Μεταξύ δύο πυρών ο Τσίπρας

Πυρά από αντίθετες κατευθύνσεις δέχεται ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας που αργά ή γρήγορα θα κληθεί να επιλέξει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει.

Κάποιες δυνάμεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε ευθεία πολιτική σύγκρουση με την Ανανεωτική Πτέρυγα του ΣΥΝ και το αντίθετο. Η «μάχη» για το ποιος θα είναι επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ εκ πρώτη όψεως φαίνεται κυνήγι για την «καρέκλα». Στην ουσία όμως είναι μια πολιτική μάχη για το κέντρο βάρους των αποφάσεων. Εάν δηλαδή θα είναι στον ΣΥΝ ή στον ΣΥΡΙΖΑ. Η απόφαση αυτή θα επιβεβαιώσει και την πολιτική που θα ακολουθήσει ο ΣΥΝ και κατ' επέκταση ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δύο δρόμοι
Στη μάχη που γίνεται, είναι πιθανό να υπάρξουν απώλειες. Είτε στον ΣΥΝ είτε στον ΣΥΡΙΖΑ. Το σίγουρο είναι ότι το βάρος θα αναλάβει να σηκώσει ο Αλέξης Τσίπρας που θα κληθεί ως πρόεδρος του ΣΥΝ να λάβει αποφάσεις και είτε να .........
ισορροπήσει μεταξύ των τάσεων του ΣΥΝ και των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ είτε να συγκρουστεί. Και οι δύο δρόμοι για την ώρα φαίνονται το ίδιο δύσκολοι για να πορευτεί.

Οι τοποθετήσεις του Θόδωρου Μαργαρίτη, μέλους της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ και εκ των στελεχών της Ανανεωτικής Πτέρυγας του κόμματος, και του Μανώλη Γλέζου, ενός εκ των ιδρυτικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, αποδίδουν με σαφήνεια τη θολή εικόνα που εκπέμπει ο πολιτικός σχηματισμός της Αριστεράς.

Ο Θόδωρος Μαργαρίτης δήλωσε ότι «το σχήμα του ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει πλέον δομικά και δυσεπίλυτα προβλήματα» και κάλεσε τον ΣΥΝ να «επανεξετάσει τη χρησιμότητα αυτού του συμμαχικού φορέα». Τόνισε στη συνέχεια ότι χρειάζονται «διορθώσεις στην πολιτική γραμμή του ΣΥΝ» και «νέοι προσανατολισμοί συνεργασιών προς τον χώρο της οικολογίας και του δημοκρατικού σοσιαλισμού». Και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε ρήξεις μ' ένα μέρος των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως είπε στο ραδιόφωνο του «Φλας» το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ, «η ηγεσία του ΣΥΝ πρέπει να κατανοήσει ότι η πολιτική ισορροπιών μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ αργά αλλά σταθερά οδηγεί σε διάλυση του ΣΥΝ μέσα σε ένα ενιαίο ιδιόμορφο κόμμα-συμμαχία».

«Ισότιμη»

Στο άλλο άκρο βρέθηκε ο Μανώλης Γλέζος, που μέσω των Ενεργών Πολιτών συμμετέχει στον ΣΥΡΙΖΑ. Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς κατήγγειλε τον ΣΥΝ ότι «θέλει να παίξει ένα ρόλο ηγεμονισμού» και απέδωσε την «ήττα» των ευρωεκλογών στο γεγονός ότι το κόμμα της Αριστεράς «έπαιζε το ρόλο του ηγεμόνα» στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος είπε ότι «η αρχική συμφωνία μας όταν δημιουργήσαμε τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν καθαρή» και προέβλεπε «ισότιμη συνεργασία χωρίς ηγεμονισμούς και χωρίς εξαιρέσεις».

Δεν έμεινε όμως εκεί. Ο Μανώλης Γλέζος είπε ότι «δεν υπάρχει κύρια συνιστώσα» στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού όλες είναι ισότιμες και δεν υπάρχει επίσης «επικεφαλής». Οπως είπε χαρακτηριστικά στο «Κανάλι 1», «φτιάξαμε τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν δεχόμαστε αρχηγούς. Ούτε αρχηγικό κόμμα ούτε αρχηγούς στα κόμματα. Εάν θέλει ο ΣΥΝ να έχει αρχηγό ή οποιαδήποτε άλλη δύναμη, ας τον έχει. Αλλά εμείς δεν έχουμε αρχηγούς».
ΕΝΕΤ