

Ευγένιος Ανδρικόπουλος
eandrik@otenet.gr