ΑΠΟΨΗ Ευρυζωνικό Ιnternet: δεν πάμε καλά...


Μπορεί να πανηγυρίζουμε μεταξύ μας για την ανάπτυξη του γρήγορου Ιnternet στην Ελλάδα, αλλά δυστυχώς το πανηγύρι χαλάει εύκολα μόλις εμφανιστεί και η παραμικρή σύγκριση με την πορεία και τους ρυθμούς ανάπτυξης των άλλων χωρών της Ευρώπης. Κάτι τέτοιο συνέβη και φέτος το καλοκαίρι. Τον Ιούνιο οι αρμόδιοι πανηγύριζαν για τον πολλαπλασιασμό των ευρυζωνικών συνδέσεων την τελευταία τριετία, αλλά οι χαρές δεν κράτησαν πολύ. Χθες στην ειδική έκθεσή της η επίτροπος Βίβιαν Ρέντιγκ, αρμόδια για την Κοινωνία της Πληροφορίας και τα Μέσα Επικοινωνίας, μας προσγείωσε στη σκληρή πραγματικότητα. Η Ελλάδα εξακολουθεί να υπολείπεται σχεδόν σε όλους τους τομείς από τους άλλους 26 εταίρους της σε σχέση με τις γενικές εξελίξεις που καταγράφονται στην ΕΕ. Πρακτικά μόνον οι δείκτες της χρήσης των ευρυζωνικών υπηρεσιών από τις επιχειρήσεις βρίσκονται κοντά στον κοινοτικό μέσο όρο, ενώ για όλους τους υπόλοιπους υπάρχει σοβαρό χάσμα μεταξύ της Ελλάδας και των περισσότερων μελών της ΕΕ. Οπως διαπιστώνεται από την έκθεση, μπορεί μεν να .......

έχουν βελτιωθεί πολύ οι υποδομές του ευρυζωνικού Ιnternet σε σχέση με την προηγούμενη πενταετία, αλλά αυτό δεν ανακλάται στην καθημερινή ζωή των πολιτών. Συνεχίζεται η μεγάλη καθυστέρηση στη χρήση των δυνατοτήτων της ψηφιακής επικοινωνίας, καθώς και η ανάπτυξη νέων υπηρεσιών. Η Ελλάδα στους περισσότερους δείκτες κατατάσσεται μεταξύ των χωρών με τα χαμηλότερα ποσοστά χρήσης διαφόρων υπηρεσιών του Ιnternet. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο το 23% του ελληνικού πληθυσμού είναι συχνοί χρήστες, ενώ 56% δεν το έχουν ποτέ χρησιμοποιήσει. Αυτή η επίδοση τοποθετεί την Ελλάδα στην προτελευταία θέση της ΕΕ με μόνη τη Ρουμανία να υπολείπεται, ενώ ο κοινοτικός μέσος όρος προσεγγίζει το 43%. Πολύ χαμηλές επιδόσεις έχει η χώρα μας και στη βαθμολόγηση της χρήσης των υπηρεσιών του Δημοσίου προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, καθώς και στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Ο λόγος αυτής της χρόνιας υστέρησης δεν μπορεί να πλέον να αποδοθεί στην έλλειψη υποδομών ούτε στην έλλειψη ενδιαφέροντος των χρηστών. Αφορά σχεδόν αποκλειστικά το χαμηλό επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών και την ανυπαρξία ουσιαστικής αξιοποίησης των υπολογιστών και του Διαδικτύου στην εκπαίδευση. Εκεί πλέον χρειάζονται τομές και ριζοσπαστικές προσεγγίσεις. Αλλιώς θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε εκεί που ήταν η υπόλοιπη Ευρώπη τον περασμένο αιώνα.
ΠΗΓΗ