Η νέα τρομοκρατία καθοδηγείται από ένα κέντρο

Με την επίθεση στο Χρηματιστήριο ο «Επαναστατικός Αγώνας» επεδίωκε να προκαλέσει τη μεγαλύτερη έκρηξη στην Ελλάδα και να εντυπωσιάσει διεθνώς
Οι διωκτικές αρχές υποψιάζονται ότι κάποιες οργανώσεις μπορεί να χρησιμοποιούν κοινούς εκτελεστικούς πυρήνες


ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΗ δύναμη πυρός. Διαδοχικά χτυπήματα όλο και πιο δυναμικά. Συνδεδεμένες ενέργειες και αλληλένδετες ομάδες, με σαφώς καθορισμένα καθήκοντα. Ενας τα ισχυρά εκρηκτικά, άλλος τα όπλα, τρίτος τους «ελαφρούς» εκρηκτικούς μηχανισμούς. Και ο ίδιος πάντα χώρος, τα Εξάρχεια, για τα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα-
είτε τη βόμβα τοποθετεί ο «Επαναστατικός Αγώνας», είτε χτυπά η «Σέχτα Επαναστατών» και η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», είτε το χτύπημα εκδηλώνεται στην Αθήνα, είτε στη Θεσσαλονίκη. Για τη νέα τρομοκρατία στην Ελλάδα όλα δείχνουν, σύμφωνα με την Αστυνομία, ότι καθοδηγείται από ένα ενιαίο κέντρο και κάποιες οργανώσεις είναι πολύ πιθανόν να χρησιμοποιούν ακόμη και κοινούς εκτελεστικούς πυρήνες....
Η ισχυρότατη έκρηξη στο νέο Χρηματιστήριο της Αθήνας, στην Ακαδημία Πλάτωνος- η πρώτη παγκοσμίως τρομοκρατική ενέργεια σε τέτοιο στόχο- την περασμένη Τετάρτη δεν ακούστηκε μόνο ως τον Πειραιά. Λόγω του στόχου απασχόλησε τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, που αναμετέδωσαν αμέσως ότι χτυπήθηκε το ελληνικό Χρηματιστήριο. Και η ένταση του χτυπήματος, που οργάνωσε και εκτέλεσε όπως εκτιμούν οι Αρχές ο «Επαναστατικός Αγώνας», ήταν τέτοια ώστε μόνο στην τύχη και στη συγκυρία οφείλεται το ότι δεν υπήρξαν νεκροί. Καθόλου συμπτωματικά- το ίδιο συμβαίνει σχεδόν κάθε φορά-, την ίδια ώρα επίθεση εκδηλωνόταν και στη Θεσσαλονίκη, έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όχι από την ίδια οργάνωση, αλλά όπως φαίνεται από τη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς Αθήνας- Θεσσαλονίκης». Ο μηχανισμός που χρησιμοποίησαν- μπαρούτι, δύο ρολόγια και μπαταρίες μέσα σε κατσαρόλα- ήταν ίδιος με αυτόν που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση στην οικία του πρώην υφυπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Π.Χηνοφώτη, τον περασμένο Ιούλιο, ενέργεια την ευθύνη της οποίας έχει αναλάβει η συγκεκριμένη οργάνωση. Τα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα για τα χτυπήματα στο Χρηματιστήριο και στο ΥΜΑΘ έγιναν και τα δύο κάπου από τα Εξάρχεια. Μάλιστα, η προειδοποίηση για το ένα χτύπημα έγινε την ώρα που εκδηλωνόταν το άλλο!

