Οι εκλογές φέρνουν χρήμα:Ανακοινώθηκαν προγράμματα επιδότησης


Πρόγραμμα επιδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προκειμένου να διατηρήσουν τις υφιστάμενες θέσεις απασχόλησης εν μέσω της οικονομικής κρίσης ανακοίνωσε λίγες ώρες πριν από το «διάγγελμα» του Πρωθυπουργού για πρόωρες εκλογές η υπουργός Απασχόλησης κυρία Φάνη Πάλλη-Πετραλιά , κατά τη διάρκεια συνάντησής της με τα προεδρεία των οργανώσεων ΓΣΕΒΕΕ (μικρομεσαίοι) και ΕΣΕΕ (έμποροι). Λίγο αργότερα και ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης προχώρησε στην εξαγγελία νέου προγράμματος για την ενίσχυση επιχειρηματικών σχεδίων για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο και στην παροχή υπηρεσιών. Το πρόγραμμα για τη στήριξη της απασχόλησης αφορά επιχειρήσεις που απασχολούν έως 49 εργαζομένους, οι οποίες θα επιδοτηθούν με ποσά από 1.000 έως 3.000 ευρώ ανά εργαζόμενο, υπό τη βασική προϋπόθεση ότι θα διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τουλάχιστον για 18 μήνες. Το πρόγραμμα υπολογίζεται ότι θα επιδοτήσει εμμέσως 50.000 εργαζομένους και το συνολικό του κόστος φθάνει στα 100 εκατ. ευρώ.

Οι πολύ μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν από ένα έως εννέα άτομα θα επιδοτηθούν με 3.000 ευρώ ανά εργαζόμενο, οι επιχειρήσεις με προσωπικό από 10 ως 20 άτομα θα επιδοτηθούν με 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο και οι επιχειρήσεις με προσωπικό από 21 ως 49 άτομα με 1.000

ευρώ ανά εργαζόμενο.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει εντός του μηνός Σεπτεμβρίου, ενώ .......... δικαίωμα συμμετοχής σε αυτό έχουν οι υφιστάμενες επιχειρήσεις, οποιασδήποτε νομικής μορφής, σε όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας, οι οποίες κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησής τους βρίσκονται εγκατεστημένες και δραστηριοποιούνται στην ελληνική επικράτεια τουλάχιστον τα τελευταία δύο χρόνια.

«Στόχος είναι να μη χαθεί καμία θέση εργασίας» τόνισε η κυρία Πετραλιά μετά τη συνάντηση, επισημαίνοντας τη δύσκολη οικονομική κατάσταση και την ανάγκη στήριξης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Δ.Αρμενάκης, ο οποίος επισήμανε ότι η υποβολή αιτήσεων θα ξεκινήσει εντός του μήνα, ενώ θετική ήταν η εκτίμηση για το μέτρο και από τον αντιπρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γ. Καββαθά, ο οποίος ζήτησε τα χρήματα να φθάσουν γρήγορα στις επιχειρήσεις.

Επιδοτήσεις στους μικρούς
Το πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρηματικών σχεδίων για τις μικρές επιχειρήσεις του υπουργείου Ανάπτυξης θα έχει προϋπολογισμό 106 εκατ. ευρώ και θα αρχίσει να εφαρμόζεται την 1η Νοεμβρίου.

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχει κάθε επαγγελματίας (φυσικό ή νομικό πρόσωπο) που πληροί μια σειρά από προϋποθέσεις αναφορικά με το μέγεθος της επιχείρησης, την οικονομική της φερεγγυότητα, τον κύκλο εργασιών της, την εγγραφή στο επιμελητήριο, την τήρηση των ορίων περί κρατικών ενισχύσεων που θέτουν οι κανόνες της ΕΕ.

Η επιχορήγηση των προτάσεων που θα επιλεγούν θα φτάσει στο 50% επί του εγκεκριμένου προϋπολογισμού και στο 60% στην περίπτωση που η επένδυση πραγματοποιηθεί σε νησί με πληθυσμό κάτω των 5.000

κατοίκων ή σε πυρόπληκτες ή σεισμόπληκτες περιοχές. Τα όρια του προϋπολογισμού των υποβαλλόμενων επιχειρηματικών σχεδίων ξεκινούν από 30.000 ευρώ και φτάνουν τις 100.000 ευρώ.

Επιλέξιμες δαπάνες είναι ο εξοπλισμός (ως 100% του συνολικού ενισχυόμενου προϋπολογισμού), τα κτιριακά και η διαμόρφωση χώρων (ως 30% του συνολικού ενισχυόμενου προϋπολογισμού) και οι άυλες δαπάνες (προβολή- προώθηση, υπηρεσίες συμβούλων).

Οπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, τον τελευταίο χρόνο οι νέες εμπορικές επιχειρήσεις που άνοιξαν για πρώτη φορά είναι πολύ περισσότερες από εκείνες που σταμάτησαν τη λειτουργία τους. Με βάση στοιχεία των ίδιων των επιμελητηρίων, το πρώτο εξάμηνο του 2009 ενεγράφησαν 32.758 νέες επιχειρήσεις, ενώ διεγράφησαν 24.513. Οι νέες επιχειρήσεις είναι κατά 33,6% περισσότερες από αυτές που έκλεισαν. Στον κλάδο του εμπορίου παρατηρείται αύξηση της απασχόλησης κατά 2,6%, είπε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι τα στοιχεία για τον κλάδο του εμπορίου διαψεύδουν τις «Κασσάνδρες» και όσους καθημερινά μιλούν για «λουκέτα» και «χρεοκοπία». Ο υπουργός επιτέθηκε στο ΠαΣοΚ λέγοντας ότι κάνει συζήτηση σε κλίμα καταστροφολογίας, μηδενισμού και ακραίου λαϊκισμού.

Στον τομέα των πτωχεύσεων, η τάση δεν είναι αρνητική, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Χατζηδάκης. Το 2009 υποβλήθηκαν 603 αιτήσεις πτωχεύσεων στα πρωτοδικεία και έγιναν δεκτές οι 190. Το 2008 είχαμε 802 αιτήσεις, εκ των οποίων έγιναν δεκτές οι 267, ενώ πρόπερυσι 2.048

και έγιναν δεκτές 457.
BHMA