Ο Μ. Χριστοφοράκος ρυθμιστής της πολιτικής ζωής του τόπου

Εξαντλώντας τη δυνατότητα κάθε ένδικου μέσου, η υπεράσπιση του Μιχάλη Χριστοφοράκου προσπαθεί να αποτρέψει την παράδοση του πρωταγωνιστή του σκανδάλου Siemens στις ελληνικές αρχές. Στίγμα προθέσεων, πάντως, της γερμανικής δικαιοσύνης επί των ενστάσεων Χριστοφοράκου εν αναμονή της τελικής κρίσης του Συνταγματικού Δικαστηρίου, έδωσε το εφετείο του Μονάχου που απέρριψε το αίτημα Χριστοφοράκου για αναστολή της έκδοσης, ο οποίος σήμερα εισήχθη στο νοσοκομείο με καρδιακά προβλήματα.
Στην Αθήνα η άρνηση των συνηγόρων του πρώην διευθυντή της Siemens να δώσουν τα αποδεικτικά στοιχεία που ζήτησε το ΠΑΣΟΚ, προκάλεσε νέο κύκλο αντιπαράθεσης μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ οι δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Περικλή Κοροβέση περί εμπλοκής του Ενιαίου Συνασπισμού σε υπόθεση χρηματισμού, προκάλεσε την αντίδραση της ηγεσία του κόμματος....
Νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης προκαλεί η επιστολή του ΠΑΣΟΚ προς τους συνηγόρους του Μιχάλη Χριστοφοράκου και η άρνησή τους να δώσουν τα στοιχεία για τους ισχυρισμούς του πελάτη τους ότι χρήματα από τα "μαύρα ταμεία" τής SIEMENS εισέρευσαν σε ταμεία του κόμματος.
Αναταράξεις προκαλούν από χθες και οι δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Περικλή Κοροβέση, περί χρηματισμού και του Ενιαίου Συνασπισμού την περίοδο της Οικουμενικής Κυβέρνησης.
Κυβερνητικά στελέχη με δηλώσεις του υποστηρίζουν ότι η υπόθεση αφορά το ΠΑΣΟΚ και ότι η κυβέρνηση θέλει να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση.
"Η Κυβέρνηση κάνει τη δουλειά της. Το ΠΑΣΟΚ ακούω ότι θέτει διάφορα ερωτήματα, ενώ, στην πραγματικότητα, θα έπρεπε να απαντήσει το ίδιο σε μερικά βασικά ερωτήματα, πριν θέτει ερωτήσεις στους άλλους: τί γίνεται με τον κ. Τσουκάτο; Γιατί υπέγραψε τις συμβάσεις που υπέγραψε με τη Siemens;", δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις
"Η ελληνική δικαιοσύνη κάνει σωστά την δουλειά της. Στόχος της κυβέρνησης είναι να χυθεί άπλετο φως και να αποδοθούν ευθύνες για ένα σκάνδαλο που έγινε επί ΠΑΣΟΚ" επισήμανε ο υπουργός Μεταφορών, Ευριπίδης Στυλιανίδης..
Ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης μιλώντας στο ΣΚΑΪ τόνισε ότι είναι θεσμικά απαράδεκτο το ΠΑΣΟΚ να ανοίγει διάλογο με έναν υπόδικο και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει κάθε λόγο να υποψιάζεται μετά τις δηλώσεις του Θ. Τσουκάτου ότι οι δηλώσεις Χριστοφοράκου για χρήματα από τα "μαύρα ταμεία" το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν βάση.
Η αρνητική απάντηση των δικηγόρων σημαίνει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία, σημειώνουν την ίδια ώρα στην Ιπποκράτους και τονίζουν πως ο συνήγορος του Χριστοφοράκου είναι έκθετος, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του στην εφημερίδα "Το Βήμα".
Μιλώντας στο ΜΕΓΚΑ ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ραγκούσης χαρακτήρισε θαρραλέα απόφαση, να αποσταλεί η επιστολή και τόνισε σχετικά με την αρνητική απάντηση των δικηγόρων να δώσουν τα στοιχεία:
"Αυτό για εμάς είναι μια πολύ θετική εξέλιξη. Πλέον εμείς δικαιούμαστε να ισχυριζόμαστε ότι η απάντηση τους είναι τέτοια, διότι δεν υπάρχουν στοιχεία. Και βάσιμα πλέον μπορούμε να πιθανολογούμε ότι δεν δόθηκαν στοιχεία στη γερμανική Δικαιοσύνη".
"Όταν υπάρχει η πρόταση προσφοράς στοιχείων από πλευράς του συνηγόρου, μέσω μιας μεγάλης εφημερίδας, οποιοσδήποτε καλόπιστος πιστεύει ότι βεβαίως υπάρχει η θέληση να δοθούν στοιχεία, γι' αυτό και έλαβε χώρα η πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ, ακριβώς για να αναδειχθεί αν υπάρχουν ή δεν υπάρχουν στοιχεία", δήλωσε η Εύη Χριστοφιλοπούλου στη ΝΕΤ 105,8.
Την ίδια ώρα αναταράξεις στον χώρο της Αριστεράς έχουν προκαλέσει οι ισχυρισμοί του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Περικλή Κοροβέση, ότι επί οικουμενικής κυβέρνησης, το 1989, πήρε χρήματα και ο ενιαίος τότε Συνασπισμός.