▅ Αναδρομική καταστροφή
Με την επίθεσή τους στο Χρηματιστήριο οι τρομοκράτες πέτυχαν ό,τι δεν κατόρθωσαν να κάνουν στις 18 Φεβρουαρίου, όταν αποπειράθηκαν να προκαλέσουν τη μεγαλύτερη ως τότε στην Ελλάδα έκρηξη που έχει προκαλέσει τρομοκρατική οργάνωση, με στόχο το κτίριο της Citibank στην Κηφισιά.
Η εκρηκτική ύλη που χρησιμοποιήθηκε τότε και τώρα είναι η ίδια. Στην περίπτωση της Κηφισιάς βρέθηκαν σχεδόν 125 κιλά της ύλης Αnfo (πρόσμειξη λιπάσματος, πετρελαίου και άλλων χημικών) πιθανόν λόγω αστοχίας υλικών στους πυροκροτητές. Οι τρομοκράτες αντιλήφθηκαν τι πήγε τότε στραβά και φρόντισαν να μην επαναληφθεί. Ετσι, την Τετάρτη στην Ακαδημία Πλάτωνος δεν βρέθηκε σχεδόν τίποτα και γι΄ αυτό εκτιμάται πως επρόκειτο για την ίδια ουσία. Οι αστυνομικοί πιθανολογούν ότι χρησιμοποιήθηκαν περίπου 30 ως 35 κιλά εκρηκτικών.
Παράλληλα, το πόσο αποφασισμένοι είναι για όλα δείχνει το γεγονός ότι και στις δύο περιπτώσεις δεν άλλαξαν τις πινακίδες στα αυτοκίνητα, αλλά άφησαν αυτές που είχαν, ρισκάροντας τον εντοπισμό τους από διερχόμενο περιπολικό το οποίο θα έκανε έρευνες για κλεμμένα οχήματα. Οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. ευελπιστούν ότι μπορεί από την ανάλυση των εικόνων τις οποίες έχουν καταγράψει κάμερες για τη διαχείριση της κυκλοφορίας, λίγο πριν από την επίθεση, να βρουν το δρομολόγιο που ακολούθησε το παγιδευμένο με εκρηκτικά βαν, καθώς και τη μοτοσικλέτα που χρησιμοποίησαν για τη διαφυγή τους, ενώ εκτιμάται πως στο σημείο, αλλά σε άλλο χώρο, υπήρχε ομάδα υποστήριξης τουλάχιστον δύο ατόμων.

▅ Προβληματισμός εις διπλούν
Οι αξιωματικοί δεν πιστεύουν ότι θα αντλήσουν πολλά αξιοποιήσιμα στοιχεία από την εξέταση των ελάχιστων υπολειμμάτων του εκρηκτικού μηχανισμού που χρησιμοποιήθηκε. Για τον λόγο αυτό επενδύουν στην καταγραφή όσο είναι δυνατόν περισσοτέρων μαρτυριών από κατοίκους και εργαζομένους στην ευρύτερη περιοχή όπου βρίσκεται το Χρηματιστήριο Αθηνών και στην εξέταση των βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας που βρίσκονται τόσο γύρω από το κτίριο όσο και σε παρακείμενες επιχειρήσεις.
Την ώρα που χτυπούσε το τηλέφωνο σε απογευματινή εφημερίδα για να υπάρξει η προειδοποίηση για την επικείμενη βομβιστική επίθεση στο Χρηματιστήριο, στη Θεσσαλονίκη ακουγόταν ο ήχος από την έκρηξη του μηχανισμού πίσω από το κτίριο του υπουργείου Μακεδονίας- Θράκης. Και για αυτό το χτύπημα όμως είχαν γίνει δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα. Κοινός παρανομαστής; Οι άγνωστοι που τηλεφώνησαν χρησιμοποίησαν καρτοτηλέφωνα του ΟΤΕ που βρίσκονται στην περιοχή των Εξαρχείων. Μάλιστα (συμπτωματικά;), το τηλεφώνημα για τη βόμβα στο Χρηματιστήριο έγινε από τον ίδιο θάλαμο που είχε χρησιμοποιηθεί και για το τηλεφώνημα για την τοποθέτηση του ισχυρού μηχανισμού στη Citibank στην Κηφισιά. Ακόμη έχει ζητηθεί η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου προκειμένου να εξεταστούν τηλεφωνήματα που έγιναν λίγο πριν και λίγο μετά τη βομβιστική επίθεση στην Ακαδημία Πλάτωνος όπου βρίσκεται το Χρηματιστήριο.
Επίσης, οι αστυνομικοί δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την «πλούσια», έτσι όπως εκτυλίσσεται, δράση των «αναβαθμισμένων» επιχειρησιακά μελών των οργανώσεων «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς Αθήνας- Θεσσαλονίκης» και «Φράξια Μηδενιστών». Ξεκίνησαν με μπαράζ εμπρηστικών επιθέσεων και πλέον έχουν περάσει στο επόμενο στάδιο των βομβιστικών. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο την τεχνογνωσία για την κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών να την έχουν αποκτήσει από μέλη άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων.

▅ Η κρίσιμη ενέργεια
Ανάλογη πορεία εμφανίζει και η επιχειρησιακή εξέλιξη του «Επαναστατικού Αγώνα». Καταλυτική θεωρείται η ένοπλη επίθεση με Καλάσνικοφ, υποπολυβόλο ΜΡ5 και χειροβομβίδα, εναντίον τριών αστυνομικών των ΜΑΤ, στις 5 Ιανουαρίου, πίσω από το υπουργείο Πολιτισμού στα Εξάρχεια, κατά την οποία είχε τραυματιστεί ο αστυνομικός Διαμαντής Μαντζούνης.
Επειτα από εκείνη την επίθεση, ο «Επαναστατικός Αγώνας» σταμάτησε τη χρήση όπλων, ενώ τη «σκυτάλη» πήραν τα μέλη της ομάδας «Σέχτα Επαναστατών». Από τότε έχουν αναπτυχθεί δύο σενάρια. Το πρώτο λέει ότι οι δύο οργανώσεις είναι δημιούργημα ενός ενιαίου καθοδηγητικού κέντρου και πιθανόν ο εκτελεστικός πυρήνας τους να αποτελείται από κοινά πρόσωπα. Η άλλη υπόθεση αναφέρει πως μετά τα Εξάρχεια ο ΕΑ διασπάστηκε σε δύο κομμάτια, με τους «παλαιούς» να επιμένουν στη λογική των βομβιστικών επιθέσεων και τους «νέους», που δημιούργησαν τη «Σέχτα Επαναστατών», να προτιμούν την ένοπλη δράση. Την ίδια στιγμή, αστυνομικοί υπενθυμίζουν πως σε απόσπασμα προκήρυξης που είχε στείλει ο «Επαναστατικός Αγώνας» αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την τοποθέτηση της βόμβας στη Citibank στην Κηφισιά γινόταν λόγος για συνέχιση των χτυπημάτων με ωρολογιακούς μηχανισμούς και όχι για αιματηρές ένοπλες επιθέσεις.

▅ Τα «ορφανά» χτυπήματα
Το Χρηματιστήριο θεωρείται η τρίτη κατά σειρά θεαματική ενέργεια για την οποία αναμένεται ότι θα αναλάβει την ευθύνη στην επόμενη προκήρυξή του ο «Επαναστατικός Αγώνας». «Ορφανές» είναι μέχρι σήμερα δύο ακόμη επιθέσεις που θεωρούνται έργο της ίδιας οργάνωσης.
Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας» κρύβονται πίσω από την έκρηξη βόμβας έξω από το εστιατόριο Μακ Ντόναλντ, στη διασταύρωση των οδών Λαρίσης και Ιτέας στους Αμπελοκήπους, στις 3 Ιουλίου. Ο ωρολογιακός εκρηκτικός μηχανισμός, που αποτελούνταν από περίπου δύο κιλά αμμωνιοδυναμίτιδας, είχε τοποθετηθεί κάτω από τη ράμπα που χρησιμοποιούν τα άτομα με κινητικά προβλήματα για να εισέλθουν στην είσοδο του 5ώροφου κτιρίου που στεγάζονται οι υπηρεσίες της ΚΑ΄ Εφορίας Αθηνών επί της οδού Ιτέας. Η ράμπα βρίσκεται στο πλαϊνό μέρος του εστιατορίου, αμερικανικών συμφερόντων, Μακ Ντόναλντ, το οποίο έχει είσοδο από την οδό Λαρίσης, σε απόσταση αναπνοής από τον σταθμό μετρό «Πανόρμου». Είχαν προηγηθεί δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα. Και τότε, όπως και στην περίπτωση του Χρηματιστηρίου, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. δεν βρήκαν αρκετά υπολείμματα από την εκρηκτική ύλη, κάνοντας λόγο για «τέλεια έκρηξη».

▅ Εφυγαν σαν κύριοι
Στις 12 Μαΐου τα μέλη του «Επαναστατικού Αγώνα» ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο με τους αστυνομικούς, αλλά... έφυγαν σαν κύριοι. Τότε, στις 03.30, στη διασταύρωση της λεωφόρου Βουλιαγμένης με την οδό Γερουλάνου, περιπολικό της αστυνομικής δύναμης της Νοτιοανατολικής Αττικής, στο οποίο επέβαιναν τρεις αστυνομικοί- δύο άνδρες και μία γυναίκα- εντόπισε δύο άγνωστα άτομα που φορούσαν κράνη και επέβαιναν σε μοτοσικλέτα έξω από υποκατάστημα της Τράπεζας Εurobank. Οι αστυνομικοί κινήθηκαν προς το μέρος τους για να τους ελέγξουν. Την ίδια στιγμή από την οδό Γερουλάνου έκανε την εμφάνισή της δεύτερη μοτοσικλέτα, με δύο συνεργούς των δραστών, ένας από τους οποίους απείλησε τους αστυνομικούς με πιστόλι. Στη συνέχεια οι τρομοκράτες με τις μοτοσικλέτες τράπηκαν σε φυγή. Την ίδια στιγμή έγινε προειδοποιητικό τηλεφώνημα και στις 04.05 σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη, προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές στις εγκαταστάσεις της τράπεζας, καθώς και σε έξι σταθμευμένα ΙΧ επιβατηγά αυτοκίνητα.