Ένα μουσείο σύγχρονης τέχνης στο Ελληνικό.

http://epirus-ellas.blogspot.com

Το όνειρο του γλύπτη Θεόδωρου Παπαγιάννη, όπως και πολλών Κατσανοχωριτών, πραγματοποιήθηκε.
Το μουσείο σύγχρονης τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης», όπως αποκαλείται, στο Ελληνικό είναι έτοιμο να εγκαινιαστεί. Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 7 Σεπτεμβρίου, στις 6.30 το απόγευμα, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.
Στο μουσείο φιλοξενούνται συνθέσεις γλυπτών του γνωστού γλύπτη. «Θα μπορούσα να προσφέρω αυτά τα έργα σε ένα πιο κεντρικό μουσείο στην Αθήνα ή στα Γιάννενα ή οπουδήποτε αλλού. Πιστεύω όμως...

ότι ο καλύτερος χώρος είναι το σχολείο του χωριού μας. Γιατί τα έργα που εκθέτουμε αφορούν άμεσα αυτόν τον τόπο. Τα δημιούργησαν οι μνήμες που με σημάδεψαν και με συνοδεύουν σε όλη μου τη ζωή.

Έγιναν από βιώματα δυνατά, που έδωσαν τροφή στη δημιουργικότητά μου» αναφέρει ο κ. Παπαγιάννης στον πρόλογο του πολυσέλιδου λευκώματος που εκδόθηκε ενόψει των εγκαινίων. Το μουσείο φιλοξενείται στο παλιό σχολείο του Ελληνικού, εκεί «που μάθαμε τα πρώτα μας γράμματα» όπως σημειώνεται στον πρόλογο.
Φιλοδοξία του γλύπτη είναι το μουσείο αυτό να ξεχωρίσει στο είδος του. «Η μοναδικότητά του έγκειται στο ότι περιλαμβάνει έργα που μιλούν για τον τόπο μας, την Ήπειρο και την ιστορία της.

Για ό,τι δόξασε και την έκανε σεβαστή στον κάθε Έλληνα που ακούει το όνομά της» σημειώνει ο γλύπτης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι γλυπτά φιλοξενούνται και στον εξωτερικό χώρο, στην αυλή, του μουσείου. Πρόκειται για έργα γλυπτών, μαθητών του κ. Παπαγιάννη στη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας, τα οποία δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια συμποσίου γλυπτικής πέρσι το καλοκαίρι.