Η Π.Γ. του ΣΥΝ, ζήτησε από τον κ.Κοροβέση να ανακαλέσει τις δηλώσεις του ,τις οποίες χαρακτήρισε απαράδεκτες, ακατανόητες, γεμάτες από ανυπόστατες κατηγορίες και ανακριβείς αναφορές.
Την αποδοκιμασία του για τις δηλώσεις Κοροβέση εξέφρασε και ο Αλέξης Τσίπρας.
"Πριν μιλήσει κάνεις πρέπει πρώτα να σκέπτεται" είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ επισημαίνοντας ότι η αριστερά βρισκόταν και βρίσκεται απέναντι στο πολιτικό σύστημα διαφθοράς και μιζέριας. Έκανε λόγο για εκφυλιστικά φαινόμενα απέναντι στα οποία ο καθένας πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του και άφησε να εννοηθεί πως το θέμα θα απασχολήσει και τα συλλογικά όργανα του κόμματος.
Με σημερινή δήλωσή του ο Περικλής Κοροβέσης επανήλθε στο θέμα σημειώνοντας πως η παρέμβασή του ισοδυναμούσε με έκκληση προς την Αριστερά να διαψεύσει δημόσια και κατηγορηματικά τους υπαινιγμούς, που διατυπώνονται δημόσια, περί συνενοχής της σε σκανδαλώδεις συμβάσεις του Δημοσίου με τη Siemens το 1990 και όπως ανέφερε χαίρεται που υπήρξαν αντιδράσεις, έστω και καθυστερημένα.
Υψηλών τόνων ήταν και η δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Δραγασάκη που στην οικουμενική κυβέρνηση είχε διατελέσει αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας.
Οι δηλώσεις αυτές συνιστούν πολιτικό ατόπημα και μείζον ηθικό ατόπημα διότι αναπαράγουν φημολογίες και συκοφαντίες αφήνοντας να αιωρούνται υποψίες επί δικαίων και αδίκων, τόνισε ο κ. Δραγασάκης και επισήμανε: "Θεωρώ ότι και για τα δυο αυτά θέματα τα συλλογικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και η Κοινοβουλευτική του Ομάδα οφείλουν να έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο"
Οι δηλώσεις του κ. Κοροβέση προκάλεσαν τις αντιδράσεις και από τα υπόλοιπα κόμματα
"Με τις νέες δηλώσεις του ο Κοροβέσης δεν καταφέρνει ούτε να μπαλώσει καν την προβοκάτσια που διέπραξε, ισάξια του Καρατζαφέρη, ούτε και να συγκαλύψει την αντιΚΚΕ εμπάθεια και το θλιβερό ρόλο του υπέρ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ", αναφέρει σε δηλωσή του ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Μάκης Μαΐλης.
"Από τρελό και από παιδί μαθαίνεις την αλήθεια. Ο κ. Κοροβέσης είναι ένα μεγάλο παιδί. Οι προσωπικοί αγώνες του - με τους οποίους εμείς μπορεί να διαφωνούμε - δεν επιτρέπουν στην Αριστερή συνείδησή του παρεκκλίσεις απ΄ τα πραγματικά περιστατικά. Οι σύντροφοί του στην Αριστερά ας ψάξουν μήπως στους 153 του Χριστοφοράκου είναι και κάποιοι δικοί τους", τόνισε ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. σχετικά με την υπόθεση.
Απερρίφθη η αίτηση Χριστοφοράκου στο Εφετείο
Την ίδια ώρα το Εφετείο του Μονάχου, απέρριπτε την ένσταση των συνηγόρων του κυρίου Χριστοφοράκου, εναντίον της παράδοσής του στις Ελληνικές αρχές.
Η απόφαση αυτή δεν έχει όμως πρακτική αξία, δεδομένου ότι το συνταγματικό δικαστήριο της Καλσρούης έχει διατάξει μια προσωρινή ολιγοήμερη αναβολή της παράδοσης.
Τη διαβεβαίωση ότι το δικονομικό μας σύστημα διαθέτει όλες τις ασφαλιστικές δικλείδες και ότι οι έλληνες δικαστικοί λειτουργοί διασφαλίζουν σε όλους τους πολίτες, μή εξαιρουμένων και των εμπλεκομένων στην υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens, δίκαιη δίκη, έδωσε με δήλωσή του ο πρόεδρος της Ένωσης δικαστών και Εισαγγελέων, κ.Χ.Αθανασίου.
Απαντώντας σε πρόσφατες απόψεις και κρίσεις συμπεραίνει ότι οι περί του αντιθέτου δημόσιες τοποθετήσεις ότι παραβιάζονται τα δικαιώματα των πολιτών είναι εκ του πονηρού και ζητεί από όλους αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία.
"Οι αναφορές δε ότι η μη έκδοση συγκεκριμένου, κατηγορουμένου από τις Γερμανικές Δικαστικές Αρχές, οφείλεται δήθεν στο ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη δεν εξασφαλίζει προϋποθέσεις δίκαιης δίκης λόγω των ενεργειών του ανακριτή της υπόθεσης, είναι άδικες και αβάσιμες, αποσκοπούν δε στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τον πυρήνα της υπόθεσης Siemens", τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Αθανασίου.