Πρόωρες εκλογές – ποιοι οι λόγοι της απόφασης Καραμανλή;

Γράφει Χάιντς Γιούργκεν Άξτ καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο πανεπιστήμιο του Ντούισμπουργκ – Έσσεν(DW)

«Προκαλεί έκπληξη. Μπορεί πολλοί να είχαν προδικάσει τις πρόωρες εκλογές, κυρίως εξαιτίας των πιέσεων που ασκήθηκαν εκ μέρους της αντιπολίτευσης, αλλά ο τρόπος που έγινε προκαλεί όντως έκπληξη. Το λέω αυτό γιατί οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν την αντιπολίτευση να προηγείται. Τα κόμματα που κυβερνούν συνήθως δεν αναγκάζονται ή δεν το θεωρούν σκόπιμο να προσφύγουν πρόωρα στις κάλπες. Θα πρέπει λοιπόν να αναζητήσει κανείς τους λόγους που ανάγκασαν το κυβερνών κόμμα να προκηρύξει πρόωρες εκλογές".

«Εδώ θα πρέπει να αναφερθούν οι πιέσεις της αντιπολίτευσης προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλά ο βασικότερος λόγος είναι η παρούσα οικονομική συγκυρία. Σε αυτά ήρθαν να προστεθούν οι πρόσφατες πυρκαγιές και η ανικανότητα της δημόσιας διοίκησης και της πυροσβεστικής να αντιδράσουν. Μιλάμε λοιπόν για μια σειρά παραγόντων. Δεν είναι μόνον οι πιέσεις της αντιπολίτευσης αλλά και η κατάσταση στην Ελλάδα που αναγκάζουν τον Καραμανλή να προκηρύξει πρόωρες εκλογές».


«Κανείς δεν κατεβαίνει στη μάχη όταν γνωρίζει εκ των προτέρων ότι θα τη χάσει. Ο Καραμανλής έχει την πολιτική εμπειρία και ευφυία για να προσπαθήσει να αναστρέψει το κλίμα. Από την άλλη ωστόσο και δεδομένης της οικονομικής κρίσης και των μέτρων που θα πρέπει να .........
ληφθούν - μείωση των δαπανών και αύξηση των εισφορών - ο Καραμανλής χρειάζεται μια στέρεη πολιτική βάση. Ίσως γι΄ αυτό το λόγο να λέει ότι χρειάζεται ανανέωση της λαϊκής εντολής για να βάλει σε μια τάξη την οικονομία. Με το σκεπτικό ότι με μια νέα εντολή θα ήταν σε θέση να προχωρήσει σε αυτά τα μέτρα τα οποία δεν θα είναι ευχάριστα για τους πολίτες».


"Οι εκλογές, μπορούν τώρα να επιφέρουν σταθερότητα και μια νέα πορεία για τη χώρα η οποία όμως δεν θα είναι εύκολη. Η κυβέρνηση Καραμανλή δεν είχε ευχέρεια κινήσεων εξαιτίας της οριακής πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο και με διαρκή κίνδυνο να αποχωρήσει ένας εκ των βουλευτών της. Γι΄ αυτό, όπως ο Κώστας Καραμανλής χρειάζεται γερές βάσεις, αλλά υπό τις παρούσες συνθήκες είναι αμφίβολο εάν τα καταφέρειΤα αντιλαϊκά μέτρα πρέπει να εφαρμόζονται αμέσως μετά τις εκλογές"


«Ίσως να ακούγεται λίγο σαρκαστικό ή κυνικό, αλλά μια κυβέρνηση πρέπει να δρομολογεί τα πιο αντιλαϊκά από τα μέτρα που σκοπεύει να πάρει αμέσως μετά τις εκλογές. Ο Καραμανλής δεν το έκανε αυτό. Αντιθέτως ακολούθησε αυτό που ο Γκέρχαρντ Σρέντερ αποκαλούσε ‘πολιτική της ήρεμης δύναμης’. Στην Ελλάδα αυτό εξελίχθηκε σε πολιτική της αναμονής, αναμονής μέχρι τη στιγμή που ορισμένες αποφάσεις ήταν επιβεβλημένες. Νομίζω ότι αυτή η τακτική άφησε αρνητικές εντυπώσεις τόσο στην εξωτερική όσο και στην εσωτερική πολιτική σκηνή